Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Kadın satranç oyuncularına dekolte yasağı

        Yusuf KILIÇ/ AHT

        Kadın satranççılar kıyafet kısıtlamasına aldırmadı 2012 Avrupa Bireysel Kadınlar Satranç Şampiyonası, Gaziantep’te The Anatolian Otel’de başladı. 24 ülkeden 103 sporcu, Avrupa Şampiyonu olabilmek için 19 Mart’a kadar ter döküp, maçlar yapacak. Ancak şampiyonaya kıyafet yönetmeliği damgasını vurdu. Turnuvaya katılan kadın oyunculara yeni yürürlüğe giren kıyafet yönetmeliği anlatılsa da “Gömlekli oyuncu ancak bir ve ikinci düğmesini açabilir”, “Elbiseler delikli olamaz, “ Topuklu ayakkabı giyilmemeli ” gibi maddelere oyuncular aldırış etmedi.

        Türkiye Satranç Federasyonu Genel Sekreteri ve Başhakem Erdem Uçarkuş, yönetmelikle ilgili şunları söyledi: “Dünya Satranç Birliği’nin 2 ay önce aldığı kararla bu yönetmelik yürürlüğe girdi. İlk kez Gaziantep’te uygulanıyor. Amacımız sporcuların giysilerine karışmak değil. Onlar zaten turnuvalarda ne giyeceklerini bizden daha iyi biliyor. Bazı turnuvalarda üzerinde dini semboller bulunan giysiler, şapkalar ya da yırtık pantolonlar giyerek karşısındaki sporcunun dikkatini dağıtmaya yönelik hareket edenler oluyor.

        Bu nedenle bu karar alındı. Önemli olan sporcuların dikkatinin dağılmaması. Satranç ciddi bir spordur. Amaç, kadın sporcuların seksi giyinerek erkeklerin dikkatini dağıtmasını engellemek değil, satrancın saygınlığına yakışır, uygun kıyafetlerle turnuvalara katılmalarını sağlamak.”

        Mini etek ve 2 düğme yasağı

        DÜNYA Satranç Federasyonu’nun yönetmeliği, Gaziantep’te 1-19 Mart tarihlerinde düzenlenen Avrupa Kadınlar Satranç Şampiyonası’nda uygulanmaya başlandı. İşte yönetmelikte yer alan kılık kıyafete ilişkin bazı maddeler:

        Yönetmeliğe göre kadın sporcuların etekleri en çok dizin 10 santi metre üzerinde olabilecek, daha kısa olamayacak. Gömleklerin sadece ilk ve ikinci düğmeleri açık tutula bilecek. Avrupa Satranç Birliği Genel Sekreteri Sava Stoisavljevic, yeni yönetmeliğin kadın sporcuların seksi giyinerek erkeklerin dikkatini dağıtmasını engellemek amacıyla değil satrancın saygınlığına yakışır, “uygun” kıyafetlerle turnuvalara katılmalarını sağlamak için hazırlandığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ