Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İnternette sansüre karşı eylem

        Facebook başta olmak üzere çeşitli sitelerde “İnternetime dokunma”, “22 Ağustos internet darbesine hayır” gibi adlarla buluşan internet kullanıcıları, sansür olarak adlandırdıkları yönetmeliği, bugün meydanlara çıkarak protesto edecekler. Saat 14.00’te, başta İstanbul’da Galatasaray Meydanı, Ankara’da Kuğulu Park ve İzmir’de Sevinç Pastanesi olmak üzere, 10 ilde bir araya gelecekler. Protestocular, diğer şehirler için de duyuru yapıyorlar. Bu eylemden bir hafta sonra ise 22 Mayıs Pazar günü saat 12.30’da, yine binlerce kişinin katılması beklenen bir başka protesto eylemi için de çağrı yapılıyor.

        600 BİN PROTESTOCU

        Sosyal ağlarda değişik isimler altında organize olanların sayısı 600 bini aşmış durumda. İnternette, kullanıcıların bir araya geldiği grup adlarından bazıları şöyle: “22 Ağustos internet sansürü onaylanırsa internetimi kapattıracağım”, “Vatandaş internete sahip çık”, “15 Mayıs internet sansürü için toplanıyoruz”, “İnternetime dokunma. İnternette sansüre hayır”

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), 22 Ağustos 2011’de yürürlüğe girecek “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı yönetmelikle internet kullanıcılarını “çocuk paketi”, “yurtiçi paketi”, “aile paketi” ve “standart paket” olmak üzere 4 paketten birini seçmek zorunda bırakması, son haftalarda en çok tartışılan konuların başında geliyor. “Sakıncalı kelimeler”in de hazırlanması nedeniyle birçok kesim, bu durumun keyfi olarak internet sitelerini yasaklamaya götüreceğini, yer sağlayıcıları (hosting) da sansüre zorlayacağı görüşünü savunuyor. Yönetmeliğe karşı kamuoyunda ciddi bir tepki ortaya çıkarken, Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, yaptığı açıklamalarda, yönetmeliğin sansür olmadığını, amaçlarının cinsel içerikli ve ahlaka aykırı siteleri engellemek olduğunu ifade etmişti.

        AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ