Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar ‘Çok iyi işler yaptım diyemem’

        Aslı ÖZTÜRK / HT PAZAR

        Nergis Öztürk için "Bulutlu havaların renkli kadını" desem düşüncelerimi eksiksiz ifade etmiş olurum. Pembe yağmur çizmeleri ve yeşil elbisesiyle masaya oturduğu andan itibaren tüm pozitifliğiyle sorularımı yanıtladı. Onu hep dramatik rollerde görmeye alıştığım için kafamda X. Lions Tiyatro Ödülleri'nde aldığı "En İyi Komedi Kadın Oyuncu" ödülünü fazlaca sorgulamıştım. Ama fotoğraf çekimleri esnasında beni hiç çaba sarf etmeden kahkahalara boğması, sorularıma cevap oldu. 8 Mart'ta vizyona girecek Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 filmi vesilesiyle buluşmuşken bir yandan da komedi geçmişini konuştuk.

        Eve Dönüş: Sarıkamış 1915'in yönetmeni Alphan Eşeli'yle nasıl biraraya geldiniz? İlk uzun metraj deneyimiydi. Tereddüt ettiniz mi?

        Hep ederim. Ama bu filmin bütçesi çok önemliydi. Çünkü görsel açıdan çekimlerin iyi olması gerekiyordu. Ayrıca Alphan, ilk sinema filmi olsa da geçmişi dolu bir adam. İlk filmin her zaman sürprizi olabilir. Bu da işin gizemli tarafı. İnanmak lazım.

        Film Sarıkamış olayıyla başlıyor. Yaşanmış bir tarihi mi yoksa insani ilişkileri mi izleyeceğiz?

        Aslında Sarıkamış olayı filmin arka planında. Filmdeki karakterler Sarıkamış'ta yaşananlardan etkilenen kişiler. Oradaki acıyı, zorlukları yaşayanların hikâyesi anlatılıyor. Bir savaş ya da tarih filmi değil.

        Tür olarak hangi kategoriye koyabiliriz?

        Psikolojik gerilim aslında. İzlerken tarihi de hissedebileceğiz.

        'AŞKA FIRSAT YOK'

        Siz nasıl bir kadını canlandırıyorsunuz filmde? Gerçek hayattaki karakterinize yakın bir tip mi yoksa uzak mı?

        Kocası Azerbaycan'da hariciye nazırının kalem müdürü olan Gül Hanım diye bir karakter. Savaş sırasında ise eşini Bakü'de bırakıp kızı ve kocasının katibiyle Türkiye'ye dönüyor.

        Aşk var mı hikâyede?

        Hayır yok. Filmin enteresan tarafı da bu. Filmde öyle hikâyeler var ki, aşka fırsat yok.

        Çekimler nerede gerçekleşti?

        Sivas'ın Divriği ilçesindeydik. 6 hafta kaldık. -22 derecede çalıştık. Hava o kadar soğuktu ki role adapte olmak için çok çalışmamıza gerek kalmadı.

        Rolünüz için ne tür bir hazırlık yaptınız?

        Alphan'ın önerdiği bir kitap okudum. İnsanların gerçek hikâyelerini öğrenme fırsatım oldu. Ancak o zor şartlar altında filmi çekerken, insanların neler yaşadığını daha net anladım.

        Tarihi olaylardan uyarlanan projeler revaçta ama gerçeği yansıtmadıkları söylenip eleştiriliyorlar. Bu filmin başına da aynısı gelebilir mi?

        Bu filmde öyle bir şey olması mümkün değil. Çünkü tarih işin arka planında. "Burası yalan, burası olmamış" denilecek bir şey yok. Tamamıyla insan hikâyesi.

        Dönem filmleri yüzde yüz gerçeğe sadık kalmalı mı peki?

        Bu sadece yönetmenin bakış açısıyla alakalı. Mesela bir Çanakkale Savaşı var ama üzerine yapılmış bir sürü film var. O hikâyeye, hangi pencereden baktığınıza göre değişir. Asla tarihe bağlı kalmak zorunda değiliz. Sonuçta sanat yapıyoruz ve çekilen film ya da dizi, yönetmenin süzgecinden geçiyor. Yönetmen nasıl bir kişiliğe sahipse proje de bize o tarafını yansıtacak. Hele ki romandan uyarlanan dizilerde hikâyeye sadık kalınmasını beklemek söz konusu bile olmamalı.

        'GÜLDÜREBİLDİĞİMİ GÖRDÜLER'

        Bir de TV dizisinde oynuyorsunuz şu sıralar...

        Evet. Hiçbir zaman kariyer planlaması yapmadım ama "Kıskanmak" filminden sonra bana hep aynı tarz roller geldi. Bu dizi de çok farklı bir karakteri canlandırıyorum. İnsanları güldürebildiğimi gördüler.

        İlk komedi deneyiminiz mi?

        Aslında komediyi tiyatroda yapıyorum. Ancak ekrana ilk kez böyle bir rolle çıktım. Kendimle ilgili tabuları yıktım.

        İnsanları güldürebilmek zor değil mi?

        Aslında özel olarak uğraşmıyorum. Genelde neşeli, sıcak bir insanım. Dizideki rolüm de çok iyi yazılmış bir karakter. Bir kadın olarak bu beni mutlu ediyor çünkü güldürebilen kadın çok az. Daha doğrusu kadınlara öyle roller yazılmıyor. Şanslıyım.

        Bir komedi filminde oynar mısınız artık?

        İyi işlerden biri bana da gelirse kabul ederim.

        'Oyuncunun iyisi kötüsü olmaz'

        Aldığınız ödüllerin rol seçiminizde etkisi oluyor mu?

        Oynadığım projelerin hepsinden memnunum ama "Çok iyi işler yaptım" diyemem. Böyle konuşmak için 5 sene sonra dönüp bir daha bakmak lazım.

        Oyunculukta başarıya giden yol farklı rollerden mi geçiyor peki?

        Her oyuncunun gönlünde yatan şey farklı rollerdir. Bunun için doğru kişilerle karşılaşmak gerekiyor. Sinema filmi çekerken mükemmel bir oyuncu olmanız gerekmiyor. Neticede işçisiniz. Çok iyi bir yönetmenle çalışıyorsanız iyi oynarsınız. Oyuncunun iyisi kötüsü olmaz.

        Oyuncu eğitimli olmalı mı peki?

        İnsanın kendini geliştirmesiyle alakalı bir şey bu. Bir daha öğrenci olsam yine tiyatro okumak isterim. Ama gayret edersen iyi oyuncu olabilirsin.

        Tiyatro oyununuz da var...

        Oyun Atölyesi'nde. Oda ve Adam adlı bir oyunda oynuyorum. Ortaokulda tiyatro kurslarına gitmiştim. Başlangıcım tiyatroyla oldu, hâlâ devam ediyorum.

        Tiyatro için "Hayatımda yeri ayrı" diyor musunuz?

        Hayır. Ben sinemayı da televizyonu da tiyatroyu da ayrı seviyorum. Hepsi beni mutlu ediyor. Hiçbirinden vazgeçmem. Bırakırsam da hepsini bırakırım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ