Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Almanya ve Fransa'dan 'Donbas bölgesinde referandum' tepkisi - Dünya Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya kontrolündeki Herson'da ayrılıkçılar Rusya'ya bağlanmak için referandum yapacaklarını duyurdu. Donetsk, Luhansk ve Herson'da referandum tarihi 23-27 Eylül olarak açıklandı. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev ayrılıkçıların referandum teklifini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Rus Dumasından da destek mesajı geldi.

        Almanya ve Fransa ise referandum kararının hiçbir legal geçerliliği olmadığı ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

        ALMANYA: KABUL EDİLMEYECEK

        Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin Rusya'ya bağlanması konusunda yapılması planlanan referandumların uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıkladı.

        REKLAM

        Alman Haber Ajansı DPA'nın haberine göre Scholz, New York'ta BM Genel Kurulu oturum aralarında referandum konusuna tepki göstererek, "Ukrayna'nın doğusundaki sözde referandumlar kabul edilmeyecek. Bu sözde referandumların kabul edilemeyeceği, uluslararası hukuk ve dünya toplumunun bulduğu anlayışlar tarafından kapsanmadığı çok ama çok açıktır." dedi.

        FRANSA: TRAJİK DEĞİLSE ÇOK KOMİK

        Donbas bölgesinde düzenlenecek referandumun daha çok provokasyon doğuracağını belirten Fransa lideri Macron, "Rusya'nın Ukrayna topraklarından çıkması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde Putin ile konuşacağım" dedi.

        Macron, referandumun uluslararası kamuoyu tarafından tanınmayacağını belirtirken, "Donbas referandumu trajik değilse çok komik" ifadelerini kullandı.

        ABD: UMUTSUZLUĞUN YANSIMASI

        ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın Ukrayna'da yapacağı herhangi bir sözde referandumu kabul etmeyeceklerini ve referandum planının Rusya'nın "umutsuzluğunun" bir yansıması olduğunu belirtti.

        Rusya'nın topyekun seferberlik ilan edebileceğini dile getiren Sullivan, bu adımın ve olası bir referandumun Rusya'nın Ukrayna ile savaşta ne kadar "umutsuz durumda" olduğunun da bir göstergesi olduğunu kaydetti.

        Sullivan "Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhak etmek için sözde bir referandumu kullanacağını biliyoruz. Bu referandum, egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine aykırıdır, uluslararası sistemi ve Birleşmiş Milletler şartını zedelemektedir. Şunu açıkça söyleyeyim, eğer bu referandum gerçekleşirse ABD hiçbir zaman Rusya'nın iddialarını kabul etmeyecektir." ifadesini kullandı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Arslan
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ