Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ankara'da heyecan verici keşif! "Yeni ufuklar açıcı bir buluş" - Güncel Haberler
        1

        Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) kentin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Antik Roma Tiyatrosu'nda sürdürdüğü restorasyon ve kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait yeni eserler bulundu.

        2

        Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Başkent tarihini gün yüzüne çıkaracak eserleri turizme kazandırmak için yürütülen Arkeopark Projesi kapsamında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile Antik Roma dönemine ait birçok esere rastlanıldı.

        3

        Sarnıç çevresinde yapılan kazılar kapsamında Roma dönemine ait olduğu düşünülen yapı beden duvarı ortaya çıkarılırken, tarihi buluntuların yer aldığı bölge bilimsel kazılara da ışık tutarak arkeopark haline dönüştürülecek.

        4

        Açıklamada görüşlerine yer verilen ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı:

        5

        "ABB olarak gerçekleştirdiğimiz 'Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi' kapsamında çalışmalarımız sürerken Ankara'nın geçmiş tarihine yönelik özellikle Roma dönemine yönelik çok değerli bulgular bulundu. Burada yaptığımız arkeopark çalışması klasik bir peyzaj tasarım projesi olmaktan öte gerçek anlamda bir arkeoparka dönüşecek.

        6

        Ankara'da üzerinde çalışma yaptığımız arkeopark ise tarihi kazıların ve tarihi buluntuların olduğu bilimsel kazıların devam edeceği önemli bir arkeopark halini alacak. Sevindirici yanı da şu, bugün burada bulunan buluntuların çoğu bilimsel tezlerde yok. Bilime de bu sayede katkı sağlamış olacağız. Ankara ve Türkiye için Anadolu tarihi açısından yeni ufuklar açıcı bir buluştur diye düşünüyoruz."

        7

        Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı inşaat mühendisi Mehmet Emin Sancak ise doğu-batı aksında Roma dönemine ait yapı duvarının bulunmasıyla uygulama projesi kapsamında arkeoparka nitelikli bir eser kazandıracaklarının altını çizerek, "17 bin metrekare alanda inşaat çalışmamız devam etmektedir.

        8

        Arkeopark kazılarına Anadolu Medeniyetleri Müzesi eşliğinde devam ediyoruz. Roma yolu ve tuğla tonozlar tespit ettik. Sur duvarının güçlendirilmesi, seyir terasları, seyir kafesi ve ziyaretçi binası bu süreçte yapılmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

        9

        Anadolu Medeniyetleri Müzesi uzmanlarından arkeolog ve müze eğitimcisi Tolga Çelik de şunları kaydetti:

        10

        "Arkeopark çalışmamız Roma dönemindeki Ankara'ya dair gerekli uzmanlık alanlarımızla ilgili çalışmalarla devam ediyor. İlk önce tonozlu yapımızın üst kısmının bir kısmı gözükmekteydi. Oradan başlayarak alanda tespitlerimize devam ediyoruz. Burada hem tonozlu yapı hem de sarnıç yapımızın her ikisini de çıkarmak için mücadele ediyoruz.

        11

        Roma dönemine ait yapıları ilk kez çıkarmak için bilimsel çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Kazıda tespit edilen eserler Roma döneminde Ankara'nın eyalet başkentleri arasında ne kadar önemli olduğunu gösterecektir."

        12

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ