Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil 'Otonom araçlara özel komite kurduk' - Otomobil Haberleri

        Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin, otomotivde atılacak doğru adımlarla, gelecekte çok daha büyük bir endüstri haline gelebileceğini belirterek, "En öncelikli hedeflerimizin başında Türkiye’nin yerli otomobilini üretmek var. 5 özel sektör firmamızın oluşturduğu Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu ile önemli bir adım atmış olduk. Türkiye’nin yetkinliklerini kullanan ve teknoloji kapasitesini geliştiren bir iş modeliyle başarılı bir dünya devi ortaya çıkarmayı hayal ediyoruz" dedi.

        Otomobil Sanayicileri Derneği'nin (OSD) 45'inci Olağan Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulunanBakan Varank, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 16 senede üretimde düşük teknoloji düzeyinden orta ve üzeri teknolojiye doğru başarılı bir geçiş yaptığını dile getirdi.

        REKLAM

        2002’de ihracatın yüzde 50’sinin düşük teknolojili ürünlerden oluştuğunu aktaranVarank, geçen sene itibarıyla bu oranın yüzde 32’ye gerilediğini vurguladı.

        'İHRACATTA REKOR KIRILDI'

        Sektöre ilişkin bazı istatistikleri paylaşan Varank, "Geçtiğimiz sene otomotiv ana ve yan sanayi ihracatı adet bazında çok az azalsa da değer bazında yüzde 11 artarak 32.2 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. Yeni teknolojilerle üretim, kendini yüksek ihracat geliri olarak gösterdi. Ayrıca, geçen sene verdiği 13 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla, otomotiv sanayi cari açığın azalmasına da katkıda bulundu" dedi.

        Bakan Varank, değişim ve dönüşüme uyum sağlamak için Ar-Ge önderliğinde büyümenin kritik öneme sahip olduğunu ifade ederek, otomotiv sektöründe bakanlıkça desteklenen 159 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi bulunduğunu ve 5 binin üzerinde personelin buralarda istihdam edildiğinin bilgisini paylaştı.

        REKLAM

        Otomotiv yatırımları için oldukça cazip bir yatırım teşvik sisteminin bulunduğunu anlatan Bakan Varank, "5 senede sektöre verdiğimiz 715 yatırım teşvik belgesiyle, 28 milyar lira tutarında toplam yatırımı destekledik ve 28 bin kişilik yeni istihdama katkı sağladık. Bu yatırımların yüzde 68’ini yabancı sermayeli firmalar gerçekleştirdi. Yine Proje Bazlı Teşvik Sistemimiz de otomotiv sanayinin hizmetinde oldu. Önümüzdeki dönemde sektördeki diğer önemli aktörlerin bu gibi öncü yatırımlarla otomotiv endüstrisini daha ileri taşımasını arzu ediyoruz" dedi.

        'OTONOM ARAÇLAR KOMİTESİ KURDUK'

        Bakan Varank, bakanlık bünyesinde sektöre yönelik sürdürülen bazı çalışmalara da değindi. "Motorlu Araçlar Teknik Komitesi" (MARTEK) üzerinden sektörle sürekli iletişim halinde olduklarını ve birlikte çözüm yolları geliştirmeyi çok önemsediklerini dile getiren Varank, "Bu bağlamda Otonom Araçlar Alt Komitesini yeni kurduk, bu alan önemli bir gelişme potansiyeli taşıyor. Yine sektör temsilcileri ve ilgili kamu/kurum kuruluşlarıyla 6 aylık dönemlerle bir araya geliyor, gelişmeleri birlikte izliyor ve değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

        Otomotiv sektörünün ülke ekonomisine katkısını daha da artırmayı hedeflediklerine dikkati çeken Bakan Varank, "Otomotivde elektrik enerjisi kullanımına doğru kuvvetli bir yönelim söz konusu. Bu alanda öncü olmayı hedefleyen yeni girişimlerin yanında, mevcut büyük oyuncular da birbiri ardına bu piyasaya için stratejiler geliştiriyor, yatırım planları yayınlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        Tüm beklentilerin 2030’lu yıllara gelindiğinde elektrikli araçların, sektörü yeniden tasarlamış olacağına işaret ettiğini ifade eden Varank,"Bizim ve sizlerin sektör olarak bu gelişime ayak uydurmamız gerekiyor. Biz bu paradigma değişimlerini ülkemiz için bir fırsat olarak görüyoruz. Otomotivde atacağımız doğru adımlarla, gelecekte çok daha büyük bir endüstri haline gelebileceğimize inanıyorum. Burada, en öncelikli hedeflerimizin başında hiç şüphesiz Türkiye’nin yerli otomobilini üretmek olacak" diye konuştu.

        Bakan Varank, 5 özel sektör firmanın oluşturduğu Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu ile önemli bir adım atıldığını anlatarak, "Türkiye’nin yetkinliklerini kullanan ve teknoloji kapasitesini geliştiren bir iş modeliyle başarılı bir dünya devi ortaya çıkarmayı hayal ediyoruz. Bakanlık koltuğuna oturduğumdan beri en fazla kimle toplantı yaptınız derseniz, Yerli otomobil Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Bey'i ilk beş arasında sayabilirim. Sürekli bir araya geliyoruz. Bu konuyu biz de yakından takip ediyoruz" dedi.

        'ESENLER'DE AKILLI ŞEHİR TEST MERKEZİ KURULACAK'

        Bakan Varank, sektörün gelişimi için yasal düzenlemeleri, destek mekanizmaları altyapı yatırımları, yeni nesil kullanıcı beklentilerini karşılayacak mobilite uygulamaları gibi hususları içeren kapsamlı bir bakış açısına sahip olduklarını belirterek, "Şarj altyapısına yapılacak yatırımlar, sensör teknolojileri, yapay zeka, otonom sürüş teknolojileri, büyük veri yönetimi, sistem yazılımları ve kullanıcı uygulamaları alanlarına öncelikli olarak odaklanacağız" dedi.

        REKLAM

        İstanbul'da bir test merkezi kurulacağının da bilgisini veren Bakan Varank, "Esenler Belediyesi'ne devredilmiş 8.2 milyon metrekarelik bir arazi var. Biz burada Türkiye'ye ve dünyaya model olacak, dünyadaki tüm uygulamaların gelip test edileceği bir akıllı şehir kuracağız" dedi.

        Varank, gelişen yeni teknolojilerle birlikte, artık uluslararası otomotiv mevzuatını izleyen ve uygulayan bir ülke değil, teknik mevzuata yön veren ülkeler arasında yer almanın amaçlandığını da belirtti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ