Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Cevabını bilseydiniz Nobel Ödülü kazanırdınız!
        1

        BÜYÜK PATLAMADAN ÖNCE NE VARDI?

        Büyük patlama genel olarak evrenin ve her şeyin başlangıcı olarak görülür. Bilime göre yaklaşık 13.8 milyar yıl önce büyük patlama meydana geldi ve evren genişleyerek “var olmaya” başladı.

        Peki büyük patlamadan önce ne vardı? İşte tam bu noktada bilim yetersiz kalıyor ve sorulara cevap veremiyor. Olası cevapların hepsi ise kafa karıştırıcı olabilir.

        2

        ZAMANDA YOLCULUK YAPILABİLİR Mİ?

        Bir zaman makinesi icat edilmediği sürece pek mümkün gibi gözükmüyor. Bilim insanları teorik olarak solucan delikleri aracılıyla galaksinin farklı yer ve zamanında yolculuk yapılabileceğini düşünüyor.

        3

        GERÇEKLİK ASLINDA GERÇEK Mİ?

        Bazı bilim insanları ve felsefecilere göre fiziksel gerçeklik değişken bir kavramdır. Bilim insanları için gerçeklik daha çok kuantum mekaniğe dayanır. Evrenin sanıldığından daha fazla boyuta sahip olabileceğini düşünen bilim insanları, bu boyutlara ulaşmanın mümkün olmayacağını söylüyor.

        4

        NEDEN RÜYA GÖRÜRÜZ?

        Hayatımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçiririz. Ancak bilim insanları tarafından neden rüya gördüğümüz bilinemiyor ve bunu açıklamak için araştırmalarını sürdürüyorlar.

        5

        BİLİNÇ NEDİR?

        Bilincin nasıl ortaya çıktığı ve neden bir şeyin bilinçli yapılabildiği felsefesi oldukça kafa karıştırıcı ve çıkmaza sokan bir sorudur.

        Beynimizde çok sayıda olayı ve bilgiyi bütünleştirerek duyusal girdilerle tepki vermek yerine, mantık çerçevesinde neyin gerçek olduğunu, neyin gerçek olmadığını ayırt etmemize yardımcı olan bilinçtir.

        Hayatta kalmamıza yardımcı olan bu dürtüsel fonksiyon çoklu gelecek senaryolarını hayal etmemizde rol oynuyor. Bilim tarafından bilincin nasıl ortaya çıktığı hala bilinemiyor.

        6

        EVRENDE YALNIZ MIYIZ?

        Bilim insanları evrende ulaşılabilecek gezegenleri araştırarak yaşanılabilir olup olmadıkları konusunda çeşitli araştırmalar yapıyor. Radyo teleskoplar ile uzaydan gelen sinyaller dinleniyor, hatta 1977’de bir uzaylı mesajı potansiyeli taşıyan işaretler duyulmuştu.

        7

        EVREN NASIL OLUŞTU?

        Gök bilimcilerin bir türlü cevabını çözemedikleri sorulardan birisi de evrenin nasıl oluştuğudur. Bilim insanları evrenin yüzde 95’inin neyden yapıldığını bilmiyor. Etrafımızda gördüğümüz her şeyi oluşturan atomlar evrenin sadece yüzde 5’lik kısmına sahiptir. Son 80 yılda, geri kalan kısım karanlık madde ve karanlık enerji olarak nitelendirilmiştir.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ