Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu eğit donat nerede yapılacak, Salih Müslim Kobani açıklaması,Kobani'de son durum, Kobani haberleri, IŞİD haberleri

        HABERTURK.COM

        ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, dün Kobani'deki IŞİD hedeflerine en büyük saldırıyı gerçekleştirdi. ABD ve Suudi Arabistan savaş uçakları, Kobani'deki IŞİD hedeflerine 21 saldırı düzenledi. Pentagon'dan yapılan açıklamada, hava saldırılarında yüzlerce IŞİD'linin öldürüldüğü belirtildi.PYD lideri Salih Müslim de koalisyon güçlerinin son hava operasyonlarının çok etkili olduğunu, kısa zamanda Kobani'nin kurtuluşunu dünyaya duyuracaklarını söyledi.

        Bu aradaABD’li askeri yetkililerle yapılan ‘eğit-donat’ toplantısında, Türkiye, Suriye’deki ılımlı muhaliflerin eğitiminin Diyarbakır’daki 7. Kolordu Komutanlığı’nda, donatım faaliyetinin de İncirlik Üssü’nde yapılmasını istedi.İlk aşamada 2 bine yakın muhalif eğitilecek ve eğitim süresi 3 ya da 4 ay ile sınırlandırılacak.Eğitime alınacak Suriyeli muhalifleri Türkiye belirleyecek. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın uygun gördüğü, haklarında “olumlu rapor” verdiği isimler eğitimden geçirilecek. Böylece PKK ve örgütün Suriye’de beraber çalıştığı PYD’ye yakın isimlerin eğitim imkânından faydalanmasının önü kesilmiş olacak.

        "YÜZLERCE IŞİD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ"

        ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, Kobani kenti yakınlarındaki hava saldırılarında terör örgütü IŞİD'in yüzlerce üyesinin öldürüldüğünü söyledi.

        Kirby, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Suriye ve Irak'ta IŞİD hedeflerine dönük hava saldırılarına ilişkin soruları da yanıtladı.

        IŞİD'e yönelik hava saldırılarının uzun süre devam ettiğini belirten Kirby, hava saldırılarının son günlerde artan sayılarına dikkati çekti. "Son iki gündeki saldırılarının niçin fazlalaştığına dair birkaç neden var" diyen Kirby, buradaki ilk nedenin Kobani'de ve civarında daha fazla IŞİD varlığının bulunması olduğunu dile getirdi. IŞİD elemanlarının sayılarının artmasının daha fazla havadan bombalama yapılmasında etkili olduğunu vurgulayan Kirby, "Kesin bir rakam vermek zor ama Kobani'de ve civarında yüzlerce IŞİD savaşçısını öldürdüğümüze inanıyorum" dedi.

        KOBANİ'DE YAKIN İŞBİRLİĞİ

        Kirby, IŞİD'in Kobani'yi ısrarla ele geçirmek istediğini, kente savaşçılarını göndermeyi sürdürdüğünü dikkati çekerek, Kobani'nin hala IŞİD'in eline geçme tehlikesinin devam ettiğini kaydetti. Kirby, "Bu kişiler saha elde etmek istiyor. Onlar toprak istiyor. Kobani, onların istediği toprak" diye konuştu.

        Kirby, Kobani'nin düşme ihtimaline herkesin hazırlıklı olması gerektiğini de vurguladı.Kirby, bir soru üzerine ABD'nin Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) ve Avrupa Komutanlığı'ndan (EUROCOME) oluşan bir ekibin Ankara'da olduğunu ve Türkiye'nin uluslararası koalisyona ne tür katkılar sağlayacağına yönelik görüşmelerini Türk yetkililerle sürdürdüklerini belirtti.Kirby, IŞİD'in Irak'ın başkenti Bağdat'a ilerleyişine yönelik bir soru üzerine ise "Bağdat'ın şu anda mutlak bir tehdidin altında bulunduğunu düşünmüyoruz" ifadesini kullandı.

        Kobani'nin hala Kürt güçlerin elinde olduğu değerlendirmesini yaptıklarını söyleyen Kirby, sahadaki durumun değişken olduğunu ancak hava saldırılarıyla örgütün ayakta durmasını ve operasyonlarını sürdürmesini güçleştirdiklerini kaydetti.

        "KOBANİ'DE BÜYÜK BİR KATLİAM OLABİLİR"

        "Kobani'nin düşmesi durumunda bunu stratejik büyük bir yenilgi mi yoksa büyük resimdeki küçük bir unsur olarak mı görürsünüz" sorusuna Kirby, şu yanıtı verdi:"Eğer Kobani IŞİD'in eline geçerse, bu bir başarısızlıktır. Bundan şüpheniz olmasın. Onlar saha kazanmak istiyor ve Kürt militanları onların sahayı ele geçirmesini önlemeye çalışıyor. Hava saldırılarımızla da biz onlara (Kürtlere) bu noktada yardım etmeye çalışıyoruz. Kimse IŞİD'in Kobani'yi alma başarısını görmek istemiyor."

        "SAVAŞ BİZİM LEHİMİZE DÖNDÜ, KOBANİ'Yİ KURTARIYORUZ"

        ABD cephesindenn bu açıklamalar gelirken, PYD lideri Salih Müslim ise koalisyon güçlerinin hava operasyonlarının çok etkili olduğunu, kısa zamanda Kobani'nin kurtuluşunu dünyaya duyuracaklarını söyledi.

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin daveti üzerine Duhok kentinde Suriyeli Kürt siyasilerle bir araya gelen Müslim, toplantı çıkışı gazetecilere konuştu.

        Kobani'deki son durum hakkında bilgi veren Müslim, savaşın kendi lehlerine döndüğünü söyledi.

        PYD lideri, "Koalisyon güçlerinin, IŞİD hedeflerine yönelik operasyonları çok etkili oldu. Kısa zamanda Kobani'nin kurtuluş müjdesini dünyaya duyurmayı ümit ediyoruz" dedi.

        "SAVAŞANA ENGEL OLMAYIZ"

        Müslim, bir soru üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Kobani'ye yönelik yardımlarının istenen düzeyde olmadığını, daha fazla destek beklediklerini kaydetti.

        PYD'nin, Suriye'de IŞİD'e karşı savaşmak isteyen diğer Kürt hareketlerine izin vermediği iddialarına ilişkin ise Müslim, kimsenin yolunu kesmediklerini, kapıların açık olduğunu, isteyen herkesin Suriye'de savaşabileceğini ifade etti.

        Savaşın sadece Kobani'de olmadığına işaret eden Müslim, destek vermek isteyenlerin Serekani, Cez'a ve diğer cephelere gidebileceğini dile getirerek, "Kendini korumak isteyen, kimseden izin almaz. Ülkesini savunmak isteyenler, buyursun savaşsın" diye konuştu.

        TÜRKİYE TEMASLARI

        Türkiye'nin komşuluk görevlerini yerine getirmediğini savunan Müslim, "Umuyoruz ki Türkiye, önümüzdeki süreçte koalisyon güçlerinin yanında etkin bir rol üstlenerek, IŞİD'e karşı olduğunu ispatlar" diye konuştu.

        Ankara'daki temasları hakkında da bilgi veren Müslim, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmediğini, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldiğini aktardı.

        Salih Müslim, görüşmenin içeriğiyle ilgili şunları ile sürdü: "Orada IŞİD'e yönelik operasyon yapacaklarını söylediler. IŞİD'in büyük bir tehdit ve tehlike olduğunu belirttiler. Ancak pratikte bir şey yapmadılar."

        "IŞİD GERİ ÇEKİLİYOR"

        BBC'ye konuşan Kobani'deki Kürt yetkili İdris Nassan de son günlerde IŞİD'in şehrin yüzde 20'den fazlasının kontrolünü kaybettiğini söyledi.Nassan, Kobani'nin doğusunda ve güneydoğusunda YPG güçlerinin IŞİD'in çekildiği bölgelere girip yeni mevziler kurmaya başladığını ifade etti.

        Türkiye - Suriye sınırında bulunan BBC muhabiri Kasra Naji, Kürtler arasında bir iyimserliğin olduğunu ve birkaç gün içerisinde IŞİD'i Kobani'den tamamen atabileceklerini düşündüklerini aktarıyor.Naji, Koalisyon güçlerinin son günlerde Kobani'nin tek bir bölgesini hedef almasının "IŞİD'in elinde tuttuğu son bölge" yorumlarını ortaya çıkardığını da ifade ediyor.

        OBAMA LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ

        Dün bir telekonferans gerçekleştiren Avrupalı liderler ve ABD Başkanı Barack Obama, Irak ve Suriye'de IŞİD'in ilerleyişini durdurmak için daha fazlasını yapma konusunda mutabakata vardı.

        İngiltere Başbakanı David Cameron'un makamı tarafından yapılan açıklamada, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya liderlerinin Irak ve Suriye'de "kapsayıcı bir politik yaklaşım" ve yerel güçlerin eğitime desteği hızlandırmaya karar verdikleri belirtildi.

        IŞİD açıkladı: PKK'yı neden mi vuruyoruz?

        Kobani konusunda bu gelişmeler yaşanırken, herkesin çok merak ettiği sorunun cevabı ise IŞİD'den geldi.IŞİD'in, internetten yayınlanan DABIQ isimli İngilizce dergisindePKK, "Haçlıların gelecekteki müttefiki" olarak nitelendiriliyor. Maksist ve dinsiz bir örgüt dediği PKK'nın, laik yapısı nedeniyle Batılı Haçlı grupların gelecekteki en büyük müttefiki olacağını belirten IŞİD, "İşte bu yüzden Kobani'yi hedef seçtik" diyor.

        EĞİT-DONAT PLANI NETLEŞİYOR

        Türkiye ile ABD’nin askeri planlama ekipleri, başta Suriye’deki ılımlı muhaliflerin eğitim ve donatım (eğit-donat) faaliyetleri ile Türkiye’deki askeri üslerin kullanımı konularını görüşmek amacıyla dün Genelkurmay Karargâhı’nda bir araya geldi. Türkiye, eğitim için Diyarbakır merkezli 7. Kolordu Komutanlığı bünyesindeki sınıra yakın bir üssün kullanılmasını öngörüyor. Ilımlı muhaliflerin koalisyon tarafından silahlandırılması anlamına gelen “donatma” faaliyetleri için de sadece İncirlik Üssü’nden yararlanılmasını tasarlıyor.Eğitime alınacak Suriyeli muhalifleri Türkiye belirleyecek. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın uygun gördüğü, haklarında “olumlu rapor” verdiği isimler eğitimden geçirilecek. Böylece PKK ve örgütün Suriye’de beraber çalıştığı PYD’ye yakın isimlerin eğitim imkânından faydalanmasının önü kesilmiş olacak.

        Genelkurmay Karargâhı’nda Harekât Başkanlığı bünyesinde başlatılan çalışmalara Harekât Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk’ün ABD’de bulunması nedeniyle Türkiye’den bir tümgeneral başkanlık etti. Eğit-donat faaliyetlerinin içeriği ve Türkiye’deki üslerin kullanımı konularının ele alındığı görüşmelerin cuma günü tamamlanması öngörülüyor. Hazırlanacak raporlar, üst birimlere ve hükümetlere sunulacak. Eğit-donat konusundaki takvim ekim sonu gibi netleşecek.

        TÜRKİYE ISRARLI

        Alınan bilgilere göre Türk tarafı, Türkiye’deki üslerin açılması taleplerine karşılık “güvenli bölge oluşturulması” ve “uçuşa yasak bölge ilan edilmesi” tezlerinde ısrar ediyor. IŞİD’e karşı yalnızca hava harekâtının yeterli olmayacağı, kara harekâtının da gerekli olduğu değerlendirmesinde bulunan Türk yetkililer, güvenli bölgelerin, ilerleyen dönemde “eğit-donat” çerçevesinde eğitilecek Suriyeli muhaliflere teslim edilmesini öneriyor. Bu çerçevede uçuşa yasak bölge tezinin parametreleri de ABD’li heyete aktarıldı.Türkiye’nin eğitim faaliyetlerine katılacak “ılımlı muhaliflerin” seçilmesi konusunda da belirleyici olmayı istediği öğrenildi. Türkmenlerin eğitilip donatılmasının zorunlu olduğuna işaret edilirken, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) içindeki bazı unsurlarının PYD ile yakınlaşması nedeniyle bu unsurlarının seçiminde de Ankara’nın belirleyiciliğinin zorunluluğunun altı çizildi. PYD unsurlarının eğitiminin ise Türkiye’de yapılamayacağı vurgulandı.

        İlk aşamada 2 bine yakın muhalifin eğitilmesinin mümkün olduğu değerlendirilirken, eğitim süresinin 3 ya da 4 ay ile sınırlandırılması ve eğitimin 150 ya da 200’er kişilik gruplar ile yapılması öngörülüyor.Türk tarafı, eğitiminin sınıra yakın bir bölgede olmasını istediği için Diyarbakır merkezli 7. Kolordu Komutanlığı bünyesindeki bir üssün tercih edilmesi öngörülüyor. Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Gaziantep ya da Malatya seçenekleri üzerinde de durulduğu belirtiliyor.

        Türkiye’de eğitilecek muhaliflerin donatılması konusunda da İncirlik dışındaki bir üssün kullanımına Türk yetkililer soğuk bakıyor. ABD ve koalisyon güçleri tarafından getirilecek hafif silahların, İncirlik Üssü’ne indirilmesi ve buradan eğitimlerin yapılacağı alana götürülmesinin gündemde olduğu ifade ediliyor. Bu faaliyet için başka bir üssün açılmasına soğuk bakılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ