Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Gazetecilere ‘vatana ihanet’ suçlaması

        GAZETE HABERTÜRK

        ALMANYA’da yayın yapan netzpolitik. org adlı internet portalında çalışan gazeteciler hakkında federal savcılık tarafından “vatan hainliği” suçlamasıyla soruşturma açıldı. İnternet portalının iki sorumlusu Markus Beckedahl ve Andre Meister, Anayasayı Koruma Teşkilatı’na (BfV) ait gizli belgeleri yayınlamakla suçlandı.

        ‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ NEREDE KALDI?’

        Federal savcılık, soruşturmaya gerekçe olarak netzpolitik.org’da yayınlanan “gizli para akışı, internet içeriklerinin toplu değerlendirilmesi ve bu çalışmayı sürdürecek birimin yapılanma şeması”nı gösterdi. Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans Georg Maassen’in şikâyetiyle açılan soruşturma, ülkede basın özgürlüğü konusunu tartışmaya açtı.

        Almanya Gazeteciler Birliği Başkanı Michael Konken, yapılan işlemi sert şekilde eleştirdi. Sol Partisi ve Liberaller ise yaşananları “Basın özgürlüğüne darbe” olarak niteledi. SPD Milletvekili Ralf Stegner de Twitter’da “Bu kötü bir şaka olmalı. Basın özgürlüğü nerede kaldı?” diye yazdı. Gelen tepkiler üzerine savcılık geri adım atarak, olayla ilgili rapor hazırlanana kadar işlemi durdurduğunu duyurdu. Almanya’da son olarak 1962’de Spiegel Affaere Dergisi’nin çalışanları, “Ordu nükleer bir savaşa hazır değil” haberi yüzünden vatan hainliği ile suçlanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ