Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Rusya'nın Suriye'den çekilme kararına uzman yorumu

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Suriye'deki Rus güçlerinin büyük bölümünün çekilmesi için emir verdiği duyruldu.Kararın ardından bugün Rus jetlerini bir kısmı Hımeymim Üssü'nden ayrıldı.

        Rus haber ajansı TASS, Putin'in, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Suriye'deki duruma ilişkin bir görüşme yaptığını duyurdu. Putin görüşmede Şoygu'ya Suriye'deki Rus ordusunun büyük bölümün yarından itibaren çekilmeye başlaması talimatını verdi.

        "Savunma Bakanlığının ve ordunun kendisine verilen görevleri genel olarak yerine getirdiğini düşünüyorum" diyen Putin, Tartus'taki deniz üssü ile Hımeymim'deki askeri hava üssünün durumunun muhafaza edilmesini istedi.

        Kremlin'in resmi internet sitesinde yer alan haberde de Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in bir telefon görüşmesi yaparak Suriye'deki Rus güçlerinin çekilmesi konusunda anlaştıkları duyuruldu.

        "RUSYA İLE TÜRKİYE'NİN ÇATIŞMAYA GİRMESİ İHTİMALİ ORTADAN KALKTI"

        Rusya'nın Suriye'den birliklerini geri çekme kararını değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Nadir Devlet, Rusya'nın kararının Türkiye ile Rusya'nın doğrudan çatışmaya girme ihtimalini çok azalttığına dikkat çekti.

        Devlet, kararın uluslarası güçler tarafından olumlu karşılandığını, basına beklenmedik bir karar olarak yansıdığını belirtti, ABD'nin karara karşı şüpheci yaklaşımına rağmen Birleşmiş Milletler'in kararı çok olumlu yorumladığını kaydetti.

        Devlet'in yorumları şöyle:

        "Putin, 'Biz görevimizi yaptık, 2000 militanı öldürdük, Esad rejimi güçlendi' dedi ve sasdece deniz ve hava üssünü muhafaza etme kararı aldı.Çekilme bizim için nasıl yorumlanır diye bakarsak, Rusya ile direk çatışmaya girme ihtimalimiz çok azaldı fakat yine de Rusya kontrolünü tamamen bırakmış değil. Rusya, Suriye hamlesi ile Ukrayna olayını örtbas etmiş oldu.

        Ayrıca Rusya ikinci Afganistan olayına girmek istemedi. Askeri tatbikat büyük bir masraf, günde 2.5 milyon dolar para sarf ediyor ve ekonomisi kötüye giden bir ülke olarak bu kadar uzun vadeli bir maceraya girmek istemedi.

        Dünya bu kararı alkışlıyor, barış beklentisi var ama bu o kadar kolay değil. 5 yıl süren bir iç savaştan bahsediyoruz. hangi bölgeyi kim alacak ya da almayacak gibi konuların çözümü belli değil.

        Genel olarak bakıldığında Suriye rejimi güçlendi ama gelir sağlaması lazım, Rusya gibi ülkeler destek vermez ise bunu nasıl başaracaklarını bilmiyoruz."

        "BELİRLİ BİR SAKİNLİK SAĞLANDI"

        Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, Türkiye'nin Suriye politkasında gözlenen değişimler ve Rusya'nın aldığı çekilme kararının bölgede belirli bir boyutta sakinlik sağlandığına iaşret ettiğini kaydetti.

        Köni, "Türkiye, Suriye sınırları içerisindeki DAEŞ hedeflerini bombaladı ve amacının PKK güçleri ile mücadele olduğu anlaşıldı. Bunu üzerine Rusya'nın bölgede fazla sayıda üs bulundurma gerekliliğinin olmadığı ortaya çıktı." dedi.

        Köni sözlerine şöyle devam etti:

        "Rusya, Suriye'deki hava gücü haricindeki yer birliklerini geri çekiyor. bu karar çatışmaların suracağu ve ABD ile bir uzlaşı içinde olunduğunu anlamına geliyor. Bu bakımdan Rusya'ının çok sayıda üs bulundurmasının anlamı kalmadı, ayrıca operasyonlar oldukça maliyetli."

        "MÜZAKERE SÜRECİNE FAYDA SAĞLAYACAK"

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Dmitri Peskov, Suriye'deki Rus askeri varlığının azaltılmasının müzakere sürecine fayda sağlayacağını ve koşulları eşitleyeceğini savundu.

        Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de geçici çatışmasızlık anlaşması sağlandıktan sonra Rus uçaklarının uçuşlarının azaldığını, bu nedenle orada daha fazla uçak bulundurmanın anlamının kalmadığını söyledi.

        MUHALİFLER OLUMLU KARŞILADI

        Rusya'nın çekilme kararından doğrudan etkilenecek Suriye muhalefeti de Rusya'nın bu beklenmedik adımını olumlu karşıladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ