Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer İtalya'da Nazi faşizminden kurtuluşun 71. yıl dönümü kutlandı

        İtalya, 25 Nisan 1945’te Nazi faşizminden kurtuluşunun 71. yıl dönümünü, Özgürlük Bayramı adıyla törenlerle kutluyor.

        Başkent Roma’da sabah saatlerinde, Meçhul Asker Anıtı’nda düzenlenen resmi törene, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Cumhuriyet Senatosu Başkanı Pietro Grasso, Başbakan Matteo Renzi ve Savunma Bakanı Roberta Pinotti ile ilgili yetkililer katıldı.

        Törende anıta çelenk koyan Cumhurbaşkanı Mattarella, bayram dolayısıyla yaptığı açıklamada, halen direniş zamanı olduğunu ifade ederek, bu direnişe yol açan zalim savaşların, çatışmaların ve insani trajedilerin bugün Avrupa’nın sınırlarında, Akdeniz’de ve Ortadoğu’da yaşandığını kaydetti.

        Toplumun bir kısmı açlık ve sefalet içindeyken, diğerlerine özel barış olamayacağını dile getiren Mattarella, "Atalarımız, bize 71 yıl önce barışı teslim etti. Biz onun sesini duyurmalıyız. Şimdi bizi, bu barışı Avrupa Birliği içinde uyumu genişleterek sürdürme görevi beklemekte." dedi.

        Mattarella, Roma’daki törenlerin ardından ülkede 1944 yılında Nazi işgalinden ilk kurtarılan bölgelerden olan kuzeydeki Vercelli vilayetine bağlı Varallo Sesia’daki törenlere de katıldı.

        Bu arada, Roma’da Özgürlük Bayramı dolayısıyla yapılacak olan partizan yürüyüşü de katılımcıları ikiye böldü. Yürüyüşe İsrail karşıtı grupların da katılacak olması dolayısıyla Romalı Yahudi Tugayı etkinliğe katılmama kararı aldı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ