Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Turaifi: Suudi Arabistan ve Türkiye aynı yolun yolcusu

        Bahar BAKIR/ANKARA

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz Al Saud'un Ankara'da ilişkilere ivme katan görüşmelerinin ardından Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Adil Al Turaifi, ilk kez Habertürk'e konuştu. Suudi Bakan Turaifi, "Suudi Arabistan'ın Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkileri düzeltmek için tam anlamda bir arabuluculuğu yok. Ancak Suudi Arabistan kardeş ve dostlarının iyiliğini ister. Türkiye ile Mısır İslam dünyasında önemli iki ülkedir. Uzak kalmaları davalarımıza zarar verir" dedi. Suudi Bakan Turaifi, Türkiye ile İsrail'in ilişkilerini normalleşme çabalarıyla ilgili "Bunu tartışmayız ve müdahil olmayız" derken, İran'la ilgili ise "Biz düşmanlar bir yana, dostların içişlerine karışmıyoruz. Biz içişlerine müdahele sıkıntısını İran ile gördük ve bunu hep reddettik. Onların mezhepçi müdaheleleri hep sorun yarattı" diye konuştu.

        KRAL SALMAN TAHTA ÇIKINCA TALİMAT VERDİ

        Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler hem eski hem de köklüdür. Karşılıklı güven ve saygı üzerine kuruludur. İki Haremin Hizmetkarı Kral Salman tahta çıkınca, Türkiye'nin Suudi Arabistan'a destek olduğunun bilinci içinde bir ilişkinin olması talimatını verdi. Suudi Arabistan da Türkiye'ye destek olmalıdır. İki ülke arasındaki müşterekler çoktur, devamlıdır ve yüzyıllara dayanır. Tarihi ilişkilerin yanında reel çıkarlar vardır. Zor dönemlerden geçen bu bölgenin çıkarlarını savunma konusunda kendi halklarından daha ehil olan yoktur. Bunları bizim çözmemiz lazım. Kral Salman Ankarada'daki müzakerelerde bu ilişkilerin önemine değindi ve siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda işbirliğimizin iki kardeş halkın çıkarına olduğunu söyledi. İlişkilerimiz doğru yolda ilerlemekte ve önümüzdeki haftalar ve aylarda daha da ivme kazanacağından eminim.

        TÜRKİYE VE MISIR UZAK KALMAMALI

        Suudi Arabistan'ın Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkileri düzeltmek için tam anlamda bir arabuluculuğu yok. Ancak Suudi Arabistan kardeş ve dostlarının iyiliğini ister. Türkiye ile Mısır İslam dünyasında önemli iki ülkedir. Uzak kalmaları davalarımıza zarar verir. Bu dönemde ülkeler arasında uzaklaşma ve ayrılık değil, beraber ve yakın olma önemli. Kral Salman İslam ülkeleri arasında işbirliğine çok önem verir. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile müzakerelerinde bu konu üzerinde çok durdu ve bütün bölge için güvenlik ve refahın sağlanacağı bir ortamın yaratılamsına verdiği önemi anlattı. İslami beraberlik her şeyin üstünde olmalı ve öne çıkmalıdır.

        SURİYE REJİMİNİN YERİ HAPİSHANELERDİR

        Üzülerek söylüyorum ki Suriye rejimi halkını bir felakete sürükledi. Yüzbinlerle insan hayatını kaybettiği gibi milyonlarca insan yerinden ve yurdundan oldu. Onbinlerce insan kayıplara karıştı. Bu roketler, varil bombaları ve füzeler kullanan bir rejim, çözümün bir parçası yapılmak şeklinde ödüllendirilmemelidir. Ne geçici ne devamlı bir geçiş süreci içinde yeri yoktur, doğru yeri hapishanelerdir. Gitmesi gerekir. Aksi takdirde halkı ona hakettiğini cezayı verir. Bu konu üzerinde başta Türkiye olmak üzere dostlarımız ve kardeşlerimizle aynı fikirdeyiz ve devamlı Suriye halkının yanında yer tutacak ve haklarını geri almasının sağlanmasında yardımcı olacağız.

        İSLAM İTTİFAKI TERÖRE KARŞI YENİ SAYFA AÇTI

        Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Örgütü Liderler Zirvesi'nde İslam İttifakı'nı ve Suudi Arabistan'ın öncülüğünden övgü ile bahsetti. Türkiye zaten bu ittifakın bir parçasıdır. Prens Muhammed Bin Salman'ın fikrini geliştirdiği bu işbirliği teröre karşı yeni bir sayfa açtı ve yön verdi. Biz de, Türkiye de terörden çok çekti. Kral Salman da bu işbirliğinin gençleri terörün pencesinden kurtaracağını vurguladı. İstanbul Bildirisi bu konulara daha da önem kazandıracak. İslam İşbirliği gelişecek ve Suudi Arabistan ile Türkiye'nin de bunda çok önemli rolü olacak.

        İSRAİL İLE İLİŞKİNİZİ TARTIŞMAZ, MÜDAHİL OLMAYIZ

        Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan İslam İttifakı konusunda, (Türkiye ve İsrail'in ilişkileri normalleştirme çabası) Türkiye'nin kendi milli çıkarlarını gözeten politikaları kendisini ilgilendiren bir konudur. Onu tartışmaz ve müdahil olmayız. Biz düşmanlar bir yana, dostların içişlerine karışmıyoruz.

        İRAN'IN MÜDAHELESİNİ HEP REDDETTİK

        Biz içişlerine müdahele sıkıntısını İran ile gördük ve bunu hep reddettik. Onların mezhepçi müdaheleleri hep sorun yarattı. İsrail'in Filistin'e ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları ise hem Türkiye tarafından hem de bizim tarafımızdan kınandı. Uluslararası mahfillerde biz de Türkiye'de Filistinlilerin hakları için sesimizi yükseltiyoruz ve buna devam edeceğiz. İslam ülkeleri zirvesinde ilan edilen strateji de her halde bunu güçlendirecektir.

        TÜRKİYE EN İYİ DESTİNASYON

        Türkiye'de Suud yatırımları artmaktadır. Türk şirketleri de Suudi Arabistan'da çok iş yapıyor. Türkiye bireysel olarak yatırım için en iyi destenasyonlardan biridir. Stratejik İşbirliği Konseyi bu konuda çok ufuklar açacak ve bu karşılıklı işbirliği ivme kazanacak ve artacaktır. Ekonomik işbirliği önünde oluşabilecek tüm engelleri kaldırma konusunda kararlılıkla çalışacağız.

        AYNI YOLUN YOLCUSUYUZ, GURUR DUYUYORUZ

        Biz aynı yolun yolcusuyuz. Geleceğimiz ve refahımız için beraber çalışmalıyız. Ancak şunu söyleyeyim, bu bölgenin sakinleri biziz ve bu bölgenin problemlerini biz çözebiliriz. Suudi Arabistan halkı Türkiye'yi çok takdir eder. Türkiye milyonlarca Suudluların ziyaret ettiği ve misafirperverliğinden etkilendiği bir ülkedir. Türkiye'nin kültürü ve tarihiyle gurur duyuyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ