Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Kim Jong-nam suikastı şüphelisinin yeni ifadesi ortaya çıktı

        Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey abisi Kim Jong-nam'ın zehirlenerek öldürüldüğü kesinleşti.

        Malezya Sağlık Bakanı Subramaniam Sathasivam düzenlediği basın toplantısında Kim Jong-nam'ın otopsisinin tamamlandığını, ön raporda ortaya çıktığı gibi VX adı verilen sinir gazının (nörotoksin) Jong-nam'ın yüzünde ve gözünde rastlandığını, ölüme nedeninin nörotoksin gazının yol açtığı 'çok ciddi felç' olduğununun kesinleştiğini açıkladı.

        Malezya Havalimanı'nda geçtiğimiz hafta başından beri olay yerindeki güvenlik şeridinin de kaldırıldığı belirtilen açıklamada olay yerinde teknik araştırmanın tamamlandığı ve herhangi bir bulaşıcı ve zehirli madde bulunmadığı belirtildi.

        REKLAM

        BEBEK YAĞI SANMIŞ

        Kim Jong-nam suikastı şüphelilerinden Endonezyalı Siti Aishah adlı kadın, söz konusu maddenin zehir olduğunu bilmediğini, 'bebek yağı' sandığını savundu.

        CNN International'ın haberine göre Jong-nam'ın suratına maddeyi sürdüğü sanılan Aishah, dün ilk kez Endonezyalı yetkililere ifade verdi.

        Endonezya'nın Malezya büyükelçisi yardımcısı Andreano Elwin, Aishah'ın, kendisine 'bu aktivite'yi Japon ve Koreli görünümlü kişiler üstünde uygulanmasının talep edildiğini söylediğini bildirdi.

        Aishah daha önceki ifadesinde bunu bir kamera şakası sandığını ve kendisine bu 'şaka'yı yapması için 90 dolar ödendiğini ileri sürmüştü.

        VX SİNİR AJANI İNSANLARA NASIL ZARAR VERİYOR?

        Kim Jong-nam'ın suikastında kullanılan ve 1997 ve 2005 yıllarında kabul edilen Kimyasal Silahlar Sözleşmelerinde VX türü kimyasal silah olarak sınıflandırılan maddenin insan vücuduna çeşitli yöntemlerle bulaştırılabildiği bildirildi.

        REKLAM

        CNN International'ın haberine göre madde suya katılarak, zehirlenmek istenen kişinin yemeğine konarak veya suratına sıkılarak bulaştırılıyor.

        Ufak dozda kullanımı bilinçte bulanıklık ve uyuşukluk yaratırken, orta düzeyde kullanım kalp atışlarında hızlanma, bulanık görme, mide bulantısı, ishal, acı ve zayıflık gibi semptomlar gösteriyor.

        Yüksek dozda kullanım ise bilinç kaybı, felç ve solunum yetmezliğinden ölüme kadar götürüyor.

        Habere göre yetkililer Aishah'ın, Kim'in suratına maddeyi sürdükten sonra bindiği takside kustuğunu söyledi.

        Fakat Malezya polis dedektifi General Khalid Abu Bakar, 'kamera şakası' hikayesine inanmadığını ve kadının Kim Jong-nam'ın suratına bu maddeyi sürmek için eğitildiğini savundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ