Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Kim Jong-Un'un üvey kardeşi Kim Jong-Nam kimdir?
        1

        Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'n üvey kardeşi Kim Jong-nam, Kim Jong Il ile oyuncu Song Hye Rim'in oğlu. 1994-2001 yılları arasında ülkenin favori lider adayı olarak görülüyordu.

        2

        Fakat işler kısa sıra içinde değişti. (Fotoğrafta ailenin soy acağı görülüyor.

        3

        Kim Jong-nam'ın gözden düşmesi, Japonya'ya sahte pasaportla girmeye çalışmasıyla başladı. 2001'de gerçekleşen olayda Kim Jong-nam'ın amacı Tokyo'daki Disneyland'e gitmekti.

        4

        2003'ten beri Macau'da sürgünde olan Kim Jong-nam, babası tarafından 'bir kapitaliste dönüştüğü' iddiasıyla suçlandı. Nam şöyle demişti: "İsviçre'deki eğitimimden sonra Kuzey Kore'ye döndüğümde, babamdan ayrı büyüdüm. Çünkü reform konusunda ısrarlıydım ve bir süre sonra bana şüpheyle bakmaya başladılar."

        5

        24 Kasım 2011'de Kim Jong-il'in ölümünün ardından Kim Jong-un başa geçti.

        6

        2012'de Kim Jong-nam Kuzey Kore rejimine sert eleştiriler yöneltti: "Kim Jong-un rejimi uzun sürmeyecek. Reformlar olmadan Kuzey Kore çökecek."

        7

        Bu eleştirilerin ardından Kim Jong-nam, Kuzey Kore hükümetinden 'doğrudan uyarı' aldı.

        8

        13 Şubat 2017'de Kim Jong-nam, eşi ve çocuklarıyla yaşadığı Macau'ya gitmek için uçağa binmek üzereydi.

        9

        Fakat Kim Jong-nam, Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'nda uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Güney Kore, saldırıyı iki kadının bir zehirle gerçekleştirdiğini ve ardından taksiye binip kaçtıklarını iddia etti.

        10

        Kuzey Kore yetkilileri ise Malezya'dan, Kim'i kendilerine teslim etmelerini talep etti. Fakat Malezya, otopsi bitmeden bu talebi yerine getirmeyi reddetti.

        11

        16 Şubat'ta olayla bağlantılı olarak 25 yaşındaki Siti Aishah adlı Endonezyalı bir kadın ile Malezyalı erkek arkadaşı ve Doan Thi Huong adlı 28 yaşındaki bir Vietnamlı tutuklandı.

        12

        Fakat AP'nin haberine göre Aishah, bir kamera şakasının parçası olduğunu sandığını iddia etti. Endonezya polisi, Aishah ve diğerlerine yabancıların suratına su sıkmak için para ödendiğini söyledi. Polis, Aishah'ın Kim'e 'şaka' için yaklaştığını fakat aletin içinin zehirle dolu olduğunu belirtti.

        13

        17 Şubat'ta 46 yaşındaki Kuzey Koreli Ri Jong Chol tutuklandı. Chol, olayla bağlantılı tutuklanan ilk Kuzey Koreli oldu.

        14

        Reuters'a göre suikastle ilgili Kuzey Kore'nin suçlanıyor olması ise ülkedeki rejimin geçmişine dayanıyor: "Kim Jong-un'un, rejime tehdit olan kişileri idam etme geçmişi var. 2011'de liderliğe geldiğinden beri 140 kişi idam edildi."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ