Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa'da aşırı sağ yükselişte

        736 üyeli Avrupa Parlamentosu'nda, merkez sağ partilerin 263 ile 273 arasında sandalyeye sahip olması bekleniyor.

        Merkez sol partilerin ise Avrupa Parlamentosu'nda, 155 ile 165 arasında parlamenter çıkartacağı tahmin ediliyor.

        Yine tahminlere göre, liberal grubun 78 ile 84 arası, Yeşil grubun ise 52 ile 56 arasında sandalye ile yeni Avrupa Parlamentosu'nda temsil edilmesi bekleniyor.

        FRANSA

        Fransa'da düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimini, resmi olmayan ilk sonuçlara göre iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) açık farkla önde bitirdi.

        Resmi olmayan sonuçlara göre UMP yüzde 28.4, Sosyalist Grup 16,8, Yeşil Grup yüzde 15,1, Demokrasi Birliği ise yüzde 8,5 oranında oy aldı.

        Yeşil Partinin, yarışı üçüncü sırada bitirmesi, siyasi gözlemcilere göre, ''önemi başarı'' olarak yorumlanıyor.

        Seçim sonuçlarına göre, Komünist Parti ve radikal partiler yüzde 7 oranında oy alırken, geri kalan oylar diğer partiler arasında dağıldı.

        Fransa'yı 72 parlamenter, Avrupa Parlamentosu'nda temsil edecek.

        AVUSTURYA

        Avusturya'da bugün yapılan Avrupa Parlamentosu(AP) seçimlerinin oy sayımı tamamlandı.

        Federal seçim bürosunun yayımladığı geçici kesin sonuçlara göre Hristiyan Demokrat eğilimli Halk Partisi(ÖVP) yüzde 29,7 oy oranıyla sandıktan seçimin galibi olarak çıktı.

        Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti(SPÖ) aldığı yüzde 23,8 oy oranıyla ikinci olurken, geçen seçime oranla yüzde 9,5 oy kaybıyla tarihi bir yenilgiye uğradı.

        Seçimin en büyük sürprizini ise günlük Kronen gazetesinin desteğiyle seçime giren Hans Peter Martin'in ''Martin listesi'' yaptı ve yüzde 17.9 oy oranıyla sandıktan üçüncü sırada çıktı.

        Seçim propagandası sırasında Türkiye'nin AB üyeliği ve ülkedeki Müslümanların cami inşaatı karşıtlığını sloganlaştıran aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi(FPÖ) oyların yüzde 13,1'ini alarak dördüncü olurken, Yeşiller Partisi yüzde 9,5 oy oranıyla beşinci sırada yer aldı.

        Federal seçim bürosu yetkilileri, seçimin kesin sonucunun yurt dışından mektupla kullanılan oyların sayımıyla önümüzdeki günlerde belirleneceğini bildirdiler.

        Ülke genelinde kullanılan oyların tümünün sayımıyla ortaya çıkan sonuca göre partilerin Avrupa Parlamentosunda (AP) kazandıkları milletvekili sayısı ise şöyle belirlendi:

        Avusturya Halk Partisi(ÖVP): 6, Sosyal Demokrat Parti(SPÖ):5, Martin Listesi:3, Özgürlükçüler Partisi(FPÖ):2, Yeşiller Partisi:1

        Yurt dışından mektupla kullanılan oyların sayımının ardından SPÖ'den bir milletvekilinin Yeşiller Partisine geçebileceği hesaplanıyor.

        Ülke genelinde 6,3 milyon seçmen bulunduğunu belirten yetkililer seçime katılma oranının yüzde 42,3 olarak belirlendiğini bildirdiler.

        ALMANYA

        Almanya'da bugün yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini, oy kaybına uğramalarına rağmen tekrar Birlik partileri (CDU/CSU) kazandı.

        Alınan ilk seçim tahminlerine göre, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 31,0, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi de (CSU) yüzde 7,5 oranında oy aldı.

        Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise bu seçimlerde daha fazla oy beklemesine rağmen, yüzde 21 oy oranıyla 2004 yılındaki seçim sonucunda kaldı. Yeşiller Partisi de yüzde 11,5 ile geçen seçimlerdeki sonucu alırken, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11, Sol Parti de yüzde 7,5 oranında oy aldı.

        Bu sonuçlara göre, Almanya AP'ye 35 CDU, 8 CSU, 23 SPD, 13 Yeşiller, 12 FDP ve 8 Sol Partili milletvekili gönderecek.

        Seçimlere katılma oranının ise yaklaşık yüzde 42 ile yine çok düşük seviyede kaldığı bildirildi.

        Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, yaptığı ilk açıklamada, partisinin istediği hedeflere ulaştığını belirterek, 3. güçlü parti konumunda olmalarının da memnuniyet verici olduğunu söyledi.

        AP seçim kampanyalarını genel seçim mücadelesi şeklinde sürdürmediklerini ve Avrupa'yı ilgilendiren konulara ağırlık verdiklerini ifade eden Özdemir, şimdi tüm güçleriyle genel seçimlerde de başarılı olmak için çaba harcayacaklarını kaydetti.

        CDU partili Almanya Eğitim Bakanı Anette Schavan ve CDU Genel Sekreteri Ronald Pofalla, seçim sonuçlarının partilerine ve Almanya Başbakanı Angela merkel'e duyulan güveni gösterdiğini ifade ettiler.

        SPD Genel Başkanı Franz Müntefering ve SPD'li Almanya Çevre Bakanı Sigmar Gabriel ise seçim sonuçlarının kendileri için hayal kırıcı olduğunu belirterek, seçmenlerini seçimlere katılmaları konusunda yeterli derecede ikna edemediklerini, şimdi tüm güçleriyle genel seçimler için çaba harcayacaklarını söylediler.

        FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle ise seçimlerde oy oranını en fazla artıran partinin kendileri olduğunu belirterek, bugüne kadar en iyi AP sonucunu aldıklarına işaret etti.

        YUNANİSTAN

        Yunanistan'da bugün yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy verme işlemi sona erdi.

        Yunan televizyonları, oy verme merkezlerinin çıkışlarında yaptıkları anketlere dayanarak, seçimin galibinin ana muhalefet partisi PASOK olduğunu duyurdular.

        Televizyonlar, anketlere göre, PASOK'un yüzde 37.7 oy oranıyla 9, iktidar Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) 30.6 oy oranıyla 7, Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) 9 oy oranıyla 2, SYRİZA'nın (Radikal Sol İttifak) 5.5 oy oranıyla 1, aşırı sağcı LAOS'un (Ortodoks Halkçı Parti) 6.4 oy oranıyla 2 ve Çevreciler-Yeşiller Hareketi'nin 5.1 oy oranıyla 1 milletvekilliği kazanmasının beklendiğini belirttiler.

        Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarının, oylarının önemli bir bölümünün sayımının tamamlanacağının tahmin edildiği, gece yarısına doğru netleşmeye başlaması bekleniyor.

        Yunanistan Avrupa Parlamentosu'na 22 milletvekili gönderiyor.

        Yunanistan'da 2004 yılında yapılan seçimlerde o dönem için seçilen 24 AP milletvekilinin 11'ini iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (YDP), 8'ini ana muhalefet partisi PASOK, 3'ünü Yunanistan Komünist Partisi (KKE) kazanmış, diğer ikisini de SYRİZA (Radikal Sol Koalisyon) ve LAOS (Halkçı Ortodoks Partisi) paylaşmışlardı.

        İTALYA

        Avrupa Parlamentosu seçimlerinde İtalyan Başbakan Silvio Berlusconi'nin partisi zafer kazandı.

        İtalya'da yapılan seçimlerde sandıkların kapanmasını takiben yapılan tahminlerde, Berlusconi'nin partisinin oyların yüzde 39 ila 43'ünün alacağı, sol Demokrat Partinin ise yüzde 27 ile 31 oy oranında kalacağı belirtildi.

        Berlusconi'nin müttefiki olan ve Avrupa ve göç karşıtı Kuzey Birliği Partisinin ise oyların yüzde 6,5 ile 10,5'inin alacağı tahmin ediliyor.

        SLOVAKYA

        Slovakya'da ise sol parti SMER'in önde gittiği açıklandı.

        Resmi sonuçlara göre, Başbakan Roberto Fico'nun partisinin, katılım oranı düşük olan seçimlerde oyların yüzde 32,1'ini aldığı, aşırı sağcı SNS partisinin ise oyların yüzde 5,55'inde kaldığı belirtildi.

        Koalisyonun üçüncü partisi milliyetçi LS-HZDS'nin ise ciddi oy kaybına uğradığı, muhalefetteki liberal SDKU partisinin yüzde 16,98 oy aldığı kaydedildi.

        ROMANYA

        Romanya'da sandık çıkışı sonuçlarına göre, Avrupa Parlamentosu(AP) seçimlerinin galibinin, oyların çoğunluğunu alan 2 koalisyon partisi olduğu bildirildi.

        INSOMAR'ın sandık çıkışı anketine göre, seçimlerde Sosyal Demokrat Parti oyların yüzde 31'ini, Liberal Demokratik Parti de yüzde 30.4'ünü aldı.

        Seçimlerde ülkedeki aşırı sağcı Büyük Romanya Partisi ise yüzde 7.2 oranında oy alırken, Devlet Başkanı Traian Besescu'nun bağımsız aday olan kızı Elena Besescu oyların yüzde 3.4'ünü kazandı.

        Resmi sonuçların yarın belli olacağı belirtildi.

        MALTA

        Sandık çıkışı sonuçlarına göre, Malta'da da Avrupa Parlamentosu(AP) seçimlerinde muhalefetteki İşçi Partisi zafer kazandı.

        Malta'da İşçi Partisi'nin oyların yüzde 57'sini kazandığı, iktidardaki Ulusalcı Parti'nin yüzde 40'ını aldığı belirtildi.

        Malta, Avrupa Parlamentosu'na 5 milletvekili gönderiyor.

        SLOVENYA

        Slovenya'da yapılan seçimleri Başbakan Borut Pahor'un Sosyal Demokrat Partisi'ni (SD) geçen merkez sağ muhalefet partisi Demokrat Parti'nin (SDS) kazandığı belirtildi.

        Devlet televizyonundaki tahminlere göre, SDS oyların yüzde 26,46'sını alırken, SD yüzde 18,22 oranında oy kazandı.

        Slovenya Parlamentosunda temsil edilmemekle birlikte Strasbourg'da 2 sandalyeyle temsil edilen merkez sağ parti Nova Slovenija yüzde 14,71 oy alırken, hükümet koalisyonuna ortak olan Liberal Demokrat Parti (LDS) yüzde 11,91 oy, liberal Zares partisi de yüzde 11,26 oy aldı.

        MACARİSTAN

        Macaristan'da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin uzak ara galibi, Genç Demokratlar partisi (FİDESZ) oldu.

        Macaristan Yüksek Seçim Kurumu tarafından TSİ 23.00'de yapılan resmi olmayan açıklamada, ülkede 8 milyonu aşkın seçmenin yüzde 36'sının oy kullandığı, sandık başına gidenlerin sayısının, bölge ülkelerine nazaran yüksek olduğu bildirildi.

        Macaristan'da beş yıl önce yapılan AB Parlamentosu seçimlerine göre katılımın yüzde 2 düştüğü açıklanırken, ülkede sandıktan ana muhalefet partisi Genç Demokratlar'ın (FİDESZ) büyük zaferle ayrıldığı, bu partinin 14 milletvekili çıkardığı açıklandı.

        AP'ye 22 milletvekili gönderecek olan Macaristan'da, ülkede iki dönemdir iktidar olan Macaristan Sosyalist Partisi (MSZP) seçimlerde seçmenden büyük darbe yedi. MSZP sandıktan sadece 4 milletvekili çıkarırken, sağ görüşlü Macaristan Demokratik Forum (MDF) bir milletvekili çıkardı.

        Macaristan'daki seçimlerin en büyük sürprizini ise Sağcılar Partisi (Jobbik) yaptı. Aşırı sağcıların partisi olan Jobbik AB Parlamentosuna 3 milletvekili göndermeyi başardı.

        Seçimlerin bitmesine kısa bir süre kala başkent Budapeşte'deki Kossuth Meydanında toplanan aşırı sağ görüşlü kişiler, Avrupa Birliği bayrağını yakarak AB'yi protesto etti. Macar polisi bayrağı yakan kişiyi gözaltına aldı.

        İSVEÇ

        İsveç'ten Avrupa Parlamentosu'na gidecek 18 milletvekilini belirlemek amacıyla bugün yapılan seçim sonuçları Türkiye saatiyle 22.00'den itibaren açıklanmaya başlandı.

        İlk sonuçlara göre, İsveç'te seçimlerden Çevre Partisi galip çıktı. Oylarını yarı oranında artıran Çevre Partisi, sonuçlara en çok sevinen parti oldu.

        İsveç'te seçimlerin sürprizi olarak yeni kurulan ve seçimlere ilk kez katılan, internette müzik dinleme ve film indirme gibi sanatsal faaliyetlerde daha fazla bağımsızlığı savunan Pirat Parti (Korsan Parti) oldu, parti bir milletvekilini Avrupa Parlamentosu'na göndermeyi garantiledi.

        7 milyon 88 bin 45 İsveçli seçmenin oy kullandığı ülkede ilk açılan sandıklardan çıkan oy oranlarına göre, İsveç Çevre Partisi daha önceki seçimlerde aldığı yüzde 6.0 oranındaki oy oranını, yüzde 11.5'e çıkardı. Çevre Partisi'nde Türk kökenli Mehmet Kaplan da İsveç meclisinde bulunuyor.

        Bu oy oranlarına İsveç'ten Avrupa Parlamentosu'na en çok milletvekilini gönderen Parti yine 6 milletvekili ile Sosyal Demokratlar oldu. İkinci partiler ise iktidar ortağı sağ partilerden Muhafazar Parti 3, Halk Partisi 3 ve Sol Parti 1, Çevre Partisi 2, Merkez Parti 1, Hristiyan Demokrat Parti 1 milletvekillerini Avrupa Parlamentosu'na göndermeyi garantiledi.

        DANİMARKA

        Öte yandan Danimarka'da muhalefetteki sosyal demokratların önde gittiği bildirildi.

        Sandık çıkışı verilerine göre, Sosyal Demokratlar yüzde 21,8 oy alırken, iktidardaki Liberaller yüzde 20,8 oy oranı elde etti. Liberallerin iktidar ortağı olan Muhafazakarların ise yüzde 12,4 oy aldığı belirtildi.

        Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi yüzde 14,4 oy alırken, muhalefetteki Sosyalist Halk Partisi yüzde 16,1 oy oranına ulaştı ve AB karşıtı Halkçı Hareket de yüzde 6,9 oy elde etti.

        İSPANYA

        İspanya'da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin galibi ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) oldu.

        736 parlamenterin seçileceği AP'ye 50 parlamenter gönderecek olan İspanya'da açıklanan kısmi sonuçlara göre, oyların yüzde 42.03'ünü alan PP 23 parlamenter, yüzde 38.66 oy alan iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) 21 parlamenter sokarken, küçük partilerin kurduğu ittifaklardan ''Avrupa için Koalisyon''un 2 parlamenter, komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) ve Katalonya Yeşiller partisi ittifakının 2 parlamenter, Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) partisinin 1 parlamenter, Halkların Avrupası ve Yeşiller ittifakının 1 parlamenter AP'ye gönderdiği bildirildi.

        Başbakan Yardımcısı Maria Teresa Fernandez de la Vega ile İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba'nın düzenlediği ortak basın toplantısında ülke genelinde seçimlerin olaysız geçtiği belirtildi.

        Bu arada seçimlere katılımın yüzde 45.81 oranında olduğu kaydedildi.

        POLONYA

        Polonya'da iktidardaki liberal Platform Partisi, seçimlerden geniş ölçüde zaferle çıktı.

        TVN24 televizyon kanalında yayımlanan tahminlere göre, iktidar partisi yüzde 45,3 oy alırken, Kaczynski kardeşlerin Muhafazakar Hak ve Adalet Partisi (PiS), yüzde 29,5 oyla ikinci sıraya yerleşti.

        Demokratik Sol ittifak Koalisyonu (SLD) ile İş Birliği (UP) partileri seçmenlerden yüzde 12 oy alırken, iktidar ortağı Köylü Partisi yüzde 7,9 oy aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ