Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kırgızistan'daki devrim sancısı

        Otunbayeva, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, "Rusya ile ebedi bir dostluğumuz var. Rusya bizim kilit öneme sahip ortağımız" dedi.

        Kendilerine yardım açısından Rusya'ya güvendiklerini kaydeden Otunbayeva, "Hem mali, hem de stratejik desteğe ihtiyacımız var. Rus hükümetinden halihazırda yardım istedik" dedi.

        Rusya: ABD üssü kapatılsın

        Üst düzey bir Rus yetkili, Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in bu ülkedeki ABD üssünü kapatma sözünü yerine getirmediğini ve Moskova yönetiminin yeni Kırgız liderlerinden bunu yapmalarını isteyeceğini söyledi.

        Adının açıklanmasını istemeyen Rus yetkili, Prag'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da tek bir üssün olması gerektiğini, bunun da Rus üssü olacağını belirterek, "Bakiyev, Amerikan üssünün kaldırılmasına ilişkin sözünü yerine getirmedi" diye konuştu.

        ABD ve Rusya'dan ortak tutum

        Amerikalı ve Rus yetkililerin, Kırgızistan'daki gelişmelere ilişkin ortak bir tutum takınmak için müzakerelerde bulundukları bildirildi.

        ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da bulunan diplomatik heyetlerin, ortak tutum üzerinde çalıştıkları bildirildi.

        Amerikalı yetkililer, Obama ve Medvedev'in Kırgızistan konusunu, START antlaşmasını imzalamadan önce görüştüklerini belirttiler. Ancak bu görüşmede, "Kırgızistan'daki ABD üssünün kapatılması ihtimali" ile ilgili bir konunun ele alınmadığı kaydedildi.

        Amerikalı yetkililer, Kırgızistan'daki gelişmeleri, "Rusya yanlısı darbe" olarak değerlendirmediklerini, gelişmelerin bir "Amerikan karşıtı darbe" de olmadığını belirttiler.

        Bu aradaABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikalı bir diplomatın bugün Kırgızistan'daki geçici hükümetin Başbakanı Rosa Otunbayeva ile görüştüğünü ve sükunet çağrısında bulunduğunu bildirdi.

        Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Corwley, yaptığı açıklamada, "muhalefet lideri" olarak nitelediği Otunbayeva'yı ülkenin yöneticisi olarak tanımadıklarını bildirdi.

        ABD'nin Bişkek Büyükelçiliği maslahatgüzarının Otunbayeva ile görüşmesinde "demokratik ilkelere bağlı kalınması" çağrısı yaptığını belirten sözcü, Güney Asya ve Orta Asya'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake'in de Washington'da devrik hükümetin dışişleri bakanı ile görüştüğünü kaydetti.

        Öte yandan, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD'nin "Kırgızistan'da demokrasi yoluna dönüşü sabırsızlıkla beklediği" ifadesine yer verildi.

        Özelleştirilen iki kurum devletleştirildi

        Kırgızistan'da geçici Maliye Bakanı Temir Sariyev, özelleştirilen Kırgıztelekom ile elektrik dağıtım şirketlerini geri aldıklarını belirtti.

        Meclis binasında hükümeti kurma çalışmalarında bulunan geçici hükümetin Maliye Bakanı Temir Sariyev, yaptığı açıklamada, özelleştirilen şirketlerin tekrar devletin himayesine alındığını ve elektrik ve ısınmaya yapılan zamların iptal edildiğini açıkladı.

        Asya Universal Bankası, Issık Göl Bankası, Kırgızistan Kredi Bankası, Manas Bankası ve Akıl Bankası çalışmalarının 7 gün süreyle durdurulduğunu belirten Sariyev, bu banka hesaplarının gözden geçirileceğini ve yurt dışına paranın kaçırılması için bir tür önlem aldıklarını ifade etti.

        Ülkenin bütçe kanununda da değişikliklerin yapılacağını anımsatan Sariyev, maliye bakanlığının çalışmalara başlayacağını kaydetti.

        Bu arada ülkenin kuzeyinde bankalar bugün açılmazken, döviz büroları da çalışmıyor.

        Geçici Başbakan Roza Otunbayeva da, üstü kapalı yapılan ihalelerin aydınlatılması için çalışma grupların kurulacağını ve son dönemde işgal edilen kurumların revize edileceğini kaydetti.

        Kırgızistan'da kurulan geçici hükümetin dört bakanı belli oldu. Bunlar, İçişleri Bakanı Bolot Şerniyazov, Savunma Bakanı İsmail İsakov, Maliye Bakanı Temir Sariyev, Sağlık Bakanı Damira Niyazaliyeva oldu.

        Bakiyev görüşmelere hazır

        Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, geçici hükümetle görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

        Ria Novosti ajansının İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye dayanarak verdiği habere göre, "Kendisini hükümet ilan etmiş kişiler benimle görüşmek istiyorsa, ben onlara ve onların ne istediğine kulak veririm" diyen Bakiyev, Kırgızistan'da olanların kendisi için beklenmedik olaylar olduğunu söyledi.

        "Dünya kamuoyunun manevi desteğine ihtiyaç duyduğunu" kaydeden Bakiyev, bir Rus radyosuna verdiği demeçte de, "olayların ardından kendisini hiç kimsenin aramadığını" belirtti.

        Bakiyev, halen ülkenin güneyindeki memleketi Calalabad eyaletinde bulunuyor.

        Muhalif lider: Üssün süresi kısaltılabilir

        Kırgızistan'da hükümeti devirerek kendi hükümetini kurduğunu ilan eden muhalefetin liderlerinden Ömürbek Tekebayev, bu ülkedeki ABD askeri üssünün süresinin kısaltılabileceğini söyledi.

        Reuters'a açıklama yapan Tekebayev, hükümetin devrilmesinde Rusya'nın rol oynadığını ileri sürdü. Tekebayev, "Rusya, (Devlet Başkanı Kurmanbek) Bakiyev'in devrilmesinde rolünü oynadı" dedi.

        Muhalefetin kurduğu hükümette anayasal konulardan sorumlu olan Tekebayev, "Bakiyev'in gidişine Rusya'nın nasıl sevindiğini gördünüz. Dolayısıyla, ABD üssünün burada bulunma süresi de çok yüksek bir ihtimalle kısaltılacak" dedi.

        Gerginlik sürüyor

        Talas kentine göstericileri sakinleştirmek için giden İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev'in göstericiler tarafından feci şekilde dövülmesinin ardından rehin alınmasından sonra, yakınları Bişkek-Oş kara yolunu trafiğe kapattı.

        Yetkililer, ülkenin kuzeyini güneyine bağlayan Calalabad eyaletinden geçen Bişkek-Oş kara yolunda barikat kuran kişilerin, Kongantiyev'in serbest bırakılmasını istediklerini belirttiler.

        Kongantiyev, iki gün aradan sonra ilk kez bugün bir televizyon kanalında gösterildi. Kongantiyev'in çok ağır yaralı, bitkin ve yüzünde şişlikler olduğu görülürken, "Ben Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in emrinde olan bir kişiydim" diye konuştu.

        Bu arada, Akipress Haber Ajansına göre Rusya, Bişkek yakınlarında bulunan Kant kentindeki askeri hava üssünün güvenliğini sağlamak amacıyla 150 kişilik bir komando ekibini gönderdi.

        Öte yandan, Amerikalı askeri yetkililer, Kırgızistan'daki Amerikan üssünden Afganistan'daki Amerikan askerlerine ikmalin bu ülkedeki karışıklıktan fazla etkilenmediğini belirttiler.

        Pentagon sözcüsü Bryan Whitman, Afganistan'daki askeri operasyonlar için kilit konumdaki Bişkek'in Manas havaalanından yapılan askeri seferlerin sınırlı olmasına karşın Afganistan'daki güçlere cephane, erzak ve diğer ikmal desteğinin sürdüğünü söyledi.

        Uluslararası Kızılhaç Komitesi de başkentteki şiddetli çatışmaların ardından hastanelerin kan ve tıbbi malzeme sıkıntısı çektiğini bildirdi.

        Davutoğlu: Halk desteği şart

        Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kırgızistan'daki gelişmeleri an ve an takip ettiklerini, halkın desteğini alan bir yönetim kurulmasını istediklerini söyledi.

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Slovenya Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar, ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

        Basın mensuplarının Kırgızistan'daki muhalefet isyanını sorması üzerine Davutoğlu, "Türkiye olarak olayları yakından takip ediyoruz. Kırgızistan ortak kaderi paylaştığımız bir ülke. Her gelişme bizi ilgilendirir. Türkiye olarak her şeyi yapmaya hazırız." dedi.

        Slovenya Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar ise "Avrupa Birliği yolunda Türkiye'yi güçlü bir şekilde destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

        Yağma olaylarında 1 ölü

        Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te dükkan sahiplerinin yağmacıların üzerine ateş açması sonucu bir kişinin öldüğü bildirildi.

        Bişkek'te karanlığın çökmesiyle panik havası başlarken, kentin dört bir tarafında polis ve dükkan sahipleri zaman zaman yağmacılarla çatışıyor ve aralıklarla otomatik silah sesleri duyuluyor.

        Başkentin merkezindeki dükkan, kafe ve eğlence merkezleri ile devlet kurumlarının yanı sıra şehir dışındaki ilçelerde yağmalama olayları olduğu ifade ediliyor.

        Görgü tanıkları, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in yağmalanarak ateşe verilen evine komşu evlerin de yağmacıların hedefi haline geldiğini ve yağmacıların girdiği bir müstakil evin sahibini öldürdüğünü söylediler.

        Geçici hükümetin İçişleri Bakanı Bolot Şerniyazov'un yağmacıların vurulması emrini vermesinden birkaç dakika sonra başkent polisinin harekete geçtiği belirtiliyor.

        Başkentte çok sayıda yağmacı, halen ara sokaklarda evlerin ve araçların camlarını taşlıyor. Yağmacılardan bir grubun da merkezdeki Oş pazarını yağmalamaya çalıştığı bildiriliyor.

        Öte yandan, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te dün polis ile göstericiler arasında 12 saat süren çatışmalarda ölenlerin sayısının 75 olduğu bildirildi.

        İki gün yas

        Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, gazetecilere yaptığı açıklamada, 7 Nisandaki çatışmalarda ölenlerin anısına 9-10 Nisan günlerinin yas ilan edildiğini belirtti.

        Otunbayeva, ülke genelinde cenaze törenleri yapılacağını, hayatını kaybedenlerin ailelerine birer milyon som (yaklaşık 33 bin TL), ayrıca yaralılara farklı miktarlarda para yardımında bulunulacağını açıkladı.

        Başkent Bişkek'te önceki gün çıkan olaylarda verilen son rakamlara 75 kişi ölmüştü.

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ