Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Japonya'nın 3. Dünya Savaşı

        Japonya'nın Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsünde misafir öğretim görevlisi olarak bulunan Yrd. Doç. Dr. Serdar Küyük, Japonya'nın deprem ve tsunami felaketiyle birlikte son verilere göre okyanusa 2 metre kaydığını ve 70 santimetre yere doğru göçtüğünü söyledi.

        Deprem ve tsunami hakkındaki güncel verilere ilişkin olarak AA muhabirine açıklama yapan Küyük, depremi ölçen sismik ağların durduğunu ve aletsel olarak ellerinde büyüklük ölçüsü bulunmadığını kaydetti.

        Küyük, Tokyo'nun kuzeyindeki Tsukuba şehrinde sismik verilerin ölçüldüğü ve işlendiği bir merkez olduğunu, ancak elektrik kesintisi ve su basması nedeniyle sistemin aktive edilemediğini ve veri alınamadığını kaydetti.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        Depremin maksimum yer ivmesi dağılımını incelediklerini belirten Küyük, bu bağlamda ellerine gelen en büyük kayıtların Sendai şehri ve İbareki eyaletinden olduğunu söyledi.

        Küyük, bu depremin sıradan olmadığını ifade ederek, depremin neredeyse yer çekimi gücünde yanal olarak bir itmeye neden olduğunu kaydetti.

        Bu ivme değerlerini devamlı incelediklerini belirten Küyük, çarpıcı bazı sonuçlar elde edildiğini ve Sendai şehrinde kıyı kesimlerin 65 ila 70 santimetre yere doğru göçtüğünü söyledi.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        Küyük, "büyük bir alanın resmen aşağıya indiğini" vurgulayarak, muhtemel sebebin, tsunamiyle gelen dalgaların hepsinin geri gidemeyip bölgede bir ağırlık yapması ve depremin de etkisiyle aşağı doğru zemini itmesi olduğunu anlattı.

        Hadisenin boyutlarının yanal olarak daha kötü olduğunu vurgulayan Küyük, GPS ile aldıkları verilere göre Sendai bölgesinin 2 metre denize kaydığını ve 70 santimetre yere göçtüğünü belirtti.

        Küyük, meydana gelen büyük felaketle ilgili olarak, "Japonya'yı okyanusa çekmiş gözüküyor ve biraz da batırmış" değerlendirmesinde bulundu.

        Küyük, depremin Miyagi gibi küçük bir alanda olmadığını ve önceki depremlere benzemediğini kaydetti.

        Sendai şehrindeki bazı arkadaşlarıyla da görüştüğünü ifade eden Küyük, şehirde ve binalarda büyük yıkım olmadığını, ancak evlerin içinde "taş üstünde taş kalmadığını" söyledi.

        Küyük, riskli bölgelerdeki insanların güvenli bölgelere aktarıldığını belirterek, kent merkezine elektrik ve su verilmeye başladığını bildirdi.

        ŞU ANA KADAR 1700 ÖLÜ

        Hiroşima ve Nagasaki felaketini yaşayan Japonya’yı şimdi de Fukişima korkusu sardı. 1700 kişinin öldüğü deprem ve tsunamiden sonra Tokyo’ya 240 kilometre uzaklıktaki nükleer santralda da patlama oldu.

        100 BİN KİŞİ NÜKLEER FELAKETTEN KAÇIYOR

        Japonya’da 8.9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinin ardından başkent Tokyo’ya 240 km uzaklıktaki nükleer enerji santralında patlama yaşandı. Patlamanın 1986’da Ukrayna’da yaşanan Çernobil benzeri bir felakete yol açmasından korkuluyor

        Japonya'da önceki gün saat 14.46’da yaşanan 8.9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan tsunami felaketi ülkenin nükleer enerji santrallarını da vurdu. Ülkenin iki nükleer tesisinden radyasyon sızıntısı olduğu söyleniyor. Hafif su reaktörlerindeki sızıntılar kontrol altına alınmaya çalışılırken Fukuşima bölgesindeki 40 yıllık nükleer tesiste bir patlama yaşandı. Patlamanın etkisiyle nükleer tesisin tavan bölgesi ve dış duvarları çökerken, 4 görevlinin de yaralandığı açıklandı. Nükleer tesisteki Daiçi 1 reaktörünün bulunduğu binada yaşanan patlama Fukuşima bölgesinde büyük paniğe neden oldu.

        LİMAN KENTİNDE 10 BİN KİŞİ KAYIP

        Japonya'da dün meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından Minamisankri kentindeki yaklaşık 10 bin kişiden haber alınamadığı bildirildi.

        Devlet televizyonu NHK'daki haberde, bir liman kenti olan Minamisanriku'nun ülkenin kuzeydoğusunda yer aldığı ve Miyagi bölgesi yetkililerinin, tsunaminin ertesinde bu kentteki yaklaşık 10 bin kişiden haber alınamadığını söyledikleri ifade edildi.

        GÖKDELENLER BÖYLE SALLANDI

        Japonya'da dün meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki deprem, halka yaklaşık 1 dakika önceden haber verildi. Ancak bazı Tokyolular sarsıntı sürecince evlerinden çıkmamayı tercih etti. Kamerası ile kayda giren bir Japon, şiddetli depremi başından sonuna kadar görüntüledi.

        Kendisine 'Suzuchiu' takma adını veren bu kişi, bilgisayarına gelen deprem uyarısını görünce sarsıntıya 28 saniye kala kamerasını çalıştırıyor. 2 dakika boyunca hissedilen depremin şiddetini iyice artırdığı ve eşyaların hızla sallandıkları görülüyor.

        Suzuchiu, sarsıntının sona ermesinin ardından, pencereden dışarı bakıyor. Görüntülerde, sokaktaki insanların da sakince dışarı çıkmaları ve meraklı gözlerle binalara bakmaları dikkat çekiyor.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        Dünya tarihin 5. büyük depremi olarak nitelendirilen dünkü olay sebebiyle binlerce kişinin ölmüş olmasından korkuluyor.

        Japonya'da dün meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki deprem sırasında başkent Tokyo'nun Shinjuku bölgesindeki gökdelenlerin sarsılma anları saniye saniye kaydedildi.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        TOKYO'DA BİR TÜRK İKİ KERE CAMDAN ATLADI

        8.9 büyüklüğündeki depremi yaşayan Türklerden Selimhan Kılıç, sarsıntı başlayınca kendini camdan dışarı attığını söyledi. Kılıç, “Biraz sakinleşince eve girdim. İkinci sarsıntıda da yine camdan atladım” dedi. NTV televizyonuna bağlanan Kılıç, deprem sırasında yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Ben Tokyo’ya 20 kilometre uzaklıktaki Tayitama Eyaleti’nin Toka şehrinde oturuyorum. İlk sarsıntı sırasında evdeydim. Bayağı bir şiddetliydi. Kendimi camdan dışarı attım. Fakat uzun sürdü, hemen kesilmedi. Biraz sakinleşir gibi olunca tekrar eve girdim. Ama ikinci kez bir sarsıntı oldu, ben yine camdan atladım. Japonya’da birçok arkadaşımvar. Onlarla internette görüştüm. Japonya’da yaklaşık 4-5 bin Türk yaşıyor, hiçbirinde yaralanma, ölümveya herhangi bir sıkıntı yok.”

        BİR TEK O ATLADI HEM DE İKİ KERE

        "Depremde camdan atlayan tek kişi" olarak anılan Japonya'da yaşayan Selimhan Kılıç, yaşadıklarını HABERTÜRK'e anlattı.

        JAPON ORDUSU LİMANDA 400 CESET BULDU

        Japon ordusunun dünkü şiddetli depremin ardından gelen tsunaminin dev dalgaları yüzünden sular altında kalan Rikuzentakata limanında 300-400 ceset bulduğu bildirildi.

        Kuzeydoğudaki Rikuzentakata'nın dün sular altında kaldığı belirtilmişti.

        NÜKLEER KIYAMET KORKUSU

        Yeşil Barış olarak bilinen çevre örgütü "Greenpeace", Japonya'daki depremin ardından yaşanan nükleer santraldeki patlamaya dikkat çekerek, bölgenin açığa çıkan plütonyum yüzünden binlerce yıl ölü bir alan haline gelebileceğini bildirdi. Açıklamada, "Eğer çekirdek erimesi gerçekleşirse yaşanacak felaketin boyutları Çernobil'dekinden de derin olabilir" denildi.

        Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Yöneticisi Hilal Atıcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Japonya'da ardı ardına yaşanan felaketlere bir de Fukuşima nükleer santralinde gerçekleşen patlamanın eklenmesi Greenpeace olarak hepimizi derinden üzdü. Her ne kadar kazanın detaylarıyla ilgili gelen resmi bilgiler net olmasa da 20 km'lik alanın tahliye edilmesi kazanın ciddiyeti hakkında oldukça açıklayıcı deliller veriyor. Santralin çatısının da çökmüş olması, eğer kaza çekirdeğe ulaşmış ya da ulaşıyorsa, radyoaktif maddelerin açığa kolaylıkla çıkacağı anlamına geliyor. İlk etapta açığa çıkan iyodin ve sezyum 137'nin yanı sıra reaktörde kullanılmış yakıtın (MOX) kullanılması neticesinde oluşabilecek en ciddi tehdit plütonyumun da açığa çıkması. Bölge, plütonyum yüzünden binlerce yıl boyunca ölü bir alan haline gelebilir."

        "Şu anda en azından bir reaktörden gerçekleşecek büyük miktarda radyasyon riski ile karşı karşıyayız" diyen Atıcı, şöyle devam etti: "Eğer çekirdek erimesi gerçekleşirse yaşanacak felaketin boyutları Çernobil'dekinden de derin olabilir. Daha önce Greenpeace tarafından yapılan modellemelere göre en kötü durumda beklentimiz radyasyonun yayılacağı alanın daha küçük olması ama çok daha ağır bir radyoaktif birikmenin söz konusu olacağı yönünde."

        Greenpeace'in radyasyon tehlikesiyle ilgili gelişmeleri internet sitesinden duyurduğu da belirtildi.

        DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ

        Dünya Sağlık Örgütü, Japonya'da depremde hasar gören nükleer santraldeki radyasyon sızıntısının halk sağlığını tehdit etme riskinin ''oldukça düşük'' olduğunu bildirdi.

        DSÖ sözcüsü Gregory Hartl, tesisten sızan radyasyonun miktarının çok az olduğunu ve şu anda halk sağlığını tehdit etme olasılığının çok düşük olduğunu belirtti.

        Hartl, buna karşın talep gelmesi halinde tıbbi uzmanların yardıma hazır olduğunu söyledi.

        Japonya'nın başkenti Tokyo'ya 240 kilometre uzaklıktaki Fukuşima nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamanın ardından radyasyon sızıntısı olmuş, yetkililer, çevre halkın radyasyona maruz kalmaması için iyot tabletleri dağıtılacağını açıklamıştı.

        Öte yandan resmi rakamlara göre 8,9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinde ölenlerin sayısı 686'ya yükseldi.

        Hükümet sözcüsü, ölü sayısının 686 olduğunu, ancak bu rakamın bini bulabileceğini söyledi.

        Resmi rakamlar, 642 kişinin kayıp olduğunu, 1426 kişinin de yaralandığını gösterirken, gerçek sayının bunun çok üstünde olduğu tahmin ediliyor.

        FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        #video#48771VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ#

        Image
        Image

        YÜZYILIN EN ŞİDDETLİ DEPREMLERİ

        Japonya'da bugün meydana gelen depremin, 1872'den bu yana en büyük deprem olduğu bildiriliyor. Japonya'da 1923'te Canto'da meydana gelen depremde ise 143 bin kişi hayatını kaybetmişti. Japonya'da sol yıllarda en fazla can kaybına neden olan deprem ise 1996'da 5 bin 500 kişinin öldüğü Kobe depremi olmuştu.

        Yüzyılın başından beri dünyada meydana gelen en şiddetli depremler, büyüklüklerine göre şöyle sıralanıyor:

        06- 1906: Ekvador-Kolombiya - 8.8 büyüklüğündeki deprem Ekvador ve Kolombiya kıyılarını vurdu. Yaklaşık 1000 kişi hayatını kaybetti.

        09 - 1950: Tibet - 15 Ağustos'ta meydana gelen depremin büyüklüğü 8.6 olarak ölçüldü.

        04- 1952: SSCB- Kamçatka Yarımadasında 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami, Şili ve Peru'yu da etkiledi. Deprem 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı.

        10- 1957: 9 Mart'ta Alaska'da Andreanof Adası'nda meydana gelendeprem,n büyüklüğü ise 8.6'ydı

        01 - 1960: Şili - Şili'de 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından oluşan tsunami, Pasifik kıyısındaki ülkeleri tehdit etti ve Hawaii'de 61, Japonya'da 130 kişinin ölümüne yol açtı.

        02 - 1964: Alaska - Prens William Boğazı yakınlarındaki 9,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, yüzden fazla kişinin ölümüne yol açtı.

        07 - 1965: Alaska - 8,7 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami Aleoutiennes Adalarını etkiledi.

        03 - 2004: Asya - Endonezya'ya bağlı Sumatra adası açıklarında 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, 10 kadar komşu ülkeyi etkiledi, 270 bin kişi öldü ya da kayboldu.

        08 - 2005: Endonezya - Sumatra açıklarındaki Nias adası yakınlarında 8,6 büyüklüğündeki depremde 900 kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı.

        05 - 2010: Şili - 27 Şubat 2010'da 8.8 büyüklüğünde oldu

        DÜNYA AYAKTA

        Dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle boğuşan Japonya'ya tüm dünyadan yardım teklifi yağıyor.

        ABD Başkanı Barack Obama, Japonyada meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki tarihin en büyük 5'inci depreminin ardından yaptığı açıklamada, "Japon halkına yardım etmeye hazırız" dedi.

        ABD'NİN TOKYO BÜYÜKELÇİLİĞİ ALTERNATİF BİR YERDEN HİZMET VERECEK

        Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin ardından ABD'nin Tokyo Büyükelçiliği'nin alternatif bir yerden faaliyetlerine devam edeceği bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, ABD Büyükelçiliği'nin, Japonya hükümetiyle temas kurduğunu ve bu korkunç trajedide her türlü yardıma hazır olduğunu ilettiğini belirtti. Açıklamada, elçilik hizmetlerinin de başka bir yerden verileceği ifade edildi. Ayrıca, şu ana kadar depremde ölenler arasında Amerikan vatandaşı olduğuna ilişkin bilgi gelmediği kaydedildi. Bakanlık, yakınları Japonya'da yaşayan kişilerin sorularını yanıtlamak amacıyla bir e-posta adresi ve telefon numarası oluşturulacağını açıkladı.

        ABD NÜKLEER TESİS İÇİN SOĞUTMA MALZEMESİ GÖNDERİYOR

        Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkesinin, depremde hasar gören nükleer tesis için Japonya'ya soğutma malzemesi gönderdiğini bildirdi.

        DÜNYA BANKASI: ''YARDIMA HAZIRIZ''

        Dünya Bankası da, bugün yaşanan felaketin ardından ''Japonya'ya yardıma hazır olduğunu'' duyurdu.

        BM GENEL SEKRETERİ BAN: ''BM, JAPON HALKININ ARKASINDA, BU ZOR ZAMANDA NE GEREKİYORSA YAPMAYA HAZIRIZ''

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin Japon halkının arkasında olduğunu belirterek ''Bu zor zamanda Japonya'ya yardım için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız'' dedi.

        Genel Sekreter Ban, Japonya'yı vuran 8.9 şiddetindeki deprem ve ardından gelen tsunamiyle ilgili BM'de gazetecilere açıklama yaptı. Tüm dünyanın Japonya'dan gelen haberden ve görüntülerden dolayı ''şok geçirdiğini ve büyük üzüntü içinde olduğunu'' belirten Ban, BM adına Japon halkına ve hükümetine Japonya'da hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

        Japonya'nın dünyada herkesin yardımına koşan cömert ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Ban, ''Bu ruhla biz de BM olarak Japon halkının arkasındayız, bu zor zamanda Japonya'ya yardım için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız'' dedi. BM'nin gelişmeleri izlediğini kaydeden Ban, uluslararası toplumun destek ve dayanışmasıyla Japon halkı ve hükümetinin bu zor zamanı en kısa sürede atlatmasını umduğunu belirtti.

        Açıklamasının bir kısmını Japonca yapan Ban, Japon halkına seslenerek, ''Size en iyi dileklerimi sunuyorum, bu korkunç trajedinin üstesinden geleceğinize inanıyorum'' dedi.

        Genel Sekreter Ban, BM'nin özel olarak Japonya'ya nasıl yardım yapacağının sorulması üzerine ise, BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi yetkilileriyle temasta olduğunu ve en kısa zamanda tüm insani yardım ekiplerini seferber edeceklerini söyledi.

        DAVUTOĞLU: YARDIMA HAZIRIZ

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Japonya'daki depreme ilişkin yaptığı açıklamada, "Aldığımız bilgiye göre, Tokyo elçiliğimizde hasar görünmüyor. Ülkedeki Türk vatandaşlarından da can kaybı ya da yaralanma yok." dedi.

        Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark ile birlikte düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Japonya'daki deprem hakkında bilgi verdi. Bakanlık içinde konuya ilişkin özel bir birim oluşturduklarını aktaran Davutoğlu, "Japon Dışişleri Bakanı'yla görüşeceğim, bütün imkanlarımızla Japonya'ya yardım için hazır olduğumuzu ileteceğim." diye konuştu.

        KIZILAY EKİP GÖNDERİYOR

        Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Japonya'daki depremin ardından oluşan tsunaminin etkilerinin yakından takip edildiği ve Türk Kızılayının bölgeye yönelik çalışmaların yürütülmesi için Ankara'daki AfetOperasyon Merkezi'nde bir kriz masası oluşturulduğu kaydedildi. Açıklamada şunlar kaydedildi.

        ''Türk Kızılayı, bölgedeki gelişmeleri ilgili ülkelerin Kızılhaçları ile koordineli olarak yakından takip ediyor. Türk Kızılayı-AKUT'tan bir, Türk Kızılayından iki afet müdahale uzmanından oluşan üç kişilik öncü ekip, Türk Kızılayı tarafından saat 17.50'de İstanbul'dan Japonya'ya doğru yola çıkarılıyor.''

        İHH JAPONYA'YA EKİP GÖNDERDİ

        İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, depremden zarar görenlere yardım amacıyla Japonya'ya ekip gönderdi. İHH'dan yapılan yazılı açıklamada, ekiplerin deprem bölgelerinde acil yardım çalışmaları yapacağı bildirildi. Japonya'da meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremin en büyük 5'inci deprem olarak tarihe geçtiği ifade edilen açıklamada, ''Depremden sonra Türkiye'deki yardım kuruluşları da harekete geçti. İHH İnsani Yardım Vakfı, 4 kişiden oluşan ekibini Japonya'ya gönderdi. İsteyen hayırseverler vakfımıza bağış yapabilir'' denildi.

        BM: ''30 ARAMA VE KURTARMA EKİBİ HAZIR DURUMDA BEKLETİLİYOR''

        Japonya'nın doğu sahili açıklarında meydana gelen depremin ardından BM tarafından yapılan açıklamada, 30 arama ve kurtarma ekibinin Japonya'ya gönderilmek üzere hazır durumda bekletildiği belirtildi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) Elisabeth Byrs, İsviçre'nin Cenevre kentinde basına yaptığı açıklamada, ''Bunun gibi olağanüstü durumlar için hazır durumdayız. 30 uluslararası arama ve kurtarma ekibi alarm durumunda, gelişmeleri izliyoruz ve gerekli olduğunda destek vermeye hazırız'' dedi. Olağanüstü durumlarda felaketzedeleri bulmak ve tedavi etmek amacıyla görev yapan BM afet değerlendirme ve koordinasyon ekipleri sağlık birimi ve özel eğitimli köpeklerden oluşuyor.

        ALMANYA YARDIM TEKLİF ETTİ

        Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Japonya'ya acil yardım yapmaya hazır olduklarını söyledi. Westerwelle, Berlin'de yaptığı açıklamada, Japonya'nın depremlere karşı hazırlıklı bir ülke olduğunu, ancak talep gelmesi halinde yardım edebileceklerini belirtti. Japonya'nın kuzeyinde yaklaşık 100 Alman vatandaşının yaşadığını da ifade eden Westerwelle, depremden ve tsunamiden etkilenen bölgelerde iletişimin sağlıklı kurulamaması nedeniyle bu büyük felakette ölen Almanların olup olmadığını henüz bilmediklerini kaydetti.

        MEDVEDEV'DEN JAPONYA'YA YARDIM SÖZÜ

        Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev Japonyada meydana gelen 8.9 şiddetindeki depremin ardından yaptığı açıklamada, Japonya'ya yardımda bulunmaya hazır olduklarını belirtti. Medvedev Rusya Acil Durumlar Bakanı ile yaptığı toplantıdan sonra, Japonya için yardımda bulunacaklarını, Tokyo ve Moskova'nın birlikte çalışarak bu felaketin üstesinden geleceklerini belirtti. Medvedev, "Deprem sonrası meydana gelen hasarların üstesinden gelmek için, komşularımıza yardımda bulunmaya hazırız. Acil Durumlar Bakanına da bir yardım planı hazırlaması için talimatta bulundum" dedi.

        İNGİLTERE'DEN JAPONYA'YA "GEÇMİŞ OLSUN" MESAJI

        İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Başbakanı David Cameron ve Dışişleri Bakanı William Hague, Japonya'ya depremle ilgili "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

        Kraliçe 2. Elizabeth, Japonya İmparatoruna gönderdiği mesajda, Japonya'yı vuran depremde hayatını kaybedenler olduğunu duymaktan üzüntü duyduğunu belirterek, "Dualarımız ve düşüncelerimiz bu felaketten etkilenenlerle birlikte" dedi.

        İngiltere Başbakanı Cameron da Brüksel'den yaptığı açıklamada, deprem sonucu ölümlerden dolayı duyduğu üzüntüyü bildirdi, hükümetinin bu ülkeye her türlü yardımı sağlayacağını kaydetti.

        Dışişleri Bakanı William Hague, Japonya'da bulunan İngiliz vatandaşlarına konsolosluk yardımı sağlandığını, şimdiye kadar depremde herhangi bir İngiliz vatandaşının öldüğü bilgisinin kendilerine ulaşmadığını ve Dışişleri Bakanlığında bir kriz merkezinin oluşturulduğunu ifade etti.

        TSUNAMİNİN İNANILMAZ HIZI

        Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi (NOAA)'nın Tsunami Araştırmaları Merkezi, dün Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin sebep olduğu dev dalgaların tüm Pasifik'i nasıl etkilediğini gösteren bir simülasyon hazırladı.

        Çatallanarak İlerleyen Tsunami Metodu (MOST) adı verilen yöntem ile hazırlanan bilimsel simülasyon, saatte 500 kilometre hızla ilerleyen dalgaların kaç saatte hangi bölgelere ulaştığını ortaya koyuyor. Merkezi ABD'nin Seattle kentinde bulunan NOAA, okyanustaki şamandıralar ve derin okyanus değerlendirme cihazlarından gelen veriler ışığında, Pasifik üzerindeki etkiyi ve tsunaminin inanılmaz hızını ortaya çıkardı.

        VİDEO İÇİN TIKLAYIN

        Depremin ardından Pasifik ülkeleri için tsunami uyarısı yapılmış, ancak daha sonra Avustralya, Yeni Zelanda, Endonezya ve Filipinlerin de içinde yer aldığı bazı ülkelerde uyarı kaldırılmıştı. Hawaii'de de büyük bir hasar meydana gelmedi. Ancak ABD'nin California eyaletinde 25 yaşında bir kişinin dalgalara kapılarak kaybolduğu öğrenildi.

        KAYIP YOLCULAR BULUNDU

        Japonya'da dün şiddetli depremin ardından oluşan tsunaminin dev dalgalarına kapılıp kaybolan geminin bulunduğu, yolcularının sağ salim olduğu bildirildi.

        Jiji ajansının haberine göre, gemideki 81 yolcu ordu ve sahil güvenlik helikopterleri tarafından kurtarıldı.

        Geminin Miyagi bölgesinde bulunduğu kaydedildi.

        MİLYONLAR SUSUZ VE YİYECEKSİZ

        Japonya'da önceki gün meydana gelen, tarihinin tespit edilen en büyük depreminin ve yol açtığı tsunaminin ülkenin kuzeydoğu kıyılarını vurmasından iki gün sonra, milyonlarca kişinin makarna ve pirinç yiyerek ayakta kalmaya çalıştığı, su ve elektrik sıkıntısı çektiği bildiriliyor.

        Deprem ve tsunami felaketinde ölenlerin sayısı yetkililerin açıklamalarına göre 1000'i bulurken, kıyıdaki bir nükleer elektrik santralindeki iki reaktörün arızalanması halkı üçüncü bir felaket tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.

        Hükümet, yardım çalışmalarına katılan asker sayısını ikiye katlayarak 100 bine çıkarırken, halkta ayrıca çevre felaketi endişesi oluştu.

        Tsunamiden en fazla etkilen liman kenti Senday yakınındaki küçük Tagayo kasabasında halk şaşkınlık içinde harap olmuş evler ve otomobiller arasında dolaşırken, hastane yetkilisi Ikuro Matsumoto, hala su ve yiyecek sıkıntısı çektiklerini belirtti.

        Bölgeden gelen haberlere göre, kurtarma ekipleri yüzlerce kilometre uzunluğundaki kıyılarda kayıpları aramayı sürdürürken, hayatta kalan binlerce aç insan da yardımların henüz ulaşamadığı karanlıkta kalan acil yardım merkezlerinde toplandı.

        Ülkeyi depremin vurmasından sonra en az 1 milyon 400 bin hane susuz, yaklaşık 2.5 milyon hane de elektriksiz kaldı.

        Kırsal yerlerde etrafı suyla çevrili ulaşılamayan büyük alanlar bulunuyor.

        Kamu yayın kuruluşu NHK, 380 bin civarında kişinin acil durum sığınaklarına tahliye edildiğini, bu sığınakların çoğunda da elektrik olmadığını duyurdu.

        Koriyama'daki inşaat işçisi Kenji Koşiba da ilk önce depremden korktuklarını, şimdi de radyasyon sızıntısından endişe ettiklerini belirtti.

        10 BİN KİŞİ ÖLMÜŞ OLABİLİR!

        Japonya'da deprem ve ardından gelen tsunaminin dev dalgaları yüzünden Miyagi'de 10 binden fazla kişinin öldüğü sanılıyor.

        Devlet televizyonu NHK'deki haberde, depremin merkez üssüne en yakın yerleşim birimi olan Miyagi bölgesinde 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğinin sanıldığı bildirildi.

        Haber, yerel polis müdürüne dayandırıldı.

        KUZEYDOĞU KIYILARINDA 200 CESET DAHA BULUNDU

        Japonya'da önce gün meydana gelen ülkenin tarihindeki en büyük depremin yol açtığı tsunaminin vurduğu ülkenin kuzeydoğu kıyılarında 200 ceset daha bulunduğu bildirildi.

        Miyagi bölgesinden bir polis yetkilisi, 200 cesede daha ulaştıklarını açıkladı, başka bilgi vermedi.

        Basın yayın organlarında deprem ve tsunami felaketinde ölen ve kaybolanların sayısının 1800'ü aştığının tahmin edildiği kaydediliyor.

        JAPONYA, CUMA GÜNKÜ DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ 9.0 OLARAK DÜZELTTİ

        Japonya Meteoroloji Ajansı, cuma günü meydana gelen ve tsunami felaketine de yol açan depremin büyüklüğünü 9.0 olarak düzeltti.

        Meteoroloji Ajansı, daha önce bu depremin büyüklüğünü 8,8 olarak açıklamıştı. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu USGS ise depremin büyüklüğünü 8,9 olarak ölçtüğünü bildirmişti.

        Japonya'da cuma günü meydana gelen dünyanın en büyük beşinci, Japonya tarihinin de en büyük depremi ve yol açtığı tsunami felaketinde en az 763 kişinin öldüğü kaydedildi.

        DEHŞETİN ÜÇ BOYUTLUSU

        ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), tsunami faciasının uzaydan çekilmiş görüntülerini yayımladı

        Tüm Batı Pasifik bölgesini gösteren fotoğrafta, dev dalgaların Japonya kıyılarına ne kadar şiddetli bir biçimde vurduğu görülüyor. Dalgalarının denizdeki hızı saatte 800 kilometreyi bulabiliyor. Japonya kıyılarını vuran dalgalar da, bu hız nedeniyle çok yıkıcı bir etki yarattı. Dalgalar, binlerce kilometre uzaktaki Honolulu’ya dek ulaştı.

        JAPONYA BAŞBAKANI KAN: NÜKLEER SANTRALDEKİ DURUM CİDDİYETİNİ KORUYOR

        Japonya Başbakanı Naoto Kan, deprem ve ardından gelen tsunaminin vurduğu ülkesinde zarar gören Fukuşima 1 nükleer santralinde durumun ciddiyetini koruduğunu söyledi.

        Kan, yaptığı konuşmada, ''Japonya 2. Dünya Savaşı'ndan beri en ciddi krizini yaşıyor'' ifadesini kullandı.

        Başbakan Kan, birçok nükleer santralde faaliyetlerin durmasına bağlı olarak da büyük çaplı elektrik kesintisi riski bulunduğu uyarısı yaptı.

        KIYAMET SONRASI YARDIM SEFERBERLİĞİ

        8.9 büyüklüğündeki deprem ve daha sonra yaşanan tsunamiyle yıkılan Japonya’da enkaz altında kalan on binlerce kişi için seferberlik var. Çekilen tsunami suları, geride inanılmaz boyutta bir enkaz bıraktı

        JAPONYA, 8.9 büyüklüğündeki deprem ve kıyı bölgesini 800 kilometre hızla vuran tsunaminin izlerini silmek için kolları sıvadı. Arama kurtarma ekipleri 10 metrelik dalgaların vurduğu kıyı bölgelerinde havadan ve karadan kurtarma çalışmalarına başladı. Japon televizyon kanalları faklı şehir ve bölgelerin deprem öncesi görüntüsünü yayınlayarak, ardından deprem ve tsunaminin bölgeleri nasıl harabeye çevirdiğini gösterdi.

        SULAR ÇEKİLDİ, MANZARA DAHA DA KORKUNÇ

        Helikopterden çekilen görüntülerde, özellikle tsunami sularının çekilmesi ile felaketin boyutu da ortaya çıktı. Başkent Tokyo da dahil olmak üzere birçok kent kıyametin yaşandığı hayalet şehirleri andırıyor. Enkaza dönen kentlerin yollarında; savaş uçakları, dizi dizi tren vagonları, otomobiller, otobüsler, TIR’lar yan yana, üst üste.

        ÇOĞU JAPON, TERASA ÇIKIP YARDIM BEKLEDİLER

        Deprem ve tsunami konusunda dünyanın en eğitimli halkı olan Japonlar, binaların teraslarına kaçarak hayatlarını kurtardılar. Sular altında kalan kentlerde teras katlarındaki Japonlar, helikopterlere ‘Help’ yani ‘Yardım’ yazılı dev pankartları göstererek kurtarılmayı bekledi. Özellikle hastane ve okulların teraslarında bekleyen binlerce kişi, elektriklerin kesilmesi nedeniyle karanlığa gömülen kent ve kasabalarda saatlere kurtarılmayı bekledi.

        300 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

        SARSINTILARIN şokunun atlatılmasının hemen ardından başlayan kurtarma çalışmalarında ilk etapta 300 bin kişi tahliye edildi. Arama kurtarma ekipleri, yıkılan binaların enkazı altında kalanları kurtarmak için de özel eğitimli köpeklerle aralıksız çalışıyor. Şu ana kadar 50 devlet, Japonya’ya yardım teklifinde bulunurken bölgedeki kurtarma çalışmaları Japonya ordusu öncülüğünde yapılıyor. Bölgeye 20 bin asker, 190 uçak ve 25 gemi gönderildi.

        Çeşitli polis kaynaklarına dayandırılan ve resmi olmayan ölü ve kayıp sayısının 1700 civarında olduğu belirtiliyor. Ancak Japonya Başbakanı Naoto Kan, deprem ve tsunami felaketi sonrası yapılan çalışmalar ile 3 binden fazla kişinin kurtarıldığını belirterek ölü sayısında artışa hazırlıklı olunmasını istedi.

        SAHİLLER CESET DOLU

        JAPON ordusunun tsunaminin dev dalgaları yüzünden sular altında kalan Rikuzentakata Limanı’nda yaklaşık 400 ceset bulduğu açıklandı. Kuzeydoğudaki Rikuzentakata sular altında kalmıştı. Buna ek olarak polis, depremin merkez üssüne en yakın kent olan Sendai sahillerinde 200 ila 300 kişinin cesedi bulmuştu.

        DÜNYANIN EKSENİ OYNADI

        JAPONYA’daki 8.9 büyüklüğündeki depremin Dünya’ya etkilerini araştıran İtalyan Ulusal Jeoloji Enstitüsü, Dünya’nın eksenin 25 santimetre kaydığını açıkladı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi de Japonya’nın Dünya haritasındaki yerininin 2 metre 4 santim kaydığını belirledi.

        SARSINTI SÜRÜYOR

        JAPONYA’daki sarsıntılar devam ediyor. Yetkililer büyük depremin ardından 100’ü aşkın artçı sarsıntının yaşandığını açıkladı. Bununla birlikte yeni tsunami dalgalarının da sahili vurabileceği söyleniyor.

        GÜNLÜK ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAPILACAK

        Tokyo Elektrik İdaresi, nükleer enerji santralleri deprem ve tsunamide hasar gördüğü için aksayan elektrik üretimini dengelemek amacıyla başkent Tokyo ve diğer kentlerde elektrik kesintisi uygulayacak.

        Kesintinin yarın başlayacağı ve günde 3 saat dolayında olacağı belirtildi.

        Kararın, daha vahim kesintileri önlemek için önlem amacıyla alındığı kaydedildi.

        VOLKAN FAALİYETE GEÇTİ

        Deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'nın güneybatısındaki bir volkan kül ve taş püskürttü.

        Kyushu adasındaki bin 420 metre yükseklikteki Shinmoedake volkanı, 52 yıl sonra ilk kez ocakta uyanmıştı.

        Depremden sonra yeniden faaliyete geçen Schinmoedake'ye ulaşımın kısıtlandığı belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ