Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya derviş ımf seçim

        HABERTURK.COM

        "Kağıt üzerinde Kemal Derviş Strauss Kahn'ın halefi olarak IMF'nin başkanı olabilecek mükemmel bir aday olarak gözüküyor" diyerek makalesine başlayan New York Times yazarı Landon Thomas Jr., Derviş'in IMF başkanı adaylığı şansını uzun süre önce yaşadığı bir ilişkinin azaltabileceğini söylüyor.

        "Long-Ago Affair Might Damage Turkish Candidate’s Chances to Lead I.M.F." adlı makaleden;

        YILLAR ÖNCE ASTI İLE GÖNÜL İLİŞKİSİ OLDU

        Şu an Brookings Enstitüsünde genel başkan yardımcısı olarak görev alan Derviş'in IMF başkanlığı için düşünülmesini engelleyebilecek bir sırrı var. Yıllarca önce onun Dünya Bankasında üst düzey bir yönetici iken, şu an IMF'de çalışan kadın bir astıyla bir ilişkisi olmuştu diyor bu ilişkiden doğrudan bilgisi olan bir kişi.

        Derviş ve ilişki yaşadığı kadınla aynı katta çalışan Dünya Bankası'nın eski kurmay ekonomistlerinden Stanislas Balcerac bu kişinin beyanını doğruladı.

        BU KONUYA GİRMEKTEN KAÇINDI

        Perşembe günü Derviş'le yapılan kısa görüşmede, Derviş kişisel yaşamı ile ilgili detayları konuşmaktan kaçındı. Fakat Strauss Kahn'ın cinsel taciz ithamları üzerine görevden ayrılmasından dolayı, geçmiş dönemde yaşanan uygunsuz ilişkilere dair kuşkular bir üyenin şansını oldukça olumsuz etkileyebilir.

        DERVİŞ EVLİ DEĞİLDİ FAKAT KADIN EVLİYDİ

        Hiç kimseye karşı bir art niyeti bulunmadığını söyleyen Balcerac'a göre 62 yaşındaki Derviş ilişkinin yaşandığı dönemde evli değildi, fakat kadın evliydi.

        EN PARLAK, BECERİKLİ YÖNETİCİLERDEN VE OLAĞANÜSTÜ DİNAMİK

        Aslında Derviş'i o sırada Dünya Bankası'nda çalışan en parlak, en becerikli, bürokrasi ile mücadele edebilen yöneticilerden biri olarak övüyor."Standart, alışıldık bir bürokrat değildi"... "hızlı karar verirdi ve olağanüstü dinamikti" dedi.

        YETENEKLERİNDEN DOLAYI KENDİSİNDEN BAHSEDİLİYOR, KÖPRÜ OLABİLİR

        Esasında, bu hafta içinde olası IMF başkanı adayları arasında geniş ölçüde kendisinden bahsedilmesinin nedeni Derviş'in profesyonel yetenekleri. Geleneksel olarak IMF başkanının içinden seçildiği Avrupa müesesesi ile küresel finansal kurumlarda artık daha büyük rol alma talebinde bulunan yükselen ekonomilere sahip ülkeler arasında potansiyel bir köprüyü temsil edecektir. Türkiye'nin geçen sene yüzde 9 büyümesi ve Ortadoğu'da bölgesel ana aktörlerden biri olma arzusu bu amaca kesinlikle uyacaktır.

        DERVİŞ YUNAN BAŞBAKANINA SÜREKLİ FİKİR VERİYOR

        Derviş Yunanistan başbakanı George Papandreou'nun yakın bir arkadaşı, ki bu kişiye Derviş son iki yılı aşkın süredir gayri resmi yolla fikir veriyor.

        Bu iki adam 2001 yılında Derviş Türk ekonomisinin başına geçtiğinde ve Papandreou da Dışişleri bakanı olduğunda tanıştı. O zamandan bu yana, Derviş pek çok şekilde ona danışmanlık yaptı.

        GECE GEÇ SAAT TELEFONLARI

        Derviş Papandreou'nun her yıl çeşitli Yunan adalarında düzenlenen yıllık yaz fikirleri konferasına aktif olarak katıldı. Washington'daki Brookings Enstitüsü'nde onunla konuştu ve içeriden birinin söylediğine göre Yunan başbakanı ile gece geç saatlerde telefon konuşmaları yaptı.

        MESLEK CAMİASINDAN HAYRANI ÇOK

        Londra'daki bahisçiler Fransa maliye bakanı Christine Lagarde'tan sonra IMF başkanı olarak en fazla şansı Derviş'e tanıyorlar, Derviş'in de meslek camiasından pek çok hayranı var.

        BİÇİLMİŞ KAFTAN, ATAMA LİYAKATLİ OLUR

        Harvard'taki Kennedy School of Government'ta küreselleşme ve kalkınma uzmanı olan Dani Rodrik "o bu iş için biçilmiş kaftan"... " onun atanması gerçekten liyakata dayalı bir atama olur." dedi.

        HAZIRLIKLI DEĞİLDİM

        Fakat perşembe günü Derviş böylesi ani şekilde öne çıkarılışına hiç hazırlıklı olmadığını söyledi.

        "Ben ne kendi adımı ileri sürdüm, ne de kimse beni bu iş ile ilgili olarak aradı"... " elbette gururum okşandı fakat şu an diyebileceğim sadece bu" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ