Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Gül Devrimi ile iktidara gelen Saakaşvili, seçimleri kaybedeceğe benziyor

        DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Gürcistan'da dün yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre de muhalifler zafer ilan etti. Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili yenilgiyi labul ederek yeni hükümeti muhalefitn kuracağını açıkladı.

        Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu'nun (MSK) internet sitesinde yer alan ilk resmi ama kesin olmayan sonuçlara göre, 73 seçim bölgesinden henüz 26'sının oyları hesaplandı ve bu hesaplamalara göre Bidzina İvanişvili liderliğindeki 'Gürcistan Hayali' muhalif koalisyonu oyların yüzde 51.6'sını, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin liderliğindeki Birleşik Ulusal Hareket Partisi ise oyların yüzde 43'ünü aldı.

        MSK Başkanı Zurab Haratişvili, açıklamasında oy hesaplama işlemlerinin devam ettiğini ve sonuçların devamlı komisyon sitesinden güncelleneceğini belirtti. Muhalifler ise kesin sonuçlar açıklanmamasına rağmen zafer kutlamalarına başladı.

        GÜL DEVRİMİNİN SONU

        Gürcistan'da mevcut yönetim 2003 yılında yaşanan Gül Devrmi ile başa gelmişti. İlk sonuçlar ise Batı yanlısı Saakaşvili'nin yönetiminin yerini, ülkenin en zengin isimlerinden olan Bidzina Ivanişvili önderliğindeki yeni bir yönetime bırakacağını gösteriyor.

        GÜRCİSTAN TARİHİNDEN BİR İLK

        Seçimi muhaliflerin kazanması durumunda, genç ülkenin tarihinde bir ilk de yaşanmış olacak ve yönetim devrilerek değil, seçimle değişecek.

        1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılan Gürcistan'ın ilk cumhurbaşkanı Zviad Gamsahurdia, yaşanan iç çatışmalar sonrasında ülkeyi terk etmiş, yerin gelen Eduard Şevadnadze ise koltuğunu 2003 yılındaki Gül Devrimi sonrasıda bırakmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ