Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriye’de Esad rejimiyle muhaliflerin bir araya getirilmesini öngören plan tehlikeye girdi

        HABERTÜRK GAZETE

        Suriye’de Esad rejimiyle muhaliflerin ABD ve Rusya’nın öncülüğünde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenecek konferansla bir araya getirilmesini öngören plan tehlikeye girdi.

        Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşı sona erdireceği ümidiyle İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenmesi planlanan Barış Konferansı tehlikeye girdi.

        Batılı diplomatlar, mevcut şartlar altında Barış Konferansı’nın haziran ayının ilk haftasında düzenlenmeyeceğini belirttiler. ABD ve Rusya’nın birlikte yapmayı planladıkları Barış Konferansı’nın haziran ayının ilk haftasında düzenlenmesi bekleniyordu. Ancak Rusya’nın geçtiğimiz günlerde Esad rejimine yeni silahlar vereceğini açıklaması, iç savaşın sona ermesi yönündeki beklentileri azalttı. ABD Dışişler Bakanı John Kerry de Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile başkent Washington’da yaptığı görüşmenin ardından Rusya’nın Esad rejimine silah verme planını eleştirerek “Biz barış konferansını organize etmeye çalışırken, S-300 füze sistemlerinin bölgeye sevk edilmesi duruma yardımcı olmuyor. Onlardan bölgede dengeleri bozup İsrail’i üzmemelerini istiyoruz” dedi.

        TEMMUZA KALDI

        Suriye Ulusal Konseyi Başkanı George Sabra’nın, siviller öldürülüp Hizbullah ve İran’a bağlı militanlar Suriye’yi işgal etmişken Barış Konferansı’na katılamayacaklarını söylemesinin de 2’nci Cenevre sürecini tehlikeye soktuğu yorumları yapılıyor. Batılı diplomatlar bu şartlar altında Cenevre Konferansı’nın haziran ayı yerine temmuz ya da ağustos ayında yapılabileceğini söylüyor.

        NATO: Türkiye’deki Patriot’lar sınırımız

        NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Batı İttifakı için Suriye’de “doğrudan bir askeri rol görmediğini” söyledi. Rasmussen, “Türkiye’deki Patriot füzeleri, NATO’nun bölgeye desteğinin sınırını tanımlar” dedi. Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşen NATO Genel Sekreteri, Suriye’ye yönelik bir askeri müdahalenin beklenmedik bölgesel sonuçları olacağını herkesin gördüğünü belirtti. Balkanlar ve Libya’nın Suriye’den farklı olduğunun altını çizen Rasmussen, Suriye’deki koşulların diğerlerine benzemediğini kaydetti. Rasmussen, “Türkiye’deki Patriot füzeleri NATO’nun bölgeye desteğinin sınırını tanımlar. Vurgulamak isterim ki, NATO İttifakı, müttefikimiz Türkiye’yi savunmak ve korumak için angaje olmuştur. Suriye’de doğru yolun siyasi bir çözüm olduğuna inanıyorum” dedi.

        Suriye’den Lübnan’a 16 roket fırlatıldı

        Suriye’den Lübnan’ın Bealbek bölgesine 16 roket fırlatıldığı bildirildi. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Lübnan’ın doğusunda bulunan Bealbek bölgesine Suriye tarafından fırlatılan 16 roketin düşmesi sonucunda bölgedeki haşhaş tarlalarında yangın meydana geldi. Yangının itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile kısa sürede söndürüldüğü, sınır bölgesinde olayla ilgili 4 Suriyelinin gözaltına alındığı kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ