Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Fransız askerlerine ayrımcılık

        Şiddetli çatışmalara sahne olan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin (OAC) başkenti Bangui'deki Müslümanlar, çatışan grupları silahsızlandırmaklagörevliFransız askerlerinden oluşan barışkoruma gücünü ayrımcılık yapmakla suçluyor.

        Ülkede güvenliği sağlamak ve sivilleri korumak amacıyla BM tarafından görevlendirilenFransız güçlerinin komutanı Orgeneral Francisco Soriano ise bu iddialara karşılık ısrarla ayrım gözetmeksizin tüm silahlı grupları silahsızlandırdıklarını belirtiyor.

        Ülkedeki 1600 kişilik Fransız birliğine komuta eden Soriano, Bangui havaalanı yakınındaki Fransız üssünde basına yaptığı açıklamada, “İlk amaç silahlı grupları belirlemek ve daha sonra da bu grupların silahsızlandırılma çalışmalarına başlamak” dedi.

        Silahsızlandırma operasyonu çerçevesinde Bangui'deki anayollara kontrol noktaları kuran Fransız askerleri, şu an içinyollardan geçen araçları durdurarak araçlardaki silahlarıalıyor, buna karşılık evlerde gizlenmişsilahlara ilişkin bir çalışma yürütmüyor.Ancak kurulan kontrol noktalarının, askerler üslerine dönene kadar sadece birkaç saat çalışıyor olması, bunun gerçek bir silahsızlandırma çalışmasından çok bir güç gösterisi olduğu izlenimi uyandırıyor.

        FRANSIZ ASKERLERİNE AYRIMCILIK SUÇLAMASI

        Bölgedeki Müslümanların çoğunlukta olduğu Blinded mahallesi sakinleri, Fransız ve Afrikalı askerleri Hristiyan milislere yardım etmekle suçladı.

        Hasan Harun adlı semt sakini, Fransız askerlerinin sadece Müslümanların silahlarını aldıklarını iddia etti. Sözlerine öfkeli bir şekilde devam eden Harun, “Anti Balaka milisleri hala silahlı. Barış istiyoruz ama bakın Hristiyanlar ne yaptı. Camilerimizden bazılarını yıktılar Kur'an'a saygısızlık ettiler, hamile kadınları, çocukları katlettiler” diye konuştu.

        Hasan Beşir adlı başka bir semt sakini de Fransız askerleriniMüslümanların öldürülmesini görmezden gelmekle suçlayarak, " Bir Müslümanınöldürülmesi, mülklerimizin yağmalanması ve camilerimizin yıkılması durumunda Fransız askerleri buna aldırmıyor. Buraya bizim için gelmediler” diye konuştu.

        Afrika'nın en fakir ülkelerindenOAC'ta,devrik Cumhurbaşkanı François Bozize'ye bağlı Hristiyanlardan oluşan "Anti Balaka" milisleri ile Cumhurbaşkanı Michel Djotodia'ya destek veren çoğunluğu Müslümanlardan oluşan "Selekakoalisyonu" arasındaki çatışmalar, mart ayında, Seleka milislerinin ülkede 2003'te darbeyle işbaşına gelen Bozize'yi devirmesinin ardından başlamıştı.

        Grupların birbirlerine yönelik düzenledikleri intikam saldırılarında son dönemdeyüzlerce kişi hayatını kaybetti. Çatışmalar nedeniyle4,6 milyon nüfuslu ülkede 400 bini aşkın kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığı sanılıyor.

        Her ne kadar ülkedeki Müslüman ve Hristiyanlar çatışmalar nedeniyle birbirlerini suçlasalar da uzmanlar,şiddet olaylarının dini değil, daha çok siyası ve ekonomik nedenlerden kaynaklandığını dile getiriyor.

        Kahire Üniversitesi öğretim üyesi ve Afrika uzmanıDr. Bedir Hasan Şafii, 9 Aralık'ta AA'ya yaptığı açıklamada, ülkedeki çatışmalarıntaraflarından Anti Bakala milislerinin Hristiyan,Seleka Koalisyonu'ndakilerin çoğunluğunun ise Müslüman olmasınınolaya dini bir boyutkattığını ve tehlikeyi daha da artırdığını, ancak çatışmaların aslındasiyasi ve ekonomik nedenleri bulunduğunu belirtmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ