Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Daha ucuza satmak için alarmı çıkardı! - Alışveriş Haberleri

        Menekşe ATASELİM /HT GAZETE

        2003’te kurulan ve 11 yılda 260 mağazayla 1.2 milyar TL ciroya ulaşan hazır giyim markası Defacto, perakende sektöründe herkesin nasıl kurgulandığını merak ettiği yeni bir oyun yazdı. Fiyatları ağırlıklı olarak 9.90 ile 49.90 arasında tutarak her yıl ortalama yüzde 40 büyüyen markanın ortağı ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Ateş ile buluşup kuralları masaya yatırdık.

        2014 DEFACTO İÇİN NASIL BİR YILDI

        Kolay ve keyifli geçti. 1 milyar 174 milyon TL ciro hedefimiz vardı; 1.2 milyara ulaştık. Yüzde 40 büyüdük. 15’i yurtdışında,toplam 65 yeni mağaza açtık.20’si yurtdışında olmak üzere 260 mağazaya ulaştık. EBİTDA’mız yüzde 16.

        SİZİN İÇİN İŞLERİ KOLAYLAŞTIRAN ŞEY UYGUN FİYATA SATMANIZ MI?

        Öyle. Markayı nasıl konumlandırdığınız önemli;yaşayacağınız zorlukları belirliyor. Bunda fiyat, ürün tarzı, çeşit öne çıkıyor. Sadece fiyatla sınırlandıramayız. O zaman bit pazarına nur yağardı. Markayı açık denizlere konumlandırdık.Trafiğin sıkışık olduğu yerde durmazsanız zamanı kolay yaşıyorsunuz. Başka markaların bulunduğu segmentteki rekabet ve ülkedeki gelişmeler, hedef kitleyi farklı etkiliyor olabilir.

        HERKES MALİYETTEN YAKINIRKEN NASIL FİYAT TUTTURUYORSUNUZ?

        9.90’a tişört satacaksanız,personel ve işletme gideride o fiyatı sağlamalı. Ekonomik yaşamalısınız. İş süreçlerini basitleştirdik. Müşterinin iade etmek istediği ürünleri sorgu sual, zaman kısıtı olmadan geri alıyoruz. Buna rağmen iade oranı binde 7. Yılda 55 milyon ürün satıyoruz. İade ya da değişim istenen ürünü merkezde incelesek,300 kişilik ekip kurmamız lazım. Kargo maliyeti de var. En büyük maliyet de kaybettiğiniz müşteri. Ayrıca,çoğu marka mağazadaki ürünü sayması için sayım şirketlerinden personel getirirken, biz kendi çalışanlarımıza saydırıyoruz. Bu hizmeti dışarıdan alsak yılda 2 milyon TL vereceğiz. Çalışanımıza güveniyoruz. Kimsenin bilmediği bir şey daha söyleyeyim: Bazı mağazalarımızda hiç bir üründe alarm yok. 20 TL altında ürünlerde ise hiçbir mağazamızda alarm yok.

        12 MİLYON DOLAR CEPTE KALIYOR

        ALARMIN MALİYETİ NEDİR?

        Maliyeti çok korkunç. Bir alarmın takılıp sökülme süreci 1.5-2 dakika. 55 milyon adet ürün satarken 25 milyonuna alarm taksak,süre hesabıyla 458 personel daha çalıştırmamız gerekiyor. İnsan kaynağı ihtiyacının yanı sıra maddi yükü de var. 1 alarm 50 sent. Yine 25 milyon ürünle çarpsak 12.5 milyon dolar eder. Kazancımız en az bu kadar.Alarm takınca da kayıp oranında bir şey değişmiyor. Güvenliğe harcadığınız maliyet,sağlayabileceğiniz faydanın 10-15 katı. Kasada işlem süresi kısalınca daha çok satış yapıyoruz.Uygun fiyatı yakalamanın yolu sadece ekonomik ürün yapmak değil.Her şey ekonomik olmalı.

        ‘ÖĞRENME MALİYETİ DÜŞTÜ RUSYA’YA AÇILACAĞIZ’

        İhsan Ateş, 2015’te Rusya, Fas, Arnavutluk,Bulgaristan, Gürcistan,Kosova, Makedonya,Ukrayna ve Azerbaycan’da mağaza açacaklarını belirterek “Rusya’da öğrenmenin maliyeti çok düştü” diyor. Ateş, döviz krizi yüzünden kiraların gerilediği ülkede Moskova,Kazan ve Omsk’ta toplam 3 mağaza açacaklarını söylüyor

        GENERAL ATLANTİC ORTAKLIK İSTEDİ, SONUÇ ÇIKMADI

        General Atlantic’in Defacto’ya ortak olacağı söylentisini sorduğumuz Ateş, şu yanıtı veriyor:

        “Yakışıklı, eğitimli, istikbali parlak bir oğlumuz var. İyi kazanıyor; talibi çok. General Atlanticde taliplerden biriydi,masaya oturduk ama olmadı. Çünkü finansal bir gerekliğimiz yok. Ancak halka arz gibi stratejik sebepler için olur.”

        DOLABIMDA JEAN YOK,7 YILDIRM HİÇ GİYMEDİM

        Defacto, “Amerika’nın şalvarı” benzetmesi yaptığı jean ürünleri satmıyor. İhsan Ateş “Ben yaşarken bu markada jean göremezsiniz. Dolabımda hiç jean yok. 7 yıldır giymedim. Şekersiz çay içmek gibi; bırakan geri dönemez” diyor.

        BATMAN’DA FABRİKA AÇACAK

        Çoğu marka üretimden çıkıyor. Size aksini düşündüren nedir?

        Verimlilik, hız ve ürün geliştirme açısından üretici olmak avantaj. Zaten üretim kökenli olmasak bu kadar hızlı büyüyemezdik. Sivas’taki fabrikamızın kapasitesini artıracağız. 20 milyon lira yatırım planlıyoruz. 10 bin metrekare kapalı alana 32 bin metrekare ekleyeceğiz. 550 kişilik istihdam 4’e katlanacak. Batman’da da teşvikten faydalanarak yeni bir fabrika yatırımı yapacağız. 37 dönüm arsa aldık. Makine ve istihdam yatırımı sürüyor. Trikoya yönelik bu fabrika için de 10 milyon lira yatırım planı var. Çerkezköy’de ise 5 binadan oluşacak 80 bin metrekarelik otomasyon üssü ve depo kuruyoruz. 300 milyonluk yatırım 2025’te tamamlanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ