Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz "Dolar yıl sonunda 3,21 olur" - Döviz Haberleri

        Merkez Bankası tarafından her ay duyurulanbeklenti anketinden Şubat ayında çıkan sonuçlara göre, Şubat sonunda kur beklentisi 2,9714; yıl sonunda 3,1469; 12 ay sonra da 3,2108 olarak açıklandı.

        Merkez Bankası'nın (TCMB) Şubat beklenti anketinde, yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 8.19'dan yüzde 8.48'e yükseldi. Gelecek 12 ay sonundaki TÜFE beklentisi ise yüzde 7,92’den yüzde 7.96’ya yükseldi.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        Ankette yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 3,4’ten yüzde 3.6’ya; yıl sonu cari açık beklentisi 34,3 milyar dolardan 33.8 milyar dolara; gelecek 12 ay sonundaki TCMB repo ihale faiz oranı beklentisi ise yüzde 8,56’dan yüzde 8.34’e revize edildi.

        DOLAR 2,97'Yİ DENEDİ AMA KIRAMADI

        Ankara patlaması jeopolitik endişeleri tetiklerken, kurdaki etkisi küresel iyimserlikle sınırlı kalıyor.

        Suriye'ye ilişkin hafta sonundan itibaren artan gerilime dün Ankara'da yaşanan ve 28 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın da eklenmesi ile piyasadaki jeopolitik riskler daha da belirginleşmesine rağmen,küresel piyasalardaki iyimserlik bu jeopolitik risklerin dolar/TL'de sınırlı hissedilmesine neden oluyor.

        Dün akşam patlamadan önce 2.9450 civarında işlem gören ve patlamanın ardından illikit piyasada 2.9550'ye yükselen dolar/TL bu sabah da güne benzer seviyelerde başladı. Kur gün içinde hafif yukarı yönlü bir seyir izleyerek 2,97'ye kadar yaklaşsa da 2,96 sınırında dengelendi.

        Reuters verilerine göre, TL son bir hafta içinde dolar karşısında yüzde 1 değer kaybı yaşarken, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde dolar karşısında neredeyse tümü değer kazandı.Bu dönemde ruble dolar karşısında yüzde 4'ün üzerinde, rand yüzde 2.5 real yüzde 0.5 civarında değer kazandı.

        Analistler, TL'de yaşanan ayrışmayı tamamen iç ve dış jeopolitik gelişmelere bağlarken, son dönemde Türkiye'nin Suriye'deki gelişmelere askeri olarak daha fazla müdahil olmaya gittikçe yakınlaşmasının piyasadaki ana endişe nedeni olduğunu belirttiler.

        Ancak bankacılar piyasalardaki fiyatlamanın bir "savaş olasılığı" fiyatlaması olmadığını da belirterek TL'nin bu ihtimalde 3.0750 seviyesindeki tarihi rekorunun altında işlem görmesinin mümkün olmayacağına dikkat çekiyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ