Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Petrol fiyatlarında 2017 itibariyle artış bekleniyor - Enerji Haberleri

        Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, petrol fiyatları ve enerji projelerinin jeopolitik önemine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Petrol fiyatları Ocak ayında 30 dolar civarındayken şu anda 50 dolarlara yaklaşmış vaziyette. Aynen bizim tahmin ettiğimiz gibi." diye konuştu.

        Fiyat yükselişinin temel nedeninin mevcut petrol stoklarının erimeye başlaması olduğunu ifade eden Birol, "Bunun da esas nedeni düşük petrol fiyatlarının, Amerika’daki petrol üretiminde ciddi bir düşüşe neden olması. Bu bakımdan piyasada daha az petrol var, talep güçlü bir şekilde yükseliyor. Bu bakımdan, stoklar eriyor ve fiyatlarda yukarı doğru bir çıkış görüyoruz." dedi.

        Birol, fiyat yükselişinin bir nedenin de Kanada'nın petrol sahalarındaki yangınlar neticesinde üretimin aksaması olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

        "Aynı şekilde, Nijerya’da da petrol üretiminde ciddi bir düşüş var. Bunlar esasında geçici şeyler; arızi şeyler. Eğer üretime geçerlerse yine piyasalarda aşağı doğru bir baskı olabilir, ama her halükarda en geç 2017 itibariyle fiyatlarda yukarı doğru bir trend bekliyoruz. Tabii bu birçok petrol üreticisi ülke için bir nebze olsun rahatlatıcı bir haber. Fakat şu anki fiyat seviyelerinin bazı ülkeler için yeterli olmayabileceğini düşünüyorum. Özellikle Ortadoğu dışındaki ülkeler için, mesela Rusya için halen yeterli değil. Amerika’daki birçok üretici için yeterli değil, ama Ortadoğu ülkeleri için son 3-4 ay içindeki 20 dolarlık artış, bence iyi bir haber oldu."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ