Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye'yi dünya devi yapacak proje finansman ödülü - İş-Yaşam Haberleri

        HT GAZETE

        Türkiye’de ilk kez, bir sanayi kuruluşunu sektöründe dünyanın en büyüğü yapacak olan Ciner Grubu’nun Ankara Kazan’daki 1.3 milyar dolarlık Soda Külü Üretim ve Doğalgaz Çevrim Santralı yatırımı, “2014’ün en iyi proje finansman kredi anlaşması” ödülünü aldı. Projeye ödül, uluslararası ticaret finansmanı yayın grubu Trade&Forfaiting Review’un (TFR), küresel finans sektöründe prestijiyle tanınan başarılı anlaşmaları ödüllendirdiği TFR Awards’tan geldi. Tronadan yılda 2.7 milyon ton doğal soda külü üretimi yapacak ve doğalgaz santralıyla 800 megawatt’lık kurulu güce sahip olacak projenin yatırım tutarının 1 milyar doları, Mart 2014’te uluslararası bankalar konsorsiyumuyla imzalanan kredi anlaşmasıyla sağlanıyor. Trade&Forfaiting Review; ödülün verilmesinin başlıca nedeni olarak “bu büyüklükte bir projenin çevreci vasıflarını ve finansman için getirilen bütünsel çözümü” gösterdi.

        ‘EN BÜYÜK’LERİN PROJESİ

        Projeyi finanse edecek bankalar konsorsiyumunda, varlıkları bakımından dünyanın en büyük bankası Çinli ICBC, Çin Eximbank ve Deutsche Bank yer alıyor. Çin İhracat Kredisi Sigorta Şirketi Sinosure ise projeye verilen finansman kredisini sigortaladı. Proje kredisi, Sinosure’un Türkiye’de bugüne kadar teminat altına aldığı en büyük tutar oldu. Kazan Soda Külü Üretim ve Doğalgaz Çevrim Santralı, bir Türk grubunun hem Çin hem de uluslararası piyasalardan birlikte finansman sağladığı ilk kredi olma özelliğini de taşıyor. Ciner Grubu’nun iştiraki Kazan Soda Elektrik Üretim A.Ş’nin kullanıcısı olduğu proje finansman kredisi, 4 yılı inşaat aşaması ve 9 yılı geri ödeme için olmak üzere toplam 13 yıllık vadeyi kapsıyor. Proje, TFR Awards’a Deutsche Bank ve ICBC tarafından ortaklaşa aday gösterildi.

        İLK ADIM 2013’TE ATILDI

        Projenin ilk adımı, 11 Ocak 2013’te Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner ve Çin’in en büyük mühendislik şirketi TCC’nin Başkanı Wang Zhiyuan arasında, tesislerin anahtar teslim inşasına yönelik anlaşmanın imzalanmasıyla atıldı. İmza törenine Enerji Bakanı Taner Yıldız da şahitlik etmişti.

        4.4 MİLYON TONLA LİMANA EN YAKIN ÜRETİCİ OLACAK

        EN YAKINI 3 BİN KİLOMETRE

        Halen dünyada en büyük üretim, ABD’nin Wyoming Eyaleti ve Çin’de yapılıyor. Ancak bu iki ülkedeki trona yatakları en yakın limana ortalama 3 bin kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ankara’nın diğer iki üretim merkezine oranla limanlara daha yakın olmasının müşteriler açısından navlun maliyetini düşürücü etkisi bulunuyor. Böylelikle dünyanın en büyük doğal soda külü üreticisi olacak olan Türkiye, dünya pazarının yüzde 89’una ulaşmada büyük bir avantaj yakalayacak.

        ELEKTRİK VE SU TÜKETİMİ ÜÇTE BİR DÜŞÜK OLACAK

        -Doğal soda külü dünyada en çok talep gören 10 element arasında yer alıyor. En başta cam, deterjan ve gıdada kullanılan sodyum bikorbonat üretiminde faydalanılıyor.

        -Çevreye duyarlı teknolojilerde su, atık su ve baca gazı arıtmasında kullanıldığı için kritik önem taşıyor.

        -Sentetik soda külü de üretilebiliyor, ancak Kazan’da tronadan doğal soda külü üretileceği için üretimde elektrik ve su tüketimi sentetiğe göre üçte bir düşük olacak.

        -Proje devreye girdiğinde 2.200 kişiye istihdam sağlanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ