Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam DİSK'ten Ali Koç'a destek - İş-Yaşam Haberleri

        İşsizlik oranı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan Ağustos döneminde yüzde 10.1 ile yeniden iki haneli düzeye tırmandı. İzmir'deki işsizlik ise yüzde 12.4 ile Türkiye ortalamanın üzerinde gerçekleşti.

        İzmir'deki işsizlerin yaş aralığı 25- 35. İzmir'in sanayileşmemiş tarım kenti olması, turizmin sektörünün gelişmişliği, işsizlik oranının yüksekliğine gerekçe gösterildi. Mevsimlik tarım işçiliği, turizm işçiliği ve yarı zamanlı çalışmaların sona ermesiyle İzmir ortalamanın üzerine çıktı.

        Artan işsizlik rakamı, asgari ücretin Ocak ayında bin 300 lira olmasıyla daha da yükseleceği endişesi yaratırken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, bu endişenin yersiz olduğunu öne sürdü.

        Sarı, "Biz 'patronlar kulübü' TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD ve buna bağlı kuruluşların 'asgari ücret düzenlemesi gelirse işsizlik artar' söylemlerinin gerçek dışı olduğunu düşünüyoruz. Seçim vaadi olmasa da komisyon Aralık ayında toplanacak ve 2016 yılı asgari ücretini enfasyon artış oranında belirleyerek bin 100 lira olarak açıklayacaktı. Hükümet yıllık bin 300 lira olarak açıkladı. Hükümet 200 lira iyileştirme yapmış oldu. Hiç yoktan iyidir. İşverenin üzerine özel yük getirmez. Yıllardır çalışanların üzerinden para kazanan, sermayesini artıranların, artık yıllar sonra emekçinin bir parça da olsa yüzünün gülmesi için elini taşın altına koyması gerekir. Sanayinin gelişmesinde emekçilerin rolü büyüktür. Siyasi ahlak gereği siyasilerin seçim meydanlarında verdiği sözleri yerine getirmelerinin takipçisiyiz" dedi.

        Ali Koç'a destek

        DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, enflasyonun yüzde 10 olmasıyla asgari ücretin bin 900 lira olması gerektiğini belirterek, "Açlık sınırının bin 460 lira olduğu TÜİK açıklamal bakıldığında, bin 300 lira asgari ücretin hala o sınırın altında olduğu görülüyor" dedi.

        Sarı, Türkiye'nin en büyük holdinglerinden Koç Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç'un G-20 zirvesinde "Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir" sözlerini samimi bulduğunu belirterek, "Kapitalistler, 'kapitalizmi yok edelim' diyorsa bunu 150 yıl önce söyleyen Karl Marks'ın önemi bir kez daha görülmüştür. Koç'un sözlerine destek veriyoruz" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ