Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Davutoğlu'ndan uçaklara destek açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bağımsız Devletler Topluluğu'ndaki 8 ülkeden turist getiren acentalar için uyguladıkları finansman desteğini 27 ülkeye çıkardıklarını açıkladı. Davutoğlu, "Antalya, Muğla ve İzmir havalimanına turist getirecek olan uçaklara verilecek destek, çıkış noktası neresi olursa olsun tüm dünyadan gelecek olan uçaklar için uygulanacak" dedi.

        Davutoğlu, birçok ülkeden Alanya Gazipaşa, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Milas, Bodrum ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarına tarifesiz turistik uçak seferleriyle turist getiren seyahat acentelerine Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan uçak başına 6 bin dolar destek verilmesinin kararlaştırıldığını hatırlattı.

        Davutoğlu, "Bu doğrultuda nisan-mayıs 2015 döneminde bin 983 uçuşa toplam 22 milyon 173 bin lira ödeme yaptık. 2015 yılı için uygulanan bu desteğimizi 2016 turizm sezonu başlangıcında nisan-mayıs aylarında gerçekleştirecek uçuşlar için de genişleterek devam edeceğiz. Antalya, Muğla ve İzmir havalimanlarına turist getirecek uçaklara vereceğimiz destek, artık belli ülkelerden gelecek uçaklar için değil, çıkış noktası neresi olursa olsun tüm dünyadan, bütün ülkelerden gelecek uçaklar için uygulanacaktır" diye konuştu.

        Bu kararla Türkiye'nin turizmi alanındaki üstünlüğünü ve rekabet gücünün sürdürülmesini amaçladıklarını belirten Davutoğlu, turist gelen ülkeleri bir sayı sınırlaması yapmadan genişletmek suretiyle ülkenin turizminde olası pazar daralmaları karşısında da tedbirlerin alındığını, yeni pazarlara açılması için turizm sektörünü destinasyon bazında da desteklemeye devam edecekleri vurguladı.

        Başbakan Davutoğlu, bu rakamlardaki iyileşmelerin arkasında iyi planlanmış stratejiler, hükümetin ve iş dünyasının emeği olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

        "Yatırım Destek Ajansımızı kurmasak, DEİK gibi kuruluşlarımızı aktif hale getirmesek, iş ve yatırım ortamını iyileştirmesek bu kadar yatırım çekmemiz mümkün olmazdı. Eğer dünyayı karış karış dolaşmasak, diplomasiye derinlik kazandırmasak, ekonomik ve ticari ilişkileri böyle artıramazdık. 2002'de 163 olan dış temsilcilik sayımız, şu anda 228. Dünyada en fazla dış temsilciliği olan 7. ülke konumundayız. Bugün Türk Hava Yolları 108 ülkede 261 şehre uçuş yapıyor. İşte gücünü keşfetmek budur. 2002'den bugüne kadar yurtdışında ticari müşavir kadromuzu 3 katına çıkardık. 17 ülkeyle yüksek düzeyli iş birliği konseyleri kurduk, bölgesinde ve küresel ölçekte iş birliği mekanizmalarını güçlendirdik. Bugün 17'si yürürlükte, dördü de onay sürecinde olan 21 serbest ticaret anlaşmamız bulunuyor. Halihazırda 14 ülke ve ülke grubuyla serbest ticaret anlaşması müzakerelerimiz de devam ediyor."

        AVRUPA İÇİN VİZE SERBESTİSİ

        Davutoğlu, vizesiz ziyaret edilen ülke sayısını 42'den 69'a çıkardıklarını belirterek, başta iş dünyası olmak üzere pek çok kesimin yakından takip ettiği AB ve vize serbestisi konusunda da bazı gelişmeleri paylaştı.

        AB ile vize serbestisi diyaloğunun mutabakat metni ve geri kabul anlaşmasının da imzalandığını anımsatan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Türkiye AB Zirvesi'yle ilişkilerimizi yeni bir boyuta taşıdık. Bu çerçevede bütün vatandaşlarımızı ilgilendiren Türkiye-AB ilişkilerinin en kritik ve sembolik değeri en yüksek adımlarından birisi olan vize konusu son derece önemli. İnşallah Avrupa'ya vize muafiyeti önümüzdeki yıl en geç ekim ayında devreye girecek. Öncelikle vatandaşlarımızın Schengen bölgesine seyahatlerinde 2016 tarihi itibariyle vizeden muaf olmaları çerçevesindeki çalışmalarımızı ve gerekli yasal düzenlemeleri sürdürüyoruz. Biz çok önem verdiğimiz vatandaşlarımız için vize serbestisi sürecinin de takipçisi olacağız. Önümüzdeki süreçte bize düşen 2016'da vatandaşlarımız için vize serbestisinin sağlanması yönünde yasal ve operasyonel olarak yapılması gerekenleri tamamlamaktır."

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, gelecek yıl ekim ayında Türk vatandaşları için vize serbestisinin sağlanabilmesi amacıyla da çok sayıda yasal düzenlemeyi Meclis'e sevk edeceklerini ifade ederek, önümüzdeki hafta görüşmeyi planladığı muhalefet liderlerine bir kez daha çağrıda bulunarak, vatandaşların ekim ayında vize muafiyeti imkanı çerçevesinde Avrupa'ya serbestçe seyahat edebilmeleri için Meclis'e sevk ettikleri gerekli yasaları bir an önce çıkarmaları konusunda destek vermelerini, bunlara engel olmamalarını istedi.

        Bu şekilde iş adamlarının, aydınların, sporcuların, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının konsolosluk kapılarında beklemeden Avrupa'ya gidebileceklerini belirten Davutoğlu, bu ve benzeri yoğun diplomasi, görüşmeler ve anlaşmalar sayesinde ülkenin en iyi şekilde tanıtımı ve yapılan gayretler sayesinde uluslararası yatırımlar ile dış ticaret hacminin arttığını kaydetti.

        Davutoğlu, hedeflerinin Türkiye'yi uluslararası arenada daha güçlü ve daha başı dik bir ülke yapmak olduğunu vurguladı.

        "EKONOMİDE BAŞARILI BİR PERFORMANS GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

        Davutoğlu, Türkiye'nin böyle küçüklüklerle sarsılamayacak kadar büyük olduğunu, dünya ekonomisinde zorluklar, coğrafyada travmalar yaşanırken ekonomide başarılı bir performans göstermeye devam ettiğini söyledi.

        Birinci nesil reformlarla son 13 yılda zor şartlardaki Türkiye'yi atıl kapasiteyi en iyi kullanacak bir ekonomik performansa ulaştırdıklarını anlatan Davutoğlu, Türkiye'deki kişi başı milli gelirin 3 bin dolarlardan 10 bin dolarlar seviyesine çıkarttıklarını kaydetti.

        Gelişmiş ülkelerle aradaki mesafeyi hızla kapattıklarını belirten Davutoğlu, kazanımları koruyarak gelecek dönemde bu süreci hızlandıracaklarını, reformlarla ekonomik anlamda ülkeyi orta gelir düzeyinden çıkarıp yüksek gelir grubuna taşımayı hedeflediklerini aktardı.

        Başbakan Davutoğlu, bunun için hükümetin, hükümet programının ve eylem programlarını kamuoyuyla paylaştıklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Hedeflerimizi bir bir hayata geçirmeye kararlıyız. Gururla söyleyebiliriz ki çevremizdeki bütün zorluklara, jeopolitik depremlere rağmen Türkiye emniyet ve güven içinde itibarına itibar katmaktadır. İçeride ve dışarıda Türkiye'nin gücünü kırmak isteyenler hiç bir zaman muvaffak olamayacaklardır. Bütün zorlukların üstesinden gelecek güce ve siyasi iradeye sahibiz. Türkiye gücünün farkındadır. Türkiye imkan ve kaynaklarının farkındadır. Türkiye kadim tarihinin farkındadır. Türkiye merkezi coğrafyasının, merkez ülke olma gerçeğinin farkındadır. Türkiye kültürel kuşatıcılığının, evrensel ve yerel değerleri birleştiren köklü kültürel derinliğinin farkındadır. Türkiye ekonomik dinamizminin farkındadır. Türkiye milletinin gücünün farkındadır. Bu gücü bütün dünyaya tanıtacak olan bu tanıtım kampanyasının hayırlı olmasını diliyorum."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ