Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para AB’den fon yardımı - Makro Ekonomi Haberleri

        Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'ndan yapılan açıklamada, “AB projeleri için 358 milyon Euro tutarında fon bugün serbest bırakıldı” denildi. Açıklamada, Avrupa Komisyonu, bugün Ankara’da düzenlenen AB-Türkiye Ortak İzleme Komitesi toplantısında Türkiye için 2006 Ulusal Programı kapsamında AB finansmanlı projelerde kullanılmak üzere 358 milyon Euro’yu serbest bırakan iki finans anlaşması imzalamayı kabul ettiği belirtildi. Açıklama şöyle devam edildi:

        “Anlaşmaların imzalanması AB-Türkiye ilişkilerinde yeni ve önemli bir kilometre taşını oluşturuyor. Böylelikle ekonomik ve sosyal uyum, iş desteği, mesleki eğitim ve öğretim, gümrük, çevre ve tarım gibi çok çeşitli alanlara mali destek sağlanması amacıyla daha fazla AB katılım öncesi fonları aktarılabilecek. Diğer projeler aracılığıyla da, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılması için başlıca koşullarından biri olan AB mevzuatına uyum konusunda Türkiye’nin sürdürdüğü çalışmalar desteklenecek.”

        TOPLAM YARDIM 1 MİLYAR EURO

        Türkiye’ye yönelik toplam mali yardım paketinın neredeyse yarım milyar Euro’ya ulaştığına dikkat çekilen açıklamada “Bu fonlardan sadece Devlet idaresi değil, aynı zamanda Türk vatandaşları, meslek örgütleri ve diğer kurumlar da yararlanabiliyor” denildi.

        AB finansmanlı projelerin, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı, işleyen bir piyasa ekonomisi ve AB mevzuatının benimsenmesini ve uygulanmasını teminat altına alan kurumları desteklediği kaydedilen açıklamada bugüne kadar 2006 yılı mali paketi kapsamında üç adet Finansman Anlaşması’nın daha imzalandığına işaret edildi.

        FİNANSMAN ANLAŞMALARI

        8.35 milyon Euro değerindeki birinci Finansman Anlaşması’nın ülke çapında kuş gribi ile mücadele edilmesi amacıyla 17 Mart 2006 tarihinde imzalandığı anımsatılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin Türk ve AB yurttaşları arasındaki diyaloğun güçlendirilmesine verdiği önemi yansıtan ve Sivil Toplum Diyaloğunun desteklenmesini amaçlayan ikinci paketin ise toplam 21.5 milyon Euro değerinde olduğu kaydedildi.

        Üçüncü paketin, Socrates, Leonardo, Youth ve 7. Çerçeve Program gibi AB Topluluk Programlarına odaklı olduğu belirtilirken 9 Nisan 2007 tarihinde imzalanan bu fonların miktarının 62 milyon Euro olduğu, fonların, Türkiye’nin Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’ne katılımı için de eş finansman sağladığı ifade edildi.

        YARDIM MİKTARI 2010’DA 654 MİLYON EUROYU AŞACAK

        Bu arada, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu açıklamasında AB tarafından Türkiye’ye reform çabalarını desteklemek üzere sağlanan yardım miktarının 2002 yılında 126 milyon Euro düzeyinde bulunduğu anımsatılarak bu miktarın sürekli artış gösterdiği, Türkiye’nin aday ülke statüsünün de bir göstergesi olarak da 2010 yılında 654 milyon Euro’yu aşacağına dikkat çekildi.

        (ANKA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ