Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Şampiyon atların sperması Fas'a ihraç edildi - Makro Ekonomi Haberleri

        Şampiyon Arap atları ve baba aygırları ''Caş, İzbatur ve Ayabakan''ın spermaları, Fas'a ihraç edildi.

        Tarımsal birçok faaliyetinin yanı sıra safkan Arap Atı yetiştiriciliği de yapan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Fas Jokey Kulübü'nün talebi üzerine 25 kısrak için yetecek (30 doz) sperma satışı gerçekleştirdi, karşılığında da yaklaşık 80 bin dolar gelir elde etti.

        TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TİGEM'in atçılık faaliyetlerini uzun yıllara, Osmanlı'nın ilk yıllarına dayandığını belirterek, Cumhuriyet'ten sonra da bunun çok ciddi ivme kazandığını anlattı. 1980 yılından sonra atçılıkla ilgili özel sektörün de bazı yatırımlar yaptığını hatırlatan Bilden, özellikle İngiliz atçılığının özel sektör tarafından iyi bir noktaya getirildiğini ifade etti.

        Arap atçılığını da bu zamana kadar da TİGEM'in temsil ettiğini belirten Bilden, şunları kaydetti:

        ''Arap atçılığının da 7 tane baba hattı var. Bunlardan iki tanesi Karacabey'de Baba Kuruş ile Baba Sa'd. Bunların mezarı da var. 1930'lu yıllarda Atatürk'ün talimatıyla bir ekip görevlendirilmiş, bunlar Suriye ve Irak'tan getirilmiş. Bizim şu anda özellikle koşan atlarımızın büyük kısımları bunların yavruları, torunları. Son zamanlarda çok ciddi nam salmış Kafkaslı'dır, Uçanbey'dir bazı yarış atları bunların yavruları.

        Dünya artık globalleşiyor, ülkedeki gelişmeleri dünya yakından takip edebiliyor. Fas Jokey Kulübü, bizim atlarımızın namını duyunca bize müracaat ettiler. Grup Başkanı geldi, Karacabey'e gittik. Teknolojimizi görünce de 'bize sperma verebilir misiniz?' dediler. Şampiyonlar şampiyonu Caş, İzbatur ve Ayabakan'ın spermaları 80 bin dolar civarında bir değerle satıldı.''

        TÜRKİYE'DE BİR İLK

        Fas'a 25 kısrak için yetecek sperma ithal ettiklerini ifade eden Bilden, ''Türkiye'de bir ilk olan ihracat gerçekleştirdik'' dedi.

        Bu ihracatının önemli olduğunu belirten Bilden, ''Bunun geleceği önemli, bundan sonra eğer bizim verdiğimiz aygırların spermalarından sağlıklı doğumlar olursa, kendi ataları, dedeleri gibi ciddi performans gösterirseler, bizim için önemli bir iş olur ama 3-4 sene beklememiz gerekiyor'' dedi.

        Zaman zaman Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai gibi Arap ülkeleriyle de görüştüklerini ve bu ülkelerin Türkiye'deki atçılığı merak ettiklerini anlatan Bilden, hedeflerinin diğer ülkelere de sperma satışı yapmak olduğunu ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ