Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para tüketici ödülleri hakem heyeti Tüketici bilinci tüketiciyi koruma standartları - Makro Ekonomi Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yaptıkları yasal düzenlemeler sayesinde bugün Türk tüketicisine dünya standartlarında koruma sağlandığını belirterek, ''Hatta tüketicilerimize bazı konularda AB ülkelerinden daha ileri seviyede koruma sağlamış olduk'' dedi.

        Yazıcı, yaptığı açıklamada, 12 Nisan Perşembe günü, 15'inci Geleneksel Tüketici Ödüllerinin sahiplerini bulacağını ifade ederek, bu ödüllerin tüketici bilincinin geliştirilmesi, tüketicilerin yasal haklarını kullanmaları konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların teşvik edilmesi, tüketici hukukunun ve tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların özendirilmesi amacıyla her yıl verildiğini anlattı.

        Tüketici hukukunun, ekonomik olarak güçlü üreticiler karşısında zayıf ve örgütsüz tüketicinin korunması ihtiyacından doğduğunu ifade eden Yazıcı, günümüzde de tüketici odaklı hizmet anlayışının, modern pazarlamanın esasını oluşturduğunu kaydetti.

        Tüketicinin korunmasına yönelik kurallar ve uygulanmasındaki etkinliğin, aynı zamanda bir toplumun çağdaşlık seviyesini gösteren unsurlardan biri olduğunu belirten Yazıcı, hükümetleri döneminde tüketicinin korunmasına yönelik önemli çalışmalar yapıldığını, özellikle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun başta olmak üzere Ürün Güvenliği Kanunu, Bilgi Edinme Kanunu'nun yanı sıra sigortacılık, bankacılık, elektrik, doğalgaz, gıda gibi alanlarda önemli düzenlemeler yapıldığını söyledi.

        "TÜRK TÜKETİCİSİNE DÜNYA STANDARTLARINDA KORUMA SAĞLANDI"

        Tüketicinin korunmasına yönelik yapılan bu hukuki düzenlemeler sonucunda Türk tüketicisine dünya standartlarında koruma sağlandığını anlatan Yazıcı, ''Hatta tüketicilerimizin bazı konularda AB ülkelerinden daha ileri seviyede korunmaları sağlandı'' dedi.

        Tüketici haklarının korunması konusunda bakanlık olarak yürüttükleri faaliyetlere de değinen Yazıcı, bugün ülkede 975 tüketici sorunları hakem heyeti bulunduğunu, hakem heyetlerinin daha etkin çalışmaları için de bu heyetlerin başkan ve raportörlerine gerekli eğitimlerin verildiğini kaydetti.

        HAKEM HEYETİNE BAŞVURULAR ARTIYOR

        Tüketici haklarının korunması konusunda lokomotif görevi üstlenmiş olan hakem heyetlerine yapılan başvuruların her geçen gün arttığına dikkati çeken Yazıcı, 2011 yılı içerisinde hakem heyetlerine 165 bin 218 başvuru olduğunu bildirdi.

        Tüketicilerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, tüketici şikayetlerinin tek bir noktadan elektronik imza ile toplanması amacıyla hazırlanan 'Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) sayesinde tüketicilerin şikayetlerini internet üzerinden iletebildiğini ifade eden Yazıcı, bu sistem üzerinden yılda yaklaşık 10 bin şikayet başvurusu alındığını söyledi.

        Yazıcı, toplumu bilgilendirme çalışmaları çerçevesinde değişik konularda bakanlığı tarafından pek çok yayın hazırlandığını, broşür, afiş, kitapçık bastırıldığını, ''Alo 175 tüketici hattı'' ile de şikayetleri değerlendirdiklerini anlattı.

        TÜKETİCİ ÖDÜLLERİ

        Tüketicinin korunmasına yönelik faaliyetlerin en önemlilerinden birinin de tüketici ödüllerinin verilmesi olduğunu ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

        ''Tüketici ödüllerinin verilmesi, ülkemizde tüketici bilincinin oluşmasında çok önemli katkılar sağlamıştır. Ödül, bu konuda çalışma yapanların çalışmalarını onaylama, çalışma yapacakları ise teşvik etme faaliyetidir. Bu amaca hizmet ettiği müddetçe bu faaliyetlerimize de devam edeceğiz. Ülkemizde binlerce firmanın yer aldığı bir piyasada tüketici dostu firmaların yalnızca ödül verdiklerimizle sınırlı olmadığı bir gerçektir. Bu ödüller piyasanın tüm kesimlerini teşvik ederek, tüketici bilincinin oluşması ve yaygınlaşmasında önemli katkılar sağlayacaktır.''

        TÜKETİCİ ÖDÜLÜ NEDİR?

        Ödül, tüketici bilincinin geliştirilmesi ve hak arama alışkanlıklarının arttırılması amacıyla, 15 Ekim 2001 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ''Geleneksel Tüketici Ödülleri Yönetmeliği'' çerçevesinde yılda bir defa veriliyor.

        Tüketici bilincinin geliştirilmesi, tüketicilerin yasal haklarını kullanmaları konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların teşvik edilmesi, tüketici hukukunun veya tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların özendirilmesi amacıyla verilen ödüller, bu alanda devlet tarafından verilen tek ödül olarak biliniyor.

        Özellikle ''Bilinçli Tüketici Ödülü'' bu alanda yılmadan hakkını arayan tüketicilere veriliyor ve ödül alanlar ile kazandıkları davalar kamuoyuna ilan edilerek, diğer tüketiciler de haklarını aramaya teşvik ediliyor.

        AYIPLI ARACINI 5 YIL SONRA DEĞİŞTİRDİ

        Bilinçli tüketici ödülleri bugüne kadar; ayıplı çıkan aracın 5 yıl da geçmiş olsa yenisiyle değiştirilmesinin sağlanması, kredi kartı aidatlarının ilk defa geri alınması, hesap işletim ücretlerinin iptal ettirilmesi, konut kredilerinin erken kapatılması halinde alınan yüzde 2'lik erken ödeme indiriminin iptal ettirilmesi gibi çeşitli konularda haklarını arayan ve kazanan tüketicilere verildi.

        Tüketici ödülleri ilk defa 1998 yılında verilmeye başlandı. Bugüne kadar toplam 312 kişi ve kuruma ödül verildi. Bu yıl 15'incisi düzenlenecek organizasyonda, tüketici ödülleri, 'Radyo-Televizyon Programı', 'Yazılı Basın Tüketici Köşesi', 'Bilinçli Tüketici', 'Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un Uygulanmasında Başarılı Kuruluş', 'Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma', 'Bilimsel Çalışma' ve 'Hizmet' olmak üzere toplam 7 dalda verilecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ