Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Efsane 911 yenilendi! GALERİ - Otomobil Haberleri

        Yenilenen Porsche 911, aralık ayından itibaren Avrupa pazarında satışa sunulacak. Markanın ilk olarak eylül ayındaki Frankfurt Otomobil Fuarı'nda göstermeyi planladığı araç, fotoğrafları internete sızınca planlanandan daha erken gün ışığına çıktı. Yeni 911, eskisine göre daha uzun, daha geniş ama biraz daha alçak.

        Porsche 1 aydan daha az bir süre sonra kapılarını açacak olan dünyanın önemli ve saygın otomobil fuarlarından Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı (IAA)'nda yeni 911'in dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Eylülde otomobil tutkunlarının karşısına çıkacak olan otomobilin fotoğraflarının ise en erken ağustos sonunda basına dağıtılması planlanıyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı, çünkü yeni 911'in resmi fotoğrafları beklenenden 10 gün kadar önce sızdırıldı. Böylelikle dünyanın pek çok yerinde, sadece hayalini kuranların dahi merakla beklediği yeni 911 gün ışığına çıkmış oldu. Porsche'yi yakından takip etmeyenlerin, “ne değişmiş ki? Hep aynı işte” diyecekleri türden bir yeni 911'le karşı karşıyayız. Ama gelecek yılın 991 kod numarasıyla anılan 911'i, şimdiki 997 koduyla anılandan 56 milimetre uzun, 65 milimetre geniş ve 11 milimetre daha yere yakın. Ayrıca dingil mesafesi de 100 milimetre daha uzun. Özellikle bu dingil mesafesi konusu önemli, çünkü aslında Amerikan normlarına uyabilmek için yapılan bu değişiklik, Porsche'nin sahiden küçük arka koltuklarında biraz daha yer açılmasını sağlıyor.

        AYNALAR ARTIK KAPIDA

        Yeni 911'de A sütunu yerine doğrudan kapı üzerine monte edilen aynaların sağladığı efekt de katılınca otomobil eskisinden çok daha geniş görünüyor. Bu arada yeni 911'in selefine göre 45 kilo daha hafif olduğunu da belirtelim. Önceki 911'e göre bir diğer farkı ise hem tüketim, hem de emsiyon değerlerinin yeni 911'de yüzde 16 daha düşürülmüş olması. Bu, Porsche için oldukça büyük olarak kabul edilebilecek tasarruf, startstop sistemi, ısı yönetimi, kablo ağının iyileştirilmesi, yeni yedi ileri manuel ve Porsche'nin geliştirdiği çift debriyajlı (PDK) şanzıman sayesinde elde edilmiş.

        İÇ MEKÂNI ZAMANIN RUHUNU YANSITIYOR

        Yeni 911'in iç mekânında ciddi yenilikler yapılmış. Klasik el freni yeni elektrikli olana bırakmış. Orta konsola yapılan kumanda elemanları Panamera'dan esinlenmiş. Orta konsoldaki havalandırma ızgaraları biraz daha yukarı çekilmiş, sürücünün göz hizasına büyük bir bilgi ekranı gelmiş. Ama marka gene de sadelikten çok da uzaklaşmamış. Porsche tasarım geleneğine sıkı sıkıya bağlı kaldığı görülen yeni 911 resmi olarak 3 Aralık'tan itibaren Avrupa'da satışa sunulacak. İlk bilgiler Almanya'dan geldiği için, fiyatlar da o pazarın fiyatları oldu doğal olarak. Yeni 911 Carrera'nın başlangıç fiyatı 88 bin 37 olarak açıklandı. S versiyonu ise 102 bin 436 Euro'dan başlayacak.

        TÜKETİMİ, 100 KM'DE 9 LİTRENİN ALTINA DÜŞTÜ

        Tüketimi, 100 km'de 9 litrenin altına düştü Yeni 911'e arkadan bakanlar, artık büyük harflerle PORSCHE yazdığını hemen fark edecektir. Oysa bir önceki mevcut 911'in arkasında sadece model ismi yazıyordu. Dünyada gölgesinden tanınan otomobiller sıralamasında hep ilk sıralarda gelen Porsche'nin içindeki değişikliklerin bilgisi ise şimdilik aşağıdaki kadar. Ayrıntılı bilgiler, 15-20 gün içinde yine bu sayfalarda olacak. Yeni 911 Carrera'da 3.5 litrelik, 350 beygir gücünde bir Boxer motor olacak. Carrera S'de ise 3.8 litrelik Boxer motor 400 beygir gücünde olacak. Otomobilin arkasında sağda ve solda görülen çift egzoz çıkışları 400 beygiri ifade ediyor. Yeni 911 Carrera S'nin tüketimi fabrika tarafından 8.7 litre olarak açıklandı. Otomobilin 0-100 km/s hızlanması ise 4.3 saniye.

        Hakan Özenen-HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ