Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Sigara parasına dünya turu! - Turizm Haberleri

        Antalya'nın Alanya ilçesinde fotoğrafçılık yapan Abdülkerim Arif Görgün, motosikletiyle çıktığı ve 45 gün olarak planladığı ancak 100. gününe yaklaşan büyük Avrupa turunu tamamlamak üzere.

        Alanya'da fotoğrafçılık dükkanı bulunan 46 yaşındaki Abdülkerim Arif Görgün, 12 Haziran milletvekili genel seçimlerinde oyunu kullandıktan sonra çıktığı Avrupa turunu ve başından geçenleri, seyahatinin İtalya ayağında, AA muhabirine anlattı.

        İçinde hep seyahat etme, yeni bir şeyler keşfetme arzusu olduğunu söyleyen Görgün, hayalini kurduğu büyük seyahatini gerçekleştirmek için 1993 yılında, Paris-Dakar rallilerinde kullanılan 92 model ''Yamaha Super Tenere'' motorunu aldığını fakat, o dönem motosiklet ehliyeti alamadığı için bu seyahatini yapamadığını bildirdi.

        Abdülkerim Arif Görgün, hiç sigara içmediği halde arkadaşlarının sigaraya yaptıkları harcamaya dair aralarındaki sohbetten kendine ders çıkarttığını belirterek, "Ben sigara içmiyordum ama sigara içermiş gibi her hafta kumbaraya 5-10 euro attım. 2005'te biriktirmeye başladım. Zaman zaman paraya sıkıştım ama bu paraya dokunmadım. Bu sene başında para, 4 bin 500 euro olmuş, ehliyetimi de alınca, hanımdan 45 günlük izin aldım" dedi.

        Görgün, büyük seyahatinin oluşum aşamasında "heyecanla" iki plan tasarladığını kaydederek, "Bunlardan A planı, Akdeniz ülkelerini gezmek idi. Ancak, Kaddafi yüzünden Akdeniz ülkelerini gezemedim. B planını uyguladım" diye konuştu.

        Oluşturduğu B planının ise Çanakkale Şehitliğinde başladığını ifade eden gezgin, rotasına dair şunları kaydetti:

        "Şehitlikte duamızı okudum. Selanik'te Atatürk'ün evini ziyaret ettim. O atmosferi yaşadım. Oradan, Makedonya'ya, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan'a tüm Balkan ülkelerini katettim. Almanya'ya geçtim. Havalar da iyi gidince, Hamburg'dan Danimarka'ya, oradan Norveç'e ve İsveç'e geçtim."

        İSVEÇ'TE HIRSIZLIK ŞOKU

        Abdülkerim Arif Görgün, İsveç'in başkenti Stockholm'de bir mağazada alışveriş yaparken, içinde pasaport, ruhsat, 2200 euro ve fotoğraf makinesinin bulunduğu çantasını çaldırması üzerine, seyahatinin bitmesinin gündeme geldiğini aktardı.

        Yaşadığı talihsiz olay üzerine eşinin kendisine eve dönmesi çağrısı yaptığını anlatan Görgün, "Geri gitmek zaten 6 bin 500 kilometre yapıyor. Dedim ki, turum zaten 4 bin kilometre sonra bitecek. Piramidin en yukarısındaydım. Para istedim ve gelen parayla Baltık ülkelerine geçtim" ifadelerini kullandı.

        Motosikletli gezgin, talihsiz olaydan 5 gün sonra pasaport ile ruhsatının bulunduğunu ve kendisi Finlandiya'dayken, evraklarının, Stockholm Türk Büyükelçiliğince, Helsinki'deki Türk Büyükelçiliğine yollandığını anlattı.

        Finlandiya'da bir ailenin yanında kalarak bir hafta dinlendiğini ifade eden Görgün, Estonya ve Finlandiya'yı dil olarak Türkçe'ye yakın bulduğunu belirtti.

        BALTIK ÜLKELERİNDEN FAS'A

        Baltık ülkelerinden Polonya'ya oradan batı Avrupa'ya geçiş yaptığını ve Cebelitarık'a inerek, oradan da Fas'a geçtiğini dile getiren Abdülkerim Arif Görgün, Batı Avrupa'da İngiltere ve Portekiz'e uğramadığını söyledi.

        İspanya'da Endülüs bölgesinden etkilendiğini belirten 46 yaşındaki gezgin, Fas'tan tekrar İspanya'ya geçerek, Akdeniz'in Avrupa kıyılarından Floransa'ya kadar geldiğini kaydetti.

        Başta 45 gün olarak planladığı seyahatinde 100. güne yaklaştığını ifade eden Arif Görgün, Floransa'yı gezip gördükten sonra Roma, Napoli, İtalya'dan gemiyle Yunanistan'a geçip Atina üzerinden Kuşadası'na gelerek, memlekete dönüş yapmayı planladığını aktardı.

        ANILARI VE ÇIKARIMLARI

        Abdülkerim Arif Görgün, büyük seyahati süresince şu ana kadar gurbetçi Türkler'den büyük misafirperverlik gördüğünü belirterek, buna örnek olarak da Floransa'daki Turkuaz lokantası gibi Türk restoranlarının, kendisinden ücret almamasını gösterdi.

        Türklerin yanı sıra, seyahati süresince gittiği ülkelerde de hep iyi bir şekilde karşılandığının altını çizen 46 yaşındaki gezgin, Kosova'da bir polisin kendisine navigasyon cihazı almasında yardımcı olduğunu, Prizren'de bir teknisyenin motoruna telefonunu şarj etmeye yarayacak bir cihaz monte ettiğini ve hiç ücret almadığını kaydetti.

        Stockholm'deki hırsızlık olayının bir benzerinin de Barcelona'da başına geldiğini anlatan Görgün, "Barcelona'da plajda çadırımda uyurken, sprey mi sıkmışlar ne yapmışlar bilmiyorum ama tüm kıyafetlerimi ve Iphone'umu çalmışlar" dedi.

        Seyahati sırasında karşılaştığı insanların çok iyi olduğunu bildiren Görgün, yol boyunca çadırda, kamp yerlerinde pansiyonlarda bazı insanların evlerinde kaldığını söyledi.

        Görgün şunları kaydetti: "İnsanlar çok iyi. Kötü bir insan görmedim başıma kötü olaylar gelmesine rağmen. Fakat, kötü fikirlerle karşılaştım. Belli bir sohbetten sonra herkes, ortak noktaya gelebilmekte. Tanımadığım insanlar beni evlerine davet etti. İnsanlar son derecede paylaşımcı. Evli olanların evine gitmiyordum, bu yüzden bir adam, bana fabrikasını açtı, orada kaldım."

        Parası olmayanın dahi biraz tutumlulukla, sabırla ve kararlıkla böyle bir şey yapabileceğini vurgulayan Abdülkerim Arif Görgün, iyi bir anı kitabı yazarıyla anılarını kitaplaştırmak için çalışabileceğini de sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ