Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Evlilik-kariyer ilişkisine bakış eğitim durumuna göre değişiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Dijital İşte 'kız kardeşlik networkü' BinYaprak, toplumsal konularda araştırmalar yürüten Xsights işbirliği ile gerçekleştirdiği “Evlilik ve Kariyer Araştırması“nın sonuçlarını Anneler Günü kapsamında değerlendirdi. Gerçekleştirilen araştırmaya göre katılımcıların çoğunluğu evliliği kadınların kariyerine bir engel olarak görmüyor. Katılımcıların %72’si evliliğin kadınların kariyerine engel teşkil etmediğini belirtirken, %24’ü evliliğin kadın kariyerine engel olduğunu düşündüğünü söyledi. Aynı soru erkekler için sorulduğunda oranların %88 ve %9 olduğu görülüyor.

        ETKİLEDİĞİNE İNANILIYOR

        REKLAM

        Bunun birlikte kadınlar, erkeklere kıyasla kariyerlerinin evliklerini daha fazla etkileyeceğine inanıyor. Kadınların ve erkeklerin, “Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır” cevabını verme oranlarına bakıldığında, kadınların (%31) evliliğin kariyerlerini etkilediğini, erkeklerden (%17) anlamlı oranda yüksek düşündükleri ortaya çıkıyor. Başka bir değişle erkekler kadınların karşısına çıkan engellerin farkında değiller ya da kadınlar kariyerlerini bir engel olarak konumlamaya daha müsaitler.

        GENÇLER ENGEL GÖRÜYOR

        Gençler ise kadınların kariyerlerinin evlilikten daha çok etkilendiğine inanıyorlar. Yaş dağılımına göre incelendiğinde; “Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır” diyen 18-24 yaş grubu bireylerin oranı (%35) diğer yaş gruplarına göre anlamlı olarak yüksek iken, 45-54 yaş grubu bireyler (%80) ise evliliğin kadınların kariyerine etkisi olmadığını belirtiyor. Eğitim düzeyi yüksek olanlar ise evliliğin kadınların kariyerlerine engel olduğunu daha fazla düşünme eğilimindeler.

        EĞİTİMLE BERABER ARTIYOR

        Eğitim bazlı bakıldığında “Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır” diyenlerin oranı üniversite ve yüksek lisans üzeri eğitime sahip katılımcılarda (%57) ilkokul terk katılımcılara (%18) nazaran anlamlı olarak yüksek olduğu görülüyor. Bu bulgu Türkiye‘de eğitimli kadınlar arasındaki istihdam seviyesinin düşük olmasını da açıklıyor. Eğitimli kadınlar evliliği kariyerlerine engel olarak görme eğilimini daha çok taşıyorlar.

        ÇOCUKLU KADINLAR İÇİN ÖNLEMLER

        Çocuğu olanlar, evliliğin kadınların kariyerine engel teşkil ettiğini daha fazla düşünüyorlar. Araştırma kapsamında “Evliliğin kadınların kariyerine etkisi vardır” diyenler nezdinde, çocuk sahibi olanların oranı (%47) çocuk sahibi olmayanların oranından (%37) anlamlı olarak yüksek olduğu belirleniyor. İş dünyasının özellikle çocuklu kadınlar için geliştirmesi gereken önlemler ise hala bekleniyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ