Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Genelkurmay Başkanı Akar Rusya'ya gitti!

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Rusya'ya gitti.

        Orgeneral Akar, Soçi'de Rusya ve İran Genelkurmay Başkanları ile bir araya gelecek.

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov ve İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenen üçlü toplantıda görüştü.

        Görüşme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla yarın Soçi'de yapılacak "Suriye" konulu üçlü zirve öncesinde gerçekleşti.

        Türkiye, Rusya ve İran Genelkurmay başkanlarının gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Rusya Savunma Bakanlığından açıklama yapıldı.

        Görüşmede tarafların Suriye'deki mevcut durumu ele aldığı belirtilen açıklamada, terörist grupların yok edilmesi, gerilimi azaltma bölgelerinin güvenliğinin sağlanması ve siyasi çözüm sürecine geçişi kolaylaştırmak için atılacak adımların ana hatları ile görüşüldüğü kaydedildi.

        Açıklamada ayrıca, "İdlib'de gerilimi azaltma bölgesinde koordinasyonun arttırılması, Suriye'deki kalan DEAŞ ve El-Nusra terör örgütü mensuplarının tamamen tasfiyesi konularında anlaşmaya varıldı." denildi.

        Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, dün Rusya'ya gidip Putin ile görüşmüş, iki liderin Soçi'de yaptığı görüşme yaklaşık 4 saat sürmüştü.

        Görüşmede Suriye'de terörizmin yenilmesinin ardından siyasi ve barışçıl bir çözümün önemi vurgulanırken, Putin'in bölgesel liderler ve Trump ile de bir görüşme yapacağı belirtilmişti.

        Interfax'a göre Putin, bugün ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek.

        REKLAM

        Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada Putin’in, Esed ile görüşmesinde Suriye’deki askeri sürecin sona yaklaşması, artık siyasi sürecin başlatılması gerektiğini söylediği belirtildi.

        Suriye’de siyasi sürecin ana hatlarının belirlenmesi gerektiğine işaret eden Putin, “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi ile ilgili görüşlerinizi de merak ediyorum. BM’nin himayesi altında yürütülecek siyasi süreçte sizin de bakış açınız önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

        Esad ise Suriye’de siyasi süreci destekleyecek tüm taraflarla diyaloğa hazır olduklarını savunarak, “Suriye’deki siyasi sürece dış güçlerin müdahil olmaması konusunda Rusya’nın desteğine güveniyoruz.” dedi.

        Açıklamada Putin’in, Esad'i Rus Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay yetkilileri ile tanıştırdığı kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ