Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 'Gümrük Birliği güncellemesi hem Türkiye hem AB için gecikti' - İş-Yaşam Haberleri

        Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Davos'ta televizyonların sorularını yanıtladı. Pekcan şunları söyledi:

        "Ticaret savaşları son dönemde arttı. Dünyada ihracatı en çok artan ilk 50 ülkenin 2019 ilk 9 aylık ihracatının yüzde 2.7

        azaldığını Türkiye'de yüzde 2.6 arttığını görüyoruz. Bu konjonktürü pozitife çevirmek için fırsatlarımız olduğuna inanıyoruz Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi hem bizim hem AB için gecikti, siyasi çekişmeler nedeniyle engellemeler var; 2020'de bu konuda adım atabileceğimize inanıyorum ABD 2018'de ek vergi getirdi sonra iki katına çıkardı. Biz de denk düşecek şekilde ek vergi getirdik. ABD ek vergileri kaldırırsa biz de kaldırmaya hazırız. Ancak kimse (bu vergileri) tek başımıza kaldırmamızı beklemesin."

        Davos'ta Güney Kore Ticaret Bakanı, Malezya Ticaret ve Sanayi Bakanı, Endonezya Ticaret Bakanı, Meksika Ekonomi Bakanı, Pakistan uluslararası anlaşmalardan sorumlu Başbakan Başdanışmanı ile görüşeceğini ifade edenPekcan, yarın da Hollanda, İsviçre, Güney Afrikalı bakanlarla görüşmelerinin olacağını bildirdi.

        Pekcan, ikili ticaret için bu görüşmelerin son derece önemli olduğunu dile getirerek, "Ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Bakanlar Toplantılarına, panellere katılacağız. Kalkınma İçin Yatırımların Kolaylaştırılması Paneli'ne, bakanların e-ticaret konusunda bir bildiri yayınlaması doğrultusunda düzenlenecek panele katılacağız" diye konuştu.

        RANDEVU TALEBİ GELDİ

        Aynı zamanda Türkiye'de yatırım yapmayı düşünen dünya çapındaki bazı firmalardan randevu talepleri olduğuna dikkati çekenPekcan, "General Electric'in zaten yatırımları var, onlardan talep geldi. P&G ve Alibaba'nın da görüşme talepleri var" ifadelerini kullandı.

        Pekcan, Türkiye'nin tam bir fırsatlar ülkesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

        "Türkiye, ticaret savaşlarının olduğu bu dönemi çok iyi değerlendirdi. İş dünyamızın ne kadar dinamik olduğunu da biz burada görmüş olduk. Türkiye'de mevcut uluslararası yatırımcılarımız var. Bunlar Türkiye'deki potansiyeli çok daha iyi görüp değerlendirebildikleri için yeni yeni yatırımlara giriyorlar ve kapasite artışına gidiyorlar. Esasında bunlar uluslararası platformlarda ve kendi ülkelerinde bir nevi Türkiye'nin elçisi de oluyorlar."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ