Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dolmabahçe'deki o kare yanlış bir kareydi

        HABERTURK.COM

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'da ortak canlı yayın programında soruları yanıtladı.

        Erdoğan, çözüm sürecine ilişkin "Frene basmak diye bir şey yok" dedi. Erdoğan, "Ben Dolmabahçe'de orada o kişilerle bir karenin içerisinde yer almayı hükümetimiz için doğru bulmadım. Bana göre o kare yanlış bir kareydi. Nitekim o kare içerisinde olanlardan bir tanesinin dün akşam milletvekillerimizden bir tanesine telefonla bağlanıyor, bağlandığında AK Partili milletvekiline "konuşma lan" diyor. Soruyorum bu adamlarla gidilir mi? Bunlarla aynı kare içerisinde yer almayı doğru bulmuyorum" diye konuştu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

        "SÜRPRİZ SEÇİM" AÇIKLAMASI

        Bu seçimlerde dikkat ederseniz yeni Türkiye, yeni anayasa, başkanlık sistemi bunların üzerinde ısrarla duruyorum. Türkiye artık bir değişimi yaşamak durumunda. Dünyada gerek başkanlık sistemi gerekse parlamenter sistemle idare edilen ülkelere baktığımızda veya bizim geçmişimize baktığımızda gelişmeler bir yere kadar geliyor orada artık patinaj başlıyor. Bu patinajı aşabilmek için idari yapılanmada bir değişikliğe gidilmesi şart. Bu seçimlerin milletimiz tarafından, gerek benim Cumhurbaşkanlığı seçimimde yaşadığımız gibi bu seçimde de böyle bir şeyi yaşamak doğrusu benim beklendilerimin içerisinde. Benim ısrarla 'sürpriz beklentim' diye ifade ettiğim bu. Türk milleti artık bir karar arefesinde. İdari bir değişimi ortaya koyacak.

        BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMASI

        Bu mevzular yeni değil, 15-20 yıldır tartışılıyor. Belediye başkanlığımdan itibaren dillendirdiğim bir konudur. Biz bu işleri ülkemizin menfaati neyi gerektiriyorsa böyle ele almamız lazım. Bunların hiçbirisi benim kişisel bir arzum veya geleceğimle alakalı bir şey değil. Derdimiz faniler değil, sistemin üzerinde durmalıyız.En ideal sistem hangisidir, bunun üzerinde durmamız lazım. En ideal sistemi de belirleyebilmek için dünyada bu işi kimler en iyi başarmış bunlara bakmamız lazım.

        Benim buradaki arzum, gayretim hep buna yöneliktir. Sürpriz olayı da buradaki oyda olacak bir patlama ve bu konuda da eğer bu işe kendini verecek bir siyasi kadro böyle bir adım atmaya karar verirse Türkiye bundan kazanacaktır. İnanıyorum ki bu değişim ve dönüşümü yapacak olan siyasi kadro da tarih boyunca unutulmayacaktır.

        Şu anda hükümet bu yeni oluşumla birlikte nasıl bir tablo ortaya çıkacak onu göreceğiz.

        UZLAŞMA KOMİSYONU

        Benim Başbakanlığım dönemimde partimin uzlaşma komisyonuna yaklaşım anlayışıyla yeni dönemde bu nasıl olur onu şu anda bilemem. Biz o zaman olumlu bir yaklaşım koyduk. Ben otoritersem uzlaşma komisyonu karalım der miydim?

        TARAFSIZLIK TARTIŞMASI

        Benim milletimin tarafında olduğum gözardı edilmemeli. Ben dışarıdan Cumhurbaşkanlığı makamına gelmiş biri değilim. Belediye başkanlığından Başbakanlıktan buralara gelmiş birisiyim. İlk defa milletin oyuyla Cumhurbaşkanı olmuş birisiyim.

        26 havalimanımız vardı. Şu anda bugün Hakkari'ye havalimanı yaptık. Bölücü terör örgütü ve arkasında olduğu siyasi zihniyet bunlar hep bunu engellediler. 99 kez oraya müdahale yapıldı.

        DEMİRTAŞ'A YANIT

        (HDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş'ın "Herkesin Cumhurbaşkanı olsaydı sayın Erdoğan, kurdeleyi beraber kesseydik" sözlerinin sorulması üzerine)

        Öncelikle muhatap almak istemem. Bu ülkenin Cumhurbaşkanına önce kullandığı kelimeleri, cümleleri çok çok iyi bilecek.

        Terör örgütünü arkasına almış bununla oy toplamaya çalışıyor. Yaptıkları iş bu. Bunlar Batı'da farklı konuşuyor, Güneydoğu'da farklı konuşuyor.

        Hakkari halkının orada olması yeterli. Van'da musluklardan kan akıyor kan. Musluktan kan akar mı? Ama bunların musluklarından akar.Bunların bu ülkede barış diye, kardeşlik diye, birlik beraberlik diye bir dertleri yok.

        MAKAM ARACI POLEMİĞİ

        320 bin-330 bin liralık aracı lüks olarak değerlendirir misiniz? Bugün şu genel başkanların hemen hemen hepsinin altında ya Mercedes vardır, Audi vardır. Aynı şekilde bizim de bütün bakanlarımızın altında bunlar var. Önceden bilgi sahibi olsam kesinlikle sakın iade etmeyin. Diyanet makamı sıradan bir makam değil. Mehmet Görmez Bey sadece Türkiye'nin dini lideri değildir, adeta İslam dünyası içerisinde bu coğrafyanın saygın bir dini lideridir.

        DİYANET'E 'UÇAK' AÇIKLAMASI

        Bu beyefendiler neden bakmazlar Hıristiyan dünyasına, Vatikan'a niye bakmazlar? Vatikan'da dini liderin özel uçağı var, özel araçları var, zırhlı araçları var. Niye bunları görmüyoruz? Biz sıradan bir ülkemiyiz. Vatikan'da yapı bu olacak bizim dini liderimiz tarifeli uçakla seyahat edecek, bunlar için çok da önemli değil. Bizim için önemli. Ben geçenlerde onu da söyledim. Ahmet Bey'le de onu konuşacağım. Diyanet İşleri Başkanımızın yurt dışı seyahatlerinde şu anda havuzda olan uçaklarımızdan kullanmak suretiyle gitsin, niçin tarifeli uçakla gitsin?

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        Frene basmak diye bir şey yok.

        "BANA GÖRE O KARE YANLIŞ BİR KAREYDİ"

        (Dolmabahçe-İzleme komitesi olayları) Ben Dolmabahçe'de orada o kişilerle bir karenin içerisinde yer almayı hükümetimiz için doğru bulmadım. Bana göre o kare yanlış bir kareydi. Nitekim o kare içerisinde olanlardan bir tanesinin dün akşam milletvekillerimizden bir tanesine telefonla bağlanıyor, bağlandığında AK Partili milletvekiline "konuşma lan" diyor. Soruyorum bu adamlarla gidilir mi? Bunlarla aynı kare içerisinde yer almayı doğru bulmuyorum.

        "NE DEMEK İZLEME KOMİTESİ YA?"

        Ne demek izleme komitesi ya? Bu ülkede izleme komitesi devlet kendi birileriyle bunu yapar onunla izler. Dışarıdan sipariş kişilerle bu işin izlemesi yapılmaz. Akil insanları kuran benim. Başlattık, yürüttük.

        İzleme komitemiz var zaten, MİT şu anda bunu yapıyor.

        6-8 Ekim'de halkı sokağa döken onlar değil miydi?

        PARALEL YAPI TARTIŞMASI

        Sadece KPSS değil bütün sınavlarda benzer olaylar var. Bunların inlerine gireceğiz demiştim bu işi başardık. Kimisi kaçıyor nereye kadar kaçacaklar, takipteyiz. Hukukun üstünlüğü burada bizim için önemli.

        BÖCEK SORUŞTURMASI

        Avutkatlarım iki polis hakkındaki şikayetleri çekti.

        PARALEL YAPI TARTIŞMASI

        Paralel yapı ile muhalefetin ittifak yaptığı kesin. Bu yapının bölücü örgütle Ermeni lobisiyle ilişkisi var. Bu yapı yargıyı gerçekten felç etmiş. Bunların içinde abiler ve imamlar diye 2 müessese var. Yargıda suistimaller ortaya çıktı ama bunlar dağıtıldı.

        TSK'da yoktur tezi doğru değil sızmadıkları yer yok.

        Legal görünümlü illegal yani paralelle sınırlı değil.

        KRİPTOLU TELEFONLARIN DİNLENMESİ

        Cumhurbaşkanlığı, TSK dahil her yeri dinlediler.

        MURSİ'YE İDAM CEZASI

        Demokrasiye inanıyorsak bu olaya karşı tavır konulmalı. Batı dünyası olaya soyut ifadelerle yaklaşıyor. Batı dünyası bu olayda sınıfta kalmıştır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ