Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı AYM’den İzmir ‘casusluk’ davasında karar

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Pehlivan, başvuru dilekçesinde tutukluluk süresinin makul olmadığını ve dava dosyasına erişimlerinin kısıtlandığını belirterek, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini savundu. Pehlivan gibi davanın 3 sanığı daha aynı gerekçelerle farklı tarihlerde AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

        OYBİRLİĞİYLE İHLAL KARARI

        17 üyeli AYM Genel Kurulu’nda ele alınan başvurular hakkında, oybirliğiyle ihlal kararı verildi. Yüksek Mahkeme, çoğu asker 357 sanıklı İzmir Askeri Casusluk Davası’na ilişkin Anayasa’da güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Başvurucuların 1 yıl 2 aydan 1 yıl 9 aya kadar değişen sürelerde tutuklu kalmasının makul kabul edilmeyeceği vurgulanan kararda, 4 sanığa 5’er bin TL tazminat ödenmesine hükmedildi.

        İZMİR ASKERİ CASUSLUK DAVASI NEDİR?

        “İzmir Askeri Casusluk Davası” olarak bilinen dava, dönemin özel yetkili İzmir Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç tarafından 2012’de açıldı. “Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma” suçlamasıyla 49’u muvazzaf asker, 79’u tutuklu 357 sanık hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen hapis cezaları istendi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından dava dosyası İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verildi. Yeni mahkeme tutuklu sanıkların tamamını tahliye etti. Yargılama halen 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ