Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Davutoğlu, Suruç'taki saldırıya ilişkin açıklama yaptı

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, terör saldırısıyla ilgili Çankaya Köşkü'nde yetkililerle yaptığı değerlendirmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

        Davutoğlu, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki terör saldırısıyla ilgili her türlü soruşturmanın başlatıldığını belirterek, "Olayın oluş seyri açık bir terör olayı ve büyük ihtimalle canlı bomla ile gerçekleşen vahşice, lanet ettiğimiz, sadece lanet etmekle kalmayıp sorumluların bulunup cezalandırılması iradesine sahip olduğumuz bir terör olayıyla karşı karşıyayız" dedi.

        Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

        "30 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ, 104 YARALI, 9'U YOĞUN BAKIMDA"

        Son derece acı iki terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza ve askerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine taziyelerimi iletiyorum. Saldırıda30 vatandaşımızı kaybettik. 104 vatandaşımız yaralandı. Bunlardan 74’ü hastaneye intikal edecek şekilde yaralıydı. Bu yaralılarımızdan 31’i taburcu edildi, 43’ü hastanede. 10’u ameliyat halinde, 9’u da yoğun bakımda. 12:02’de çağrı alınır alınmaz, 12:17-18 civarında hastaneye ambulanslarımız intikal etti. Şu anda da ambulans helikopterlerimiz, bir yaralımızı Diyarbakır’a bir yaralımızı da Malatya’ya intikal ettiriyorlar.

        Olay duyulur duyulmaz Başbakanlık'ta bir kriz masası oluşturuldu. 3 bakanımız olay yerine intikal ettiler. İncelemeler yapıyorlar.

        "HER TÜRLÜ SORUŞTURMA BAŞLATILDI"

        Her türlü soruşturma başlatıldı. Olayın oluş seyri açık bir terör olayı ve büyük ihtimalle canlı bomla ile gerçekleşen vahşice, lanet ettiğimiz, sadece lanet etmekle kalmayıp sorumluların bulunup cezalandırılması iradesine sahip olduğumuz bir terör olayıyla karşı karşıyayız. Gerek Suruç'ta söz konusu olan saldırı, gerek Adıyaman Kömür'de askerlerimize dönük saldırı ve Türkiye'ye dönük birçok sabotaj eyleminde bulunan terör örgütleri mahiyeti, hedefleri ne olursa hepsinin hedefi Türkiye'dir.

        Kim, nerede yapmış olursa olsun amacı ne olursa olsun terörün tümüne karşı ortak tavır almanın zamanıdır.

        Bu saldırı karşısında herkes sorumlu bir tavır almalı.

        Saldırının zamanlamasına bakıldığında, tam bayram sonrasında, Türkiye’de çevre ülkelerinin hepsinde görülmemiş olan, 7 haziran sonrası ortaya çıkan tablo çerçevesinde bir çalışma yürütülecekken, hükümet ortaklığı çalışmaları varken, bu saldırının yapılması bütün ülkeye yapıldığının göstergesidir.

        Başka ülkelerde, DEAŞ'ın Paris'te saldırısı söz konusu olduğunda nasıl bir birliktelik söz konusu olmuşsa ve kimse kimseyi suçlamadan, omuz omuza gelmişlerse burada da soruşturmalarımızın büyük oranda istikameti DEAŞ saldırısı yönünde olduğu için söylüyorum, bu saldırı karşısında da bütün bir toplumun, herkesin omuz omuza vermesi gereken bir andayız.

        "BÜTÜN PARTİLERE ÇAĞRIDA BULUNUYORUM"

        Bütün partilere çağrıda bulunuyorum.Şimdi dört genel başkanın da bir araya gelerek ortak bir deklarasyona imza atmamız lazım. Ben bunu yapmaya hazırım.

        "İLK BULGULAR CANLI BOMBA VE DEAŞ'I İŞARET EDİYOR"

        İlk bulgular canlı bomba ve DEAŞ'ı işaret eder nitelikte.

        SAĞDUYU ÇAĞRISI

        Halkımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Sağduyuyu muhafaza ediniz. Devletimize ve milletimizin derin irfanına güveniniz.Her türlü tedbir alınacaktır. Sorumlular bulunacaktır. İstismarlara mahal vermeyiniz.

        Halkımızı sokağa çıkmaya davet edenler, halkımızı provokatif haberlerle yeni çatışmalara sürüklemek isteyenler, bu terör örgütüyle işbirliği yapan çevrelerdir.

        SORU-CEVAP

        -Saldırganın kimliği tespit edilemedi.

        - Olayda bir güvenlik ihmali söz konusu ise gereği yapılır.

        - Olaydan hemen sonra saldırganlardan çok hükümeti ve AK Parti'yi suçlamak sorumsuzluktur.Partimize ve hükümetimize yapılan ithamlar gerçek dışıdır.DEAŞ herkesten daha çok, Türkiye'ye dönük bir tehdit odağı oluşturmaktadır.

        - Başta DAEŞ olmak üzere bu saldırıların müsebbibi, ihtimalleri içinde kim varsa hepsine dönük de gerekli tedbirleri almaya hazırız. Açıklamanın ikinci boyutu daha da vahimdir. Türkiye'de özel güvenlik diye bir husus yoktur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütün sınırları içinde her bir santimetrekaresinde güvenliği, meşru güvenlik birimleri sağlar ve meşru güvenlik birimlerinden kim kendisinden menkul bir tedbir almaya kalkarsa veya kendisinden menkul bir tutum sergilemeye kalkarsa güvenlik birimlerimiz gerekli tedbirleri almaya kalkar.

        - HDP yetkilileri Suruç'ta gösterdiği tavrı Adıyaman'da da göstermelidir.Bir daha 6-7 Ekim olayları gibi olayların yaşanmasına izin vermeyiz.Türkiye ne Suriye ne Ukrayna ne de başka bir ülkedir.

        -Sınırda alınan tedbirler artırılarak sürdürülecek. Kamu düzenini ve demokrasimizi koruyacağız. Gün birbirimize itham etme günü değil, omuz omuza verme günüdür.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ