Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Şanlıurfa Suruç'ta intihar saldırısı ile ilgili HDP'den açıklama

        Habertürk TV'ye konuşan HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, saldırının arkasında kim ya da kimlerin olduğunun bir an önce açığa çıkarılması gerektiğini söyledi.

        CANLI YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

        Buldan'ın açıklamaları şöyle;

        Bu tür durumlarda kelimeleri bir araya getirmekte zorluk yaşıyoruz. Sözün bittiği, tükendiği anları yaşıyoruz aslında. Bugün tam bir katliam gerçekleşmiş durumda. Daha önce de bu tür olaylarla çok sık karşılaştık. Diyarbakır, Adana ve Mersin'deki bombalama olayları... Bütün bunlarla birlikte hükümetin ve devletin artık sessizliğini bozması gerektiğini düşünüyorum. Ve bu tür olaylar karşısında bir yaptırım olmazsa, olaylar açığa çıkarılmazsa bu tür olayların önü kesilmez doğrusu. Ve bugün Suruç'ta yaşanan olayla birlikte artık hükümetin de bu işin arkasında kim olursa olsun mutlaka açığa çıkması gerektiğini ifade etmek istiyorum.

        Bir an önce bu işi yapanlar, bu saldırıyı düzenleyenler, 1 kişi de olsa bir güç de olsa bütün bunların açığa çıkması gerektiğini mülki idare amirlerinin özellikle bu konuda yetkili olduklarını ifade etmek istiyorum. Hükümetin artık bu sorumluluğu üstlenerek bu olayı açığa çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü artık Türkiye her gün bir yerlerde bombaların patladığı, insanların yaşamını yitirdiği bir ülke haline geldi. Bunun önüne geçebilmek için bu yaşanan olayların bir an önce açığa çıkarılması gerekiyor.

        "O GENÇLER KOBANİ'YE GİTMEK İÇİN BENDEN YARDIM İSTEDİ"

        4 kişilik bir heyetle 10 gün önce Ankara'da TBMM'de bir görüşme gerçekleştirdim. Gençler heyet olarak geldiler yanıma. Ve 20-25 Temmuz tarihleri arasında Kobani'ye inşaat çalışmaları sürecine katkı yapmak amaçlşı gitmek oraya bir hatır ormanı ve kütüphane yapmak için hazırlıklarını tamamladıklarını ve bu tarihler içinde Kobani'de çalışmalarını yapmak için bizden bir geçiş kolaylığı talebinde bulundular. Valilik ve Bakanlık üzerinden kendilerine yardımcı olmamızı talep ettiler. Yaklaşık 1 saatlik bir görüşme gerçekleştirdim bu gençlerle. Sayılarının fazla olduğu için bir engelle karşılaşmak istemediklerini ifade ettiler bize. Ben de yardımcı olacağımızı, hem valilik üzerinden hem de sıkıntı olursa Bakanlık üzerinden yardımcı olabileceğimizi ifade ettim. Daha sonra Urfa vekilimiz İbrahim Ayhan'la bir görüşme gerçeleştirdik. Ve kendilerinin onlarla iletişim halinde olmasını istemiştim. Bugün basın toplantısı yaptıktan sonra bu arkadaşlarımız Kobani'ye geçeceklerdi.

        HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan daha önce yaptığı açıklamada, Şanlıurfa Suruç'ta patlama olduğu sırada Kobani'ye geçecek olan gençlerin basın açıklaması için toplandığına dikkat çekerek, patlamada canlı bomba ihtimali üstünde durduklarını söylemişti.

        Buldan, Reuters'a yaptığı açıklamada, patlamanın Amara Kültür Merkezi önünde olduğunu söyleyerek, patlama olduğu sırada Suriye'de Kobani'ye geçecek olan gençlerin basın açıklamasının olduğunu kaydetti ve, "Canlı bomba ihtimali üzerinde duruyoruz" dedi.

        'NET BİR BİLGİ YOK'

        Çoğunlukla İstanbul'dan gelen Türk ve Kürt gençlerin Kobani'ye geçmek için en son kendisinden yardım istediğini belirten Buldan, bu gençlerin Kobani'de 3-4 günlük etkinlik çerçevesinde kütüphane, park ve orman yapmayı planladıklarını kaydetti. Buldan, ölü ve yaralı sayısı hakkında şu an ellerinde net bir bilgi olmadığını da belirtti. Suruç Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kobani kentine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

        HDP'Lİ LEYLA GÜVEN: KÜLTÜR MERKEZİNDE CANLI KALMADIĞI SÖYLENİYOR

        Habertürk canlı yayınına katılan HDP Milletvekili Leyla Güven, "Ben yoldayım 15 dakika sonra orada olacağım. Katliam büyük. Canlı bomba olma ihtimali çok yüksek. Yaralılar bile parçalanmış. Bu katliamı planlayanlar tarihte lanetlenecekler. Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak da güvenlik sağlanamamışsa bunun sorumluluğu gerçekten ağırdır, hesabı verilecektir. Çok büyük bir katliam yaşandı. Ölü sayısı için kuşkulu bilgiler veriliyor, kültür merkezindeki grupta canlı kalmadığı söyleniyor" açıklamasında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ