Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Şanlıurfa Suruç'ta intihar saldırısı

        Ahmet YUKUŞ-Yusuf KILIÇ-Hasan ATMACA / SURUÇ

        Şanlıurfa Suruç İlçesi'ndeki Amara Kültür Merkezi önünde intihar saldırısı meydana geldi.Saldırıda 32 kişi öldü, 29 kişi yaralandı. İstanbul ve Ankara'dan Kobani'ye destek için giden 300 kişilik ESP'li gençlerin hedef alındığı belirtiliyor.Patlama, basın açıklaması sırasında meydana geldi.

        “Kobane'yi Beraber Savunduk, Beraber İnşa Ediyoruz” sloganıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Adana ve diğer illerden Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ne giden Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyesi 200 genç açıklama yaptığı sırada canlı bomba saldırısına uğradı. Kobani’ye gitmek için hazırlık yapan genç- ler sabah saat 09.00 sıralarında Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinde toplu kahvaltı yaptı. Suruç’un karşısında bulunan Kobani kentine gitmek üzere, sadece özel izinle geçiş yapılan Mürşitpınar Sınır Kapısı’na doğru yürüyüşe geçmeyi planlayan grup bunun öncesinde basın açıklaması yaptı. İşte tam bu sırada, açıklama devam ederken saat 11.50’de patlama oldu. Kameraların kaydettiği patlamanın şiddetiyle parçalanan insanların uzuvları ve cesetleri havaya savruldu. Can pazarının yaşandığı patlamanın şiddetiyle çevredeki ev ve işyerlerinin camları da kırıldı.

        Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde ölen ve yaralananlardan bazılarının isimlerini açıkladı.

        Partiden yapılan açıklamada, saldırıda Koray Çapoğlu, Hatice Ezgi Saadet, Cebrail Günebakan, Uğur Özkan, Nurten Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Kasım Dedizem, Alper Sapan, Okan Pirinç ve Ferdane Kılıç'ın hayatını kaybettiği belirtildi.

        Açıklamada, Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların isimlerine de yer verildi. Yaralıların isimlerinin, Fethi Aydın, İbrahim Halil Nağaz, Ömer Bal, Güneş Erzurumlu, Efe Çatalbaş, Hüseyin Doğan, Zafer Aydın, Leyla Kılıç, Yasin Can Uç, Ali Deniz Esen, Levent Akhan, İnan Söker, İlke Başak Baydar, Muhammed Sezgek, İhsan Oğuzcan Yüzgeç, Özlem Tunç, Sebahattin Pişkinbaş, Volkan Uyar, Seyit Cem Çakmak, Erkut Küçükşahin, Mehmet Şimşek, Güney Alvanoğlu, Ferhat Akyüz ve Sezgin Dağ olduğu bildirildi.

        TABUT SIKINTISI YAŞANDI

        İçişleri Bakanlığı patlama sonrası Suruç’a uzman ekip gönderdi. Ekipler bütün delilleri tek tek topladı. Yeterli sayıda tabut olmaması nedeniyle cesetler uzun süre battaniyelere sarılı şekilde kaldı. Yaralılar Şanlıurfa’daki hastanelerin tamamen dolması nedeniyle çevre illere de sevk edildi.

        KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

        Saldırıya ilişkin Başbakanlık'ta kriz masası oluşturuldu, CHP bölgeye heyet gönderdi.

        'BOMBACI SIRT ÇANTASIYLA EYLEMİ GERÇEKLEŞTİRDİ'

        Patlamadan 2 saat sonra İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 100’den fazla yaralının olduğu patlamada 27 kişinin öldüğünün tespit edildiği belirtildi. Bu açıklamadan 1 saat kadar sonra Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Suruç’taki patlamanın canlı bomba olduğunu kesinleştirdiklerini söyledi. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise bölgede incelemelerde bulunmak üzere teknik ekip görevlendirildiği belirtilerek, “Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri devletimiz en kısa sürede bulacak, failler yargı önüne çıkartılacaktır” denildi.

        Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri, Amara Kültür Merkezi’ni gören MOBESE ve güvenlik kameralarının görüntülerini incelemeye aldı. Patlama öncesi bahçeye giren bütün kişilerin sırt çantalı olduğu, intihar saldırısı gerçekleştiren teröristin de bombaları bahçeye sırt çantasıyla soktuğu ihtimali üzerinde duruluyor. Ankara’dan Suruç’a gönderilen uzman ekip olay yerini didik didik ederek delil aradı. Eylemin yine IŞİD’li teröristlerce yapılmış olma olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, “İlçemize Kobani’ye gitmek üzere sabah saatlerinde gelen 200 kişilik grup üyeleri kimlik kontrolü ve üst aramasından geçirildi. Bunlardan 2’si yoklama kaçağı, 1’i ise örgüt üyeliği suçlarından arandığı için gözaltına alındı. Güvenlik tedbirlerimiz üst düzeydeydi. Beklemediğimiz bir saldırıydı” ifadelerini kullandı.

        'CANLI BOMBA 18 YAŞINDA KIZ' İDDİASI

        Saldırının bahçede gençlerin arasına giren IŞİD sempatizanı 18 yaşında bir kadın tarafından gerçekleştiği iddiası bulunuyor.

        Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen 3 savcı patlamanın meydana geldiği kültür merkezi bahçesinde yaklaşık 5 saat inceleme yaptı. Olay yerinde hayatını kaybeden 21 kişinin kimlik bilgileri ve ölümüne ilişkin yapılan çalışmalara UMKE, AFAD ve itfaiye ekipleri de katıldı. Patlamanın meydana geldiği bahçede olay yeri inceleme ekipleri delilleri toplarken, bomba imha uzmanları bölgede inceleme yaptı.

        Jandarma ve polis ekipleri ,11 Nisan Caddesi'nde güvenlik önlemi alarak, vatandaşların olay yerine yaklaşmasına izin vermedi. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi de olay yerine gelerek, savcılarla görüştü, yetkililerden bilgi aldı.

        Patlama nedeniyle kültür merkezinin giriş kapısı ile ön cephede hasar oluştuğu, hayatını kaybedenlere ait eşyaların da çevreye savrulduğu görüldü. Cenazeler, olay yerindeki çalışmanın ardından otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

        Bu arada Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri de kültür merkezi önünde slogan atmak isteyen grubu bölgeden uzaklaştırdı. Gruptaki bazı kişilerin uzaklaşırken polise pet şişe ve taş attığı görüldü. Bomba imha uzmanları da bölgede inceleme yaptı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırıya ilişkin gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde, başta Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük olmak üzere, patlama konusunda yetkililerden bilgi aldı.

        KILIÇDAROĞLU: TERÖRÜ VE ONU BESLEYENLERİ LANETLİYORUM

        Kılıçdaroğlu olaya ilişkin, "Terörü ve onu besleyenleri lanetliyorum. Gencecik evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz" açıklaması yaptı.

        11. CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: DAHA ÖNCE DE DİKKAT ÇEKTİĞİMİZ KONULAR BUNLAR

        11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suruç'taki patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada; "Daha önce dikkat çektiğimiz konular bunlar. Ölenlere başsağlığı diliyorum" dedi.

        GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

        Genelkurmay Başkanlığı, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde 30 kişinin öldüğü 76 kişinin yaralandığı saldırı ile ilgili yaçılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Bugün Şanlıurfa ili Suruç ilçesinde vuku bulan menfur terör saldırısını kınar, bu saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, Ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz" denildi.

        HEDEFTE ONLAR VARDI

        Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, Amara Kültür Merkezi önünde patlama meydana geldi. Patlamada 25'ten fazla kişi öldü, 100'ün üzerinde de yaralı var. NTV'ye konuşan gazeteci Fikret Bila hedefin, Kobani'ye geçmek üzere Suruç'a gelen gençler olduğunu belirtti.

        NTV'ye konuşan gazeteci Fikret Bila, saldırının hedefinin Kobani'nin yeniden inşası için bölgeye gitmek isteyen gençler olduğunu kaydetti.Saldırı sonrası güvenlik önlemlerinin artırılacağını kaydeden Bila, "Güvenli bölge talebi tekrar gündeme gelebilir. Sınırda yaşanan olaylar iç güvenliğini tehdit eden boyutlardaydı. Bu tür girişimler Türkiye'deki sosyal çatışmaları başlatmak için yapılmış olabilir" diye konuştu.

        Yetkililer, saldırının canlı bomba tarafından gerçekleştirdiğini belirtiyor. Saldırıyı IŞİD'in gerçekleştirdiği ihtimali üzerinde duruluyor.

        Suruç Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Reşat Doğan yaptığı açıklamada "Yaralılarda parça tesirli bomba ve yanık izleri var" dedi.

        EŞ ZAMANLI İKİNCİ SALDIRI İDDİASI

        Resmi kaynaklardan teyit edilmeyen bir bilgiye göreSuruç ile eş zamanlı olarak Kobani'de ikinci bir saldırının gerçekleştiği söyleniyor.

        TÜRK YETKİLİLER: SALDIRI IŞİD TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

        Reuters'a konuşan iki Türk yetkili ise, "Elimizdeki kanıtlar Suruç'taki patlamanın IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor" dedi.

        ESP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÇELEBİ HABERTÜRK'E KONUŞTU: İKİ AYRI SALDIRI OLASILIĞI VAR

        Habertürk'e konuşan ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi yaptığı açıklamada, ""Bu saldırıyı kınıyoruz. 350 genç arkadaş dün Türkiye'nin Farklı yerlerinden Kobani'nin inşaası için Suruç'a yola çıktılar. Şu anda bize gelen fakat doğrulanmamış verilere göre iki ayrı saldırıdan bahsediliyor. Yaralıların durumunun çok ciddi olduğunu duyuyoruz. Bu saldırılar demokrasiye, Kobani'deki inşaaya yapılmıştır. Bazı karanlık güçler Suruç'ta bir katliama yol açmışlardır." dedi.

        Görgü tanığı İsmail Kadir Ergün, Habertürk'e yaptığı açıklamada, "İlk saldırı kültür merkezi yakınlarında yapıldı. Kan ihtiyacı var. İkinci bir patlama ihtimaline karşın çevredeki insanlar uzaklaştırılıyor. Yaklaşık 15 cenaze hala olay yerinde. Paramparça olmuş cenazeler. Bunları kelimelerle anlatmak gerçekten zor." dedi.

        Bir diğer görgü tanığı ise "Amara Kültür Merkezi önünde toplanmıştık. İkinci basın açıklaması okunuyordu ki şiddetli bir patlama oldu. Patlama kalabalığın tam ortasında meydan geldi. Ben en dışta duruyordum. Patlamanın etkisiyle kaçıştık. Kulaklarım uzunca bir süre çınladı. Bir metre yanımda duran arkadaşlar öldü. Akdağ, durumu ağır olan yaralıların Suruç'tan Urfa ve diğer çevre hastanelere gönderildiğini aktardı." diye konuştu. Tiyatrocu Akdağ, Kobani'de tiyatro oyunu sahnelemek için gönüllü olarak Kobani'ye gitmek amacında olduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ