Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ufuktaki seçim Habertürk TV'de değerlendiriliyor

        HABERTURK.COM

        Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılan koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması seçim ihtimalini ön plana çıkardı. Ufuktaki seçime nelerin neden olduğu ve seçim sürecinde nelerin olabileceği Habertürk TV'de konuşuldu.

        Habertürk Gazetesi Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir,koalisyonun kurulmamasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede "Süreç başlarken güven problemiyle başladı" ifadelerini kullanarak hükümet kurma sürecindeki olumsuzluklara değindi. Aydemir CHP'nin "4 yıllık reform hükümeti" önerisinin kabul edilmemesinin nedeni olarak da, "AK Parti '13 yılda hiç iyi bir şey yapmadık mı?' diye CHP'nin tavrına bir tepki geliştirdi" sözleriyle yorumladı.

        Bülent Aydemir'in değerlendirmesi şöyle;

        Birincisi başlarken güven problemiyle başladı. Sandık sonuçları bize koalisyon dedi ancak sayın Kılıçdaroğlu'nun deyimiyle yüzde 60'lık muhalefet partileri bir araya gelip bir koalisyon kuramadılar. Bu üç partini AK Parti'nin iktidarından rahatsızlarsa bir araya gelerek koalisyon kurmalarını bekleyebilirdik.

        13 yıllık AK Parti iktidarı ve koalisyon kültürünü hiç yaşamamış, kurulduktan 1 yıl sonra iktidar olmuş, ivmesi yukarı doğru ilerleyen bir parti. (koalisyonun kurulmaması) Her iki partinin de birbirine güvenmemesi birinci neden.

        İkincisi ise Meclis Başkanlığı seçiminde yaşandı. Orada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önemli bir hamlesi oldu. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı davet ederek bir anlamda CHP'nin içine pimi çekilmiş bir bomba attı. Sonrasında CHP, Baykal'a sahip çıkmak zorunda kaldı. Meclis Başkanlığı adaylığını destekledi. Burda da MHP kendince bir gerekçe göstererek İsmet Yılmazı yani AK Parti'nin gösterdiği aday konusunda çekimser kaldı ve AK Parti, Meclis Başkanlığı'nı kazandı. Dolayısıyla bir hamle üstünlüğü AK Parti'de oldu.

        AK Parti kamuoyunun nabzını iyi tutan bir parti. Seçmeninin nabzını çok iyi tuttu, anketler yaptı. Seçmen bir koalisyon istedi ama bunun CHP ile olmasını istemedi.

        En temel mesele, CHP'nin 17-25 Aralık süreci, görüşmelerde dile gelmese de açmazlardan bir tanesi bu. İkincisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın durumu, örtülü ödeneği kullanması, CHP'nin tabiriyle 'anayasal sınırlar içerisine çekilmesi' konusundaki açmazlar.

        'Restorasyon ve onarım hükümeti' konusunda da açmazlar var. AK Parti é13 yılda hiç iyi bir şey yapmadık mı?" diye CHP'nin tavrına bir tepki geliştirdi aslında.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ