Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Teknolojiye kadın eli değdirecek proje

        Nagihan ALAN / GAZETE HABERTÜRK

        EKONOMİK Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Dijital Ekonomi Görünümü 2015 raporuna göre, Türkiye akıllı telefon ve internet kullanımında yüzde 50’lik bir oran ile Meksika’dan sonra ikinci oldu. Teknolojinin önemli bir istihdam alanı olduğunu ve bu alanda erkek hâkimiyetinin bulunduğunu, kadınların da bu alanda fırsat verildiğinde önemli işler başarabileceğini söyleyen TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Hatice Dinçkal Bal ile mobil teknolojide kadın girişimciliğini hedefleyen “Mobil Çözümlerin Adresi Kadın” projesi üzerine konuştuk...

        Türkiye’de ve İstanbul’da kadın girişimci oranı ne seviyelerde?

        Türkiye’de 10 yıl önce sadece 49 bin kadın girişimci buluyordu. Ağustos ayında kadın girişimci sayısı ilk kez 100 bin sınırını aşarak 109 bine ulaştı. Son beş yılda kadın girişimci sayısı ise 32 bin arttı. Türkiye genelindeki artışta İstanbul’un maalesef önemli bir payı yok. İstanbul’da 25 yaş üzeri yüzde 25’lik bir bölüm bu yükselmede pay sahibi. Yüzde 75 bu pastadan pay almıyor.

        Daha çok hangi sektörlerde peki?

        Kadın girişimciler ağırlıklı olarak hizmet sektöründe. Tarımdaki kadın girişimci oranı son 10 yılda yüzde 0.5- 1.1 arasında değişirken, tarım dışı sektörlerdeki oran yüzde 4’lerden yüzde 8’lere gelerek ikiye katlandı. Biz artık kadınların belli sektörlerde sıkışmasını istemiyoruz. Erkeklerin alanıymış gibi görünen teknolojide, kadınların da söz sahibi bir uzman olmalarını istiyoruz. n Böylece proje hayata geçti... Kesinlikle. Artık kadınların belli sektörlerde sıkışmasını istemiyoruz. Bu anlamda Mobil Çözümlerin Adresi Kadın projesi gelecek vaateden teknoloji sektörüne kadın girişimci kazandıracak.

        Katılım şartları ne?

        Evlenip, çocuk sahibi olup veya herhangi bir hastalıktan dolayı bir süre işi bırakan ve geri dönmek isteyip iş bulamayan üniversite mezunları hedefimizde. Başvurularda kadın doğum doktorundan gazetecisine kadar birçok kadın var. Her yaştan ve meslekten başvuruya açığız. Nitelikli insanların istihdam kaybına son vermek istiyoruz.

        Katılım ücretli mi peki?

        Hayır tamamen ücretsiz ve üzerine eğitim sonrasında projesi kabul edilen ve kendine yer açan kadınlara 30 bin TL hibe desteğimiz olacak. Bu proje zaten İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), 2015 yılı Kadın İstihdamın Artırılması Mali Destek Programı kapsamında gerçekleştiriliyor. İstanbul Ticaret Odası liderliğinde, İstanbul Ticaret Üniversitesi ortaklığında, Teknopark İstanbul’un iştiraki ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun desteğiyle de uygulanıyor.

        Eğitimler nasıl oluyor?

        Yaş sınırı olmaksızın, en az üniversite mezunu olan; mobil uygulama ve yazılımlara ilgi duyan kadınlara ‘Başlangıç Seviyesi Mobil Teknoloji’ ve ‘İleri Seviye Mobil Teknoloji’ başlıkları altında eğitim verilecek.

        Kaç kişi alınacak?

        40 kadınımıza sınıf içi eğitim, sınıf eğitimlerine katılamayan 60 kadına da bilgisayar başında eğitim görebilecekleri online eğitim fırsatı sunuyoruz. Toplamda bu projeden 100 kadın faydalanacak. n Peki eğitim sonunda... Eğitim sonunda ise her kadın bir uygulama ortaya çıkaracak. Eğitim 3 ay sürecek ve sonunda büyük ödül var. Bu büyük ödülü ikiye bölebiliriz. Biri 30 bin TL’lik karşılıksız olarak verilecek hibe desteği. İkincisi ve bizce en önemlisi Teknopark. İstanbul Teknopark’ta bu projeyle ilk kez iki kadın yer alacak.

        TEKNOLOJİYE KADIN ELİ DEĞDİRECEK PROJE

        İstanbul’da kadın istihdam oranının yüzde 25’lerde kaldığını ve tarım, hizmet gibi belli sektörlerde sıkıştığını söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Hatice Dinçkal Bal ile İstanbul’da teknoloji sektöründeki kadın girişimini artıracak “Mobil Çözümlerin Adresi Kadın” projesini konuşmak üzere buluştuk...

        PROJELERLE YURTDIŞINA...

        DAHA önce de “Teknoloji Melekleri” adlı benzer bir proje yaptıklarını ifade eden Dinçkal, projelere katılanların şu an çok önemli yerlerde olduklarını belirtti. Teknoloji Melekleri Projesi kapsamında “Zeytin Karasuyunun rekombinant lakkaz enzimleri ile defenolizasyonu” proje başlığıyla sunum yapan Ceren Özdemir bu projesiyle Yazılım Sanayicileri Derneği Uzmanı Proje Koordinatörü Zeynep Sarılar’dan mentorlük aldı ve proje İngiltere’nin inovasyon devi “Pera EEMEA” firmasının teknoloji fonuna sunuldu. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Gözde Sarıoğlu Büklüm ise Teknoloji Melekleri Projesi’nin 15 Haziran 2015 tarihinde düzenlenen Proje Pazarı etkinliğinde “Mapp Your Time” projesi ile Silikon Vadisi’nde eğitim almaya hak kazandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ