Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Aydın'da Mehmet Vergili 36 yıl sonra işçisini buldu, ücretini ödedi

        Durmuş Ali KILINÇ/AYDIN

        Darbe sırasında cezaevine giren Vergili'yi 36 yıl sonra bir televizyon programında gören ve şu anda Danimarka'da yaşayan o günkü işvereni Kemal Serinci, uzun uğraşlar sonunda Vergili'yi buldu ve 4 günlük yevmiyesi olan 400 TL'yi ödedi.

        TELEVİZYONDA GÖRMÜŞ

        1980 ihtilali öncesinde Ankara'da inşaatlarda demir bağlama ustası olarak çalışan Mehmet Vergili, son olarak Çorumlu müteahhit Kemal Serinci'nin inşaatında görev yaptı. Sol görüşlü olan Vergili, 80 darbesinde Mamak Cezaevi'ne konuldu. Cezaevine girdiği için 4 günlük çalışmasının karşılığı olan ücretini alamayan Vergili, 7 yıl cezaevinde yattıktan sonra özgürlüğüne kavuştu. Cezaevinden çıktıktan sonra Aydın'a yerleşen Vergili, son yerel seçimlerde Efeler ilçesinde CHP'den Belediye Meclis Üyesi oldu. Vergili, bu süreçte ihtilalden sonra idam edilen cezaevi arkadaşı Erdal Eren'in hayatını anlatan bir belgesele konuk oldu. Danimarka'da Türk kanallarını izlerken belgeseli gören müteahhit Kemal Serinci, belgeselde konuşan Vergili'yi hatırladı. Ona ödeyemediği 4 günlük yevmiye olan Serinci, Vergili'yi bulmak için harekete geçti. Belgeseli hazırlayan kanaldan Vergili'nin telefon numarasını alan Serinci, geçtiğimiz günlerde eski çalışanını arayarak kendini tanıttı. Serinci, gelen telefonla büyük şaşkınlık yaşayan Vergili'ye 1980 yılına ait 4 günlük yevmiyesini unutmadığını ve bu parayı ödemek istediğini anlattı.

        ÇOCUKLARINA VASİYET ETMİŞ

        Aldığı telefonla hem şaşıran hem de duygulanan Mehmet Vergili, "Emeğimin karşılığını verebilmek için çocuklarına bile vasiyette bulunmuş. Fakat kendisi hayattayken bana ulaştı. 1980 yılındaki 4 günlük yevmiye için Kemal Bey bana 2 bin TL göndereceğini söyledi. Kabul etmedim. Hakkımı helal ettiğimi, para istemediğimi defalarca kendisini söyledim. Fakat kabul etmedi. Ben de bunun üzerine ücretin sadece 400 TL'lik bölümünü kabul edebileceğimi söyledim. Kemal Bey, PTT hesabına geçtiğimiz gün bu parayı yatırdı. Bu olay beni çok şaşırttı. Dürüstlük ve emeğe saygının tarifi bu olsa gerek. Dünyada böyle insanlar var mıymış deniliyor ya, işte o kelime bu beyefendi için kullanılabilir. Konu hakkında 3 çocuğuma ve eşime bilgi verdim. Yaşantılarının bu yönde şekillenip sürmesi için her birine 100'er lira verdim. Kemal Serinci'ye çok teşekkür ediyorum. Parayı gönderdiği için değil. İnsanlığın hâlâ ölmediğini, emeğe saygının ne kadar ince bir konu olduğunu bana ve bizlere anlattığı ve hissettirdiği için" dedi.

        "HUZURLUYUM"

        Danimarka'nın Randers kentinde yaşayan Kemal Serinci ise, "Mehmet Vergili'yi yıllar sonra buldum. Konuştuk. Çalıştığı yevmiyeleri vereyim dedim istemedi. Zorla gönderdim, 'hakkını helal et' dedim. Helalleştik. Artık huzurluyum, kimsenin bir lirası bende kalsın istemem. Bundan sonra da kendisiyle görüşmeyi sürdüreceğim" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ