Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Göçmen rotası değişti, yeni tarife 5 bin dolar

        Neşet DİŞKAYA / GAZETE HABERTÜRK

        Avrupa Birliği ile yapılan geri kabul anlaşmasının ardından 20 Mart’tan sonra Yunan adalarına giden mültecilerin Türkiye’ye iade edilmeye başlanmasıyla insan kaçakçılarının tarifeleri ve kaçış güzergâhlarında değişiklik yaşanıyor. Mart ayının ilk 3 haftasında insan kaçakçıları tarafından Yunan adalarına ulaştırılan göçmen sayısı günde 230 ile 3 bin 300 arasında değişirken, 20 Mart sonrasında bu sayı günde ortalama 73 kişiye düştü.

        İnsan tacirlerinin, mültecilerin Ege sahillerinden geçiş yapmak istememesi üzerine ‘umut tarifesinde’ büyük indirime gittiği öğrenildi. 20 Mart öncesi insan kaçakçıları Yunan adalarına götürdükleri her mülteci için bin ile 2 bin dolar arasında para alırken, geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesi ile kaçakçıların bu tarifeyi 100 dolara kadar indirdiği bildirildi.

        YENİ GÜZERGÂH AKDENİZ, KARADENİZ VE MARMARA

        Ege’de tarifeyi düşüren kaçakçıların yeni yol arayışlarına girdiği de öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, insan kaçakçıları mültecileri Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’dan İtalya, Romanya, Bulgaristan gibi ülkelere taşımaya yöneldi. Kaçakçıların Mersin Limanı’ndan yük gemileri ile mültecileri İtalya’ya, Marmara ve Karadeniz’den ise Bulgaristan ve Romanya’ya götürmeyi planladığı öne sürüldü. Bu yollardan mültecileri Avrupa’ya kaçırmak isteyen kaçakçıların kişi başı 5 bin dolara kadar para aldığı iddia ediliyor.

        Türkiye ile AB arasında imzalanan geri kabul anlaşmasında da mültecilerin Avrupa’ya ulaşmak için yeni güzergâhları kullanmaya başlayabileceği belirtilmişti. Anlaşmada, “Türkiye, Türkiye’den AB’ye yasadışı göçe yönelik yeni deniz ve kara güzergâhlarını önlemek için gerekli her türlü tedbiri alacak ve bu amaç doğrultusunda AB’nin yanı sıra komşu devletlerle de işbirliği yapacak” ifadesi yer almıştı. Polisin kaçakçıların çizdiği yeni rotalarla ilgili hızlı bir şekilde önlem almaya başladığı öğrenildi.

        'KAÇAKÇILARIN İŞİ KESİLDİ'

        Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 18 Mart’ta varılan anlaşmanın 20 Mart’ta uygulanmaya başlanmasından bu yana Suriyeli insan kaçakçıları ve bunlara aracılık yapan organizatörlerin işlerinin bıçak gibi kesildiği ileri sürüldü.

        ABD’li New York Times Gazetesi, İzmir’de insan kaçakçılığına aracılık ettiği iddia edilen ‘her daim kalabalık’ kafelerin boşaldığını, otellerin tenhalaştığını, Ege’yi geçmeye çalışanlara bot, can yeleği ve malzeme satan dükkânların iş yoğunluğunun ise yüzde 70 azaldığını haberinde ifade etti.

        6 GÜNDE 526 SIĞINMACI YAKALANDI

        AB ile Türkiye arasında imzalanan geri kabul anlaşması, Yunan adalarına Ege kıyılarından kaçak mülteci akınının hızını kesse de tamamen engelleyemedi. Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan verilen bilgiye göre 1-6 Nisan tarihleri arasında toplam 11 yasadışı geçiş durduruldu ve 526 göçmen yakalandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından düzensiz göç faaliyetlerinin engellenmesi amacıyla yürütülen çalışmalarda, 1 Ocak-5 Nisan arasında yaşanan 502 olayda 23 bin 147 göçmen yakalandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ