Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ses getirecek sözde soykırım filmi

        Türkiye’nin başını ağrıtacak “Screamers” (Çığlık Atanlar) belgesel filmi 25 Ocak’ta Amerika’da gösterime girecek. BBC’nin desteğiyle çekilen filmde sözde soykırımdan kurtulduğu iddia edilen kişilerle röportajlar yer alıyor

        25 Ocak’ta ABD’de gösterime girecek olan “Screamers” (Çığlık Atanlar) isimli belgesel film, dünyada milyonlarca hayranı bulunan Ermeni asılı Amerikan rock grubu System of a Down ve BBC’nin ödüllü gazetecisi Carla Garapedyan tarafından çekildi. Ailesi Van ve Sivas’ta yaşayan ve sözde soykırımdan kurtulduğu iddia edilen Garapedyan’ın yönetmenliğini yaptığı filmde sözde soykırımdan kurtulduğu öne sürülen kişilerle yapılan görüşmeler, soykırım iddialarını destekleyen Türk tarihçi Taner Akçam, öldürülen gazeteci Hrant Dink gibi isimlerle yapılmış röportajlar yer alıyor.

        Müzik grubunun vokalisti Serj Tankian, “Dedemin ve Ermeni soykırımından kurtulan herkesin doğru bir şekilde hatırlanması benim için çok önemli.

        Ermenilerin uğradığı zulmün artık jeopolitik çıkarlara kurban gitmesini istemiyorum” dedi. Filmdeki sahnelerden birinde Tankian ve davulcu John Dolmayan, Senato binası önünde eski Beyaz Saray sözcüsü Denis Hastert ile “Neden Ermeni tasarısını kabul etmediniz” diye tartışıyor. Tankian, “Dennis doğru şeyi yapmadı ama umarız Nancy Pelosi ve diğer kongre üyeleri Ermeni tasarısını kabul eder” diyor.

        İşte filmdeki İDDİALAR

        İşte afişinde Talat Paşa’nın resminin bulunduğu ve sonunun da sözde soykırımın gerçekleştiği bir Türk kasabasında çekildiği belirtilen filmde yer alan iddialar:

        * Talat Paşa’nın emriyle 1.5 milyon Ermeni bilinçli bir şekilde katledildi.

        * Bu soykırım, 90 yıldır hem Türkiye tarafından hem de Amerikan yönetimleri tarafından inkar ediliyor. Saddam’ın Kürtler’e uyguladığı soykırım, Sudan’ın Darfur kentinde yaşanan soykırım Ermeni soykırımının kabul edilmemesi nedeniyle gerçekleşti.

        * Dick Cheney, Tankian’ın 100 yaşındaki büyükbabasına gönderdiği mektupta, “Ermeni soykırımından kurtulup 100 yaşınıza ulaştığınız için sizi tebrik ederim” ifadesini kullandı. Bu mektupla Amerikan yönetimi ilk kez yaşananların soykırım olduğunu kabul etmiş oldu.

        Türkiye geçmişiyle yüzleşmeli

        * The Observer (İngiltere): ’Türkiye, geçmişi ile yüzleşmeli’başlğıyla şöyle yazdı: Türk devleti, elbette ki Sayın Dink’in ölümünden sorumlu değil, ancak ülkenin geçmişinin utanç verici bölümlerinin açık bir biçimde tartışılmasına izin verme isteksizliği gazetecilerin kolayca hain olarak nitelendirildiği bir iklim yaratıyor “ yorumunu yaptı.

        * The Sunday Times (ngiltere): ” Türk sağının nefret ettiği editör vuruldu “ başlıklı haberinde ” Dink cinayeti zamanlanması, Türkiye’nin AB hedefi açısından daha kötü olamazdı “ yorumunu yaptı.

        * Le Figaro (Fransa): Ankara’nın ” Ermeni soykırımı “ iddialarının araştırılması için bir komisyon kurmasını önerdiğini anımsatan gazete, ” Kemalist devletin temsilcilerine göre daha esnek olan Erdoğan hükümeti, ihtiyatlı bir açılım kartını oynuyor “ görüşünü dile getirdi.

        * New York Times (ABD): Dink cinayetinin Türkiye’yi şok ettiğini belirterek çeşitli çevrelerden analistlerin cinayetin Türkiye’ye doğrudan hedef alan bir saldırı olduğu konusunda birleştiklerini yazdı.

        * ABC (İspanya): Hrant Dink’in öldürülmesinin zanlısı olarak 16-17 yaşında bir kişinin göz altına alındığını belirterek bunun cinayetin sadece tam 32 saat sonra meydana geldiğine dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ