Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Başbakan'ın moralini bozan seçim anketleri"

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, teslim olan PKK'lıların tutuklanmaması için İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın hakim ve savcıları ayarladığı yönündeki iddialarla ilgili olarak, Ankara'ya döner dönmez Meclis'e gensoru vereceklerini açıkladı. "Yandaş medya yarattılar, şimdi yandaş yargı yaratmaya çalışıyorlar" diyen Baykal, Başbakan Erdoğan'ın moralinin bozuk olmasının nedeninin ise seçim anketleri olduğunu savundu.

        CHP lideri Deniz Baykal, partisinin Akatlar Spor Kompleksi'nde düzenlenen İstanbul 33. Olağan İl Kongresi'ne katıldı. İl Başkanı Gürsel Tekin'in tek aday olduğu kongrede, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, parti yöneticileri ve çok sayıda partili de hazır bulundu. Kongrede partililere hitap eden Baykal, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin artık kesin bir karar vermesi gerektiğini belirten Baykal, "Önümüzdeki dönem geçmişin tekrar edildiği bir dönem olmamalı. Önümüzdeki dönem, yeni bir başlangıcın yapılacağı Türkiye'nin önünün açılacağı bir karar seçimi olacaktır. Önümüzdeki yerel seçimler inanıyorum, CHP'nin İstanbul'da birinci siyasi parti olarak çıktığını herkese göstereceğimiz bir seçim olacaktır" diye konuştu.

        AK Parti iktidarında ülkenin işsizlik ve yoksullukla karşı karşıya kaldığını savunan Baykal, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Baykal, Türkiye'de tarımın bilinçli bir şekilde ihmal edilip, kendi kaderine terk edildiğini savundu. Hükümetin özelleştirme politikalarını da sert bir dille eleştiren Baykal, "Türkiye'de izlenen özelleştirme politikası Türkiye'nin sanayisinin modernleşmesine, verimliliğinin, üretkenliğinin artmasına yönelik olarak işletilmemiş, modernleşme, çağdaşlık diye yapılmıştır. Ama ortaya çıkan sonuç tam tersi olmuştur. Özelleştirme sihirli bir değnek sanılmıştır. Türkiye bu dönemde muazzam özelleştirme yaptı. Elde avuçta ne varsa satıldı. Tamamen rant kavgasına özelleştirme yapıldı, Tekel işçileri onun bir örneğidir. Türkiye'de özelleştirme sanayide verimliliği, karlılığı artırmadı, işsizliği artırdı, verimsizliği artırdı, tekelleri güçlendirdi. Özelleştirme Türkiye'nin sanayisinin modernleşmesine katkı sağlamamış, tam tersine özelleştirme sonrası rekabet kaybolmuş, sosyal sorunlar ve işsizlik daha da derinleşmiştir. Tarımdaki yanlış politika çiftçinin işsiz kalmasına, sanayideki özelleştirme işi olanın işsiz kalmasına yol açmıştır" şeklinde konuştu.

        Baykal, AK Parti iktidarının sahte, taklitçi, dışarıdan aktarmaya yönelik bir anlayışla ekonomi politikası yürütmeye çalıştığını belirterek, "Bu politika işsizliği, işsizlik yoksulluğu doğurmuştur. Biz CHP olarak bu konuları çok önemsiyoruz. CHP olarak, tarıma destek vererek tarımın işsizliği bir sünger gibi emmesine katkı vereceğiz. Tarıma gayri safi milli hasıladan verilen desteğin yüzde 1'in üzerine çıkarılması gerekmektedir. Türkiye'de yatırım yapmak isteyenler cezalandırılıyor, para transfer etmek isteyenler ödüllendiriliyor. Türkiye'de yıllardır GAP istismarı yapılmıştı. CHP iktidarında GAP yatırımları hızlandırılmayacak, bitirilecektir. GAP Türkiye'nin en öncelikli konularından biridir. Yeni bir tarım ve sanayileşme politikası izlenecektir. Türkiye bu yoksuzluğa, işsizliğe mahkum değildir. Bunları aşmanın gücü ve kudreti Türkiye'nin elindedir. Türkiye'nin potansiyeli Türkiye'nin kalkınması ve sorunlarının çözülmesi için kullanılacaktır" ifadelerini kullandı. "AK Parti manevi olarak iflas etmiş bir siyasi partidir" diyen CHP lideri, 9 yıllık iktidar döneminin AKP'nin manevi olarak iflas ettiğinin bir göstergesi olduğunu savundu.

        Baykal, Habur'dan giriş yapan 34 PKK'lının tutuklanmaması yönünde İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'e söylediği öne sürülen "Hakim ve savcılar ayarlandı, gelen PKK'lılar geldikleri gibi geçecekler" şeklindeki iddialara da değindi. Konuyla ilgili olarak eleştirilerde bulunan Baykal, "Bir devlet düzeni tasavvur ediniz, İçişleri Bakanı o zamanki DTP'lilere 'Habur'dan gelenler için hakimleri ayarladık, hiçbir şey olmadan gidecekler' diyor. Hakimleri ayarlamak ne demek? Hakimleri İçişleri Bakanı mı ayarlıyor? İçişleri Bakanını kim ayarlıyor? Bu ne biçim iş? Ortada bir ayarlama varsa, o ayarlama ne demektir. Bu olağanüstü vahim bir manzaradır. Şaşırmadık ama itiraf yeni. Tüm millet burada ayarlama olduğunu seziyordu, şimdi ayarlama itiraf edildi. Bu ayarlamayı yapanlar ne olacak?" dedi. Baykal, Ankara'ya döner dönmez hükümet, İçişleri Bakanı, Başbakan ve olayda ismi geçenler hakkında Meclis'e gensoru vereceklerini belirterek, şöyle konuştu; "Ayarlama sadece burada mı oluyor, başka yerde yok mu? Ayarlama daha önce olmadı mı? Daha önce savcı aramadı mı bunlar? Yandaş medya yarattılar, şimdi yandaş yargı yaratmaya çalışıyorlar. Yandaş yargı varsa, hakimler savcılar ayarlanıyorsa hukuk nerede, adalet nerede? Habur'da gördük Ergenekon da tablo ne? Nasıl inanacağız? Başbakan dava planlıyor, Danıştay'a saldırı yapılmış, Ankara'da yargılama yapılmış mahkeme hükme bağlamış. Mahkeme burada bir fanatik bir dinci, türban konusundaki kararı dolaysıyla karar alan mahkemeye saldırı düzenlemiş. Ama Başbakan o saldırının hemen ertesi günü bunu dinciler yapmadı bunun altında ne var yakında görürsünüz dedi. Ankara'daki yargılamadan sonra göremedik. Başbakan'dan sonra gizli tanık ortaya çıktı, marifetli bir gizli tanık dedi ki bu irticanın değil Ergenekon'un eseri. Ergenekon'la bağlantılı hale getirildi. Böyle hukuk olur mu? Yargı ayarlam elleştirme sonrası rekabet kaybolmuş, sosyal sorunlar anın mekanizmaları neler, yandaş medya bunun bir numaralı mekanizması.

        TEKİN TOPBAŞ'A YÜKLENDİ

        Bu arada Baykal'dan öncekonuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin deİstanbul'un AK Partililer tarafından rant merkezi haline getirildiğini ileri sürdü. Tekin, "Belediyenin 25 tane şirketi var, bunların yöneticileri parti üyeleri, parti yöneticileridir." iddiasında bulundu.

        CHP İstanbul İl Kongresi'nin 14 Şubat Sevgililer Günü'ne denk gelen 33. İl Olağan Kongresi'nde konuşan Gürsel Tekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a yüklendi. İstanbul'u Başbakan Erdoğan'ın yönettiğini belirten Tekin, "Sen yönetecektin, belediye başkanını niye seçtin?" dedi.

        Ayamama Deresi'nde yaşanan sel taşkınlarına karşı belediyenin önlem almamasından yakınan Tekin, "33 tane vatandaşımızın katili sizlersiniz. Dere yataklarında ne kadar kaçak yapı varsa kaldırın, size oy vereceğiz dedik; ancak şuana kadar bir şey yapılmadı. Ayamama Deresi üzerindeki alışveriş merkezleri kimlerin?" diye konuştu.

        TEKİN, İSTANBUL'A 3. KÖPRÜNÜN YAPILMASINA KARŞI ÇIKTI

        İstanbul'a yapılması planlanan 3. köprüye karşı çıkarak, köprünün yapılmasıyla ormanların zarar göreceğini iddia eden Tekin, "Köprü olayını biz uzun süredir takip ediyoruz. Gizli, illegal bir çalışma gibi, kimse görmesin, duymasın, soruyoruz, 'Ankara ilgileniyor' diyorlar. Topbaş çıktı güzergah doğru dedi, birkaç güzergah daha var dedi. Başbakan, belediye başkanını yalanlıyor. Bilim adamlarımız 'köprüye ihtiyaç yoktur' diyorlar. Başbakan 'var' diyor. İstanbul'u sen yöneteceksen niye seçtin belediye başkanını? 3. köprü 130 kilometrelik bir güzergahtır. Ormanlarımız, barajlarımız o bölgede. 22 kilometrelik orman var. '3. köprü felaket olur' deniliyor. Başbakan, helikopterlerle güzergah belirleyemez. Dünyanın hiçbir yerinde yok." diye konuştu. Kendisini il başkanlığı görevine getiren CHP Lideri Baykal'a teşekkür eden Tekin, sözlerinin sonunda destek veren bütün parti üyelerine de teşekkür etti.

        -BAYKAL, İLHAN SELÇUK'U HASTANEDE ZİYARET ETTİ

        CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve köşe yazarı İlhan Selçuk'u tedavi gördüğü hastanede ziyaret ederek, bir süre görüştü.

        Baykal, partisinin İstanbul 33. Olağan İl Kongresi'nin ardından Amerikan Hastanesi'ne giderek, İlhan Selçuk'u ziyaret etti.

        Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Baykal, Selçuk'la çok farklı bir sohbet yaptıklarını belirterek, ''Türkiye ile ilgili değerlendirmeler, şakalar yaptık. Bize aktarılanın ötesinde kendisini iyi gördüm'' dedi.

        Doktorlarıyla da konuştuğunu belirten Baykal, doktorların, Selçuk'un her geçen gün daha iyi olacağını söylediklerini kaydederek, bu sevindirici haberin daha da güzel olduğunu söyledi.

        Baykal, Selçuk'un kendisine yakışan bir düzeyde değerlendirmeler yaptığını, ancak fizik olarak daha ileri bir noktaya gelmesini umut ettiğini anlatarak, doktorların da bunun mümkün olduğunu, önümüzdeki günlerde daha da iyileşeceğini ifade ettiklerini kaydetti.

        Ziyarette Deniz Baykal'a CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk eşlik etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ