Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem JİTEM davasında ‘sahte şehit’ skandalı

        Askeri Mahkeme tarihi karar verdi: İtirafçı yeni kimliğiyle aransın...

        Diyarbakır 7. Kolordu Askeri Mahkemesi’nde “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da aralarında olduğu 8 sanığın, JİTEM adına 1992 -1994 yılları arasında 8 cinayet işledikleri iddiasıyla yargılandıkları davada ilginç bir karar çıktı. Açıklamalarıyla davanın açılmasına neden olan ve halen İsveç’te yaşadığı bilinen PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan hakkında çıkarılan gıyabi tutuklama kararına İçişleri Bakanlığı’ndan çarpıcı bir yanıt geldi. İçişleri Bakanlığı, Aygan’ın yakalanmasını isteyen askeri mahkemeye halen İsveç’te yaşadığı bilinen ve son olarak öldürülmesinde rol oynadığı Musa Anter’in kızı ile biraraya gelen itirafçı Abdulkadir Aygan’ın “şehit” sayılarak nüfus kaydının kapatıldığını bildirdi. Ve bu yüzden hakkında arama kararı çıkarılamayacağını bildirdi.

        TARİHİ KARAR Ancak Askeri Mahkeme, İçişleri Bakanlığı’nın pişmanlık yasasından yararlanan Aygan’ın nüfus kaydının kapatılmasına rağmen yeni kimliği ile aranmasını istedi. Böylece itirafçıların Pişmanlık Yasası’ndan yararlanıp kimliğinin hatta yüzünün değiştirilmesi uygulamasıyla ilgili tarihi bir karar aldı. Mahkeme, İsveç’te yaşadığı bilinen Aygan’ın, nüfus kaydı kapatıldıktan sonra “Aziz Turan” ismiyle yeni nüfus kağıdı aldığı bilgisine dayanarak sanık itirafçının bu isimle aranmasını kararlaştırdı. Aygan’ın İsveç’ten iadesinin talep edilmesi de gündeme geldi.

        İddianamede sanıkların 1992- 1994 arasında işledikleri suçlara ilişkin, “Sanıklar suç tarihi itibariyle JİTEM adı altında oluşmuş, sözde devlet adına ancak yasadışı yollarla birçok adam öldürme ve terör örgütü yandaşı olarak inandıkları veya sandıkları kişiler aleyhine ve kendi çıkarlarına gasp eylemi yaptıkları anlaşılmıştır” denilmişti.

        Kimliği değişti 1985’te örgütten kaçarak teslim olan ve ’Pişmanlık Yasası’ndan yararlanıp 1990’da tahliye edilen Abdülkadir Aygan, 2004’te yaptığı açıklamada bir süre sonra Cem Ersever’in girişimiyle JİTEM içinde çalışmalarda bulunduğunu söyledi. JİTEM’de çalışırken Aziz Turan kimliğini kullandığını belirten Aygan, 1991’de Jandarma Genel Komutanlığı Personel Başkanı Kurmay Albay Nurettin Çakır’ın yazısıyla genel idari hizmetler, istihbarat elemanı sınıfında devlet memurluğuna alındığını ve yeni kimliği ile OYAK iştirakçisi olduğunu ileri sürüyor.

        VATAN / Kemal GÖKTAŞ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ