Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Geceyarısı sahte belge hazırlamış!

        Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, partisinin il kongresine katılmak üzere geldiği Van'da taşlı ve yumurtalı saldırıya uğramasının ardından ''resmi belgede sahtecilik'' suçlamasıyla 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan eski Van Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert'le ilgili gerekçeli karar tamamlandı.

        Van 1. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan 12 sayfalık gerekçeli kararda, Van Emniyet Müdürlüğünce eski CHP Genel Başkanı Baykal'ın 2 Nisan 2010'da Van'a yapacağı ziyaretten bir gün önce 39 personel görevlendirildiği hatırlatılarak, dönemin emniyet müdürü Şükrü Rafet Mert'in, Baykal'a yönelik yapılan yumurtalı ve taşlı saldırının ardından basın-yayın organlarında çıkan haberlerden etkilenerek, görev zafiyetini gizlemek amacıyla 4 Nisan'da gece yarısı gerçeğe aykırı belge hazırladığı belirtildi.

        Emniyet Müdürü Mert tarafından hazırlanan ek görev emrinde Baykal'ın kente gelişi sırasında protesto nitelikli eylemlerin olabileceğine dair istihbari bilgilere ulaşılması üzerine ek tedbirler alındığının kaydedildiği ifade edilen gerekçeli kararda, ''istihbarat şube müdürlüğü ve diğer şube görevlilerinin beyanından böyle bir istihbarat bilgisinin olmadığı anlaşılmıştır'' denildi.

        Kararda şunlar kaydedildi: ''Emniyet Müdürü Mert, ulusal gazete, televizyon ve internet medyasında çıkan haberlerden sonra yeterli önlem alınmaması sebebi ile hakkında soruşturma başlatılabileceğini kavradıktan sonra bu önlemlerin alındığını gösteren gerçeğe aykırı bilgiler ihtiva eden ikinci bir görev emri hazırlamıştır. Bazı bakanların Van ziyaretleri sırasında görevlendirilen personel sayısına bakıldığında, Deniz Baykal'ın ziyareti için ilk görevlendirilen polis sayısı yeterli görülmektedir. Ancak kongrenin yapılacağı salona girişi sırasında misafir genel başkana yumurta atılmasının basın-yayın organlarında haber konusu olması sanığı panikletmiş ve bu nedenle sahte evrak düzenlemiştir. Olaydan iki gün, ilk evrak düzenleme tarihinden üç gün sonra gece yarısında Emniyet Komuta Kontrol Merkezi Şube Müdürü'nü baypas edecek şekilde direkt ilgili müdür yardımcısı aracılığıyla görevli polis memurunu gece saatlerinde çağırarak sahte görevlendirme yazısı düzenlemesi, suç işlemedeki iradesini ve kastını göstermektedir. Sanık, aleyhine çıkan haberlerin önüne geçerek kendini aklamaya çalışmış ancak aksine bir sonucun doğmasına ve bu olayın günlerce kamuoyunda tartışılır hale gelmesine sebep olmuştur. İlin emniyetinden sorumlu en üst makamda bulunduğu halde, sahte evrak düzenlemek suretiyle suçun işleniş biçimi gözününe alındığında, göreviyle bağdaşmayan şekilde işlediği suç kamu güvenliğini zedelemiştir.''

        Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 2 Nisan 2010'da il kongresine katılmak için geldiği Van'da bir grubun taşlı ve yumurtalı saldırısına uğramış, emniyet müdürlüğünün yeterli güvenlik önlemleri almadığı iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı, 2 mülkiye müfettişi görevlendirmişti. Müfettişlerin incelemesinde, Baykal'ın gezisi öncesi 39 polisin görevlendirildiği, olaydan 2 gün sonra ise 163 kişinin görevli olduğuna dair ikinci bir liste düzenlendiği tespit edilmişti.

        Önlemlerin alındığını gösteren gerçeğe aykırı bilgiler ve beyanlar ihtiva eden 02.04.2010 tarihli ikinci görev emrini 04.04.2010'da hazırlattığı ve ilgili birimlere göndererek ''resmi belgede sahtecilik'' suçunu işlediği iddiasıyla yargılanan Mert, Van 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki 16 Mayıs 2011 tarihli son duruşmada 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ