Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı chp, türban, kamuda türban, aihm, anayasa mahkemesi

        SALİHA ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun yarın ele alacağı “kamuda ve Meclis’te türban ile birlikte dini simgelere izin verilmesi” önerisine itiraz eden CHP, AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarını gerekçe gösterdi, “Kamuda dini simge olmaz” dedi.

        CHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunulmak üzere hazırlanan öneriye koyduğu muhalefet şerhinde “Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından, ülkemizde siyasi bir simge olan türban konusuna girilmesi kadının statüsünün güçlendirilmesi amacıyla çelişmektedir” dedi.

        CHP’nin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “AİHM Türkiye’de kendi dini sembollerini ve dini dogmalar üzerine kurulmuş bir toplum kavramını toplumun tümüne empoze etmeye çalışan aşırı siyasi hareketlerin olduğunu vurgulayarak, türban kısıtlamasını doğru bulmaktadır. Kamu hizmeti veren kurumlarda çalışan görevlilerin dini sembol takmasının tarafsızlığa ve adaletsizliğe gölge düşüreceği gerekçesiyle siyasi simge taşımaması gerekmektedir. ‘Başörtüsü kullanan kadın seçilemez’ diye bir hüküm yoktur, seçilebilir ama türban veya başka bir ayırt edici siyasal simgeyle bazı yerlerde bulunamaz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ