Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii Komitesi (SSİK), Türkiye’nin ilk iki (Heybeliada ve Büyükada) milli savaş gemisini üreten Koç Grubu bünyesindeki RMK Marine’in 6 yerli savaş gemisi daha üretmesine karar verdi.

        Murat GÜRGEN / GAZETE HABERTÜRK

        BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii Komitesi (SSİK), Türkiye’nin ilk iki (Heybeliada ve Büyükada) milli savaş gemisini üreten Koç Grubu bünyesindeki RMK Marine’in 6 yerli savaş gemisi daha üretmesine karar verdi.

        Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) de özgün olarak askeri ve sivil amaçlara yönelik 4-5 ton ağırlığında hafif sınıf helikopter tasarlayıp üretecek.

        SSİK, uçak gemisi ve füze savunma sistemi projelerinde üretici seçimini ise dün yapmadı ve bu kararları bir sonraki toplantıya bıraktı.

        Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yer aldığı SSİK, 2013 yılının ilk toplantısında yoğun bir gündemle buluştu. Toplantı 6 saat sürdü.

        UÇAK GEMİSİ İÇİN PAZARLIK

        SSİK’nın Türkiye’nin yerli olarak üretmeyi planladığı LPD olarak adlandırılan uçak gemisi konusunda yapacağı seçim merakla bekleniyordu.

        RMK Marine, Sedef ve Desan Tersanesi’nin tekliflerini değerlendiren SSİK, “firmaların tekliflerini iyileştirmeleri için çalışmalara devam edilmesine” karar verdi.

        Her yıl ortalama üç kez toplanan SSİK, bir sonraki toplantıda firmaların tekliflerini bir kez daha değerlendirip seçimini yapacak. Üretici seçiminin yapılması öncesinde, aday firmaların tekliflerini gözden geçirmeleri ve maliyet rakamlarını düşürmeleri bekleniyor.

        SSİK’nın dünkü toplantıda karar açıklamaması projenin askıya alınması değil, üretici firma seçiminin bir-iki ay ileriye bırakılması anlamına geliyor.

        SSİK, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Patriot veya muadili füze savunma sistemi alınmasına dair 4 milyar dolar değerindeki projeyi de değerlendirdi.

        ABD üretimi Patriotların yanı sıra Rusların S-400, Çin’in FD-2000 ve Fransa-İtalya ortaklığı SAMP-T füzelerini inceleyen SSİK, “görüşmelere devam edilmesi” kararı aldı. Toplantıda, Göktürk-3 uydusunun TUSAŞ tarafından, TÜBİTAK ve Aselsan’ın desteğiyle milli imkânlarla geliştirilmesi kararı de alındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ